Keluarga

3 Kaedah Kreatif untuk Mengatasi Kehamilan Anak

Walaupun memalukan, anak Membasahkan katil semasa tidur adalah perkara yang mustahak biasa. Walau bagaimanapun, bramai ibu bapa risau, sekata kecewarsusu ibusemasa menangani keadaan yang secara perubatan disebut enuresis nokturnal.

Pada asasnya, tidur malam semasa tidur adalah perkara semula jadi bagi kanak-kanak. Oleh itu, anda tidak perlu terlalu risau dengan keadaan ini. Selain itu, terdapat banyak cara Macam mana boleh jadi, apa yang anda boleh lakukan untuk membantu mengatasi keadaan ini.

Punca Pembasuhan Kanak-kanak

Punca tidur bayi atau enuresis semasa tidur tidak dapat ditentukan dengan pasti. Walau bagaimanapun, banyak doktor mendakwa bahawa faktor genetik mempunyai pengaruh terbesar terhadap masalah ini.

Selain itu, membasahi tidur semasa tidur juga dapat terjadi kerana anak memiliki ukuran pundi kencing yang kecil, sehingga tidak cukup untuk menampung jumlah air kencing yang dihasilkan.

Faktor lain yang mungkin bertanggungjawab terhadap fenomena ini adalah kualiti tidur anak. Ketika tidur nyenyak, kanak-kanak tidak dapat bertindak balas dengan cepat terhadap isyarat dari pundi kencing mereka. Ini menyebabkan anak tidak bangun untuk pergi ke tandas, dan akhirnya membasahi tempat tidur.

Terdapat juga keadaan perubatan yang dikaitkan dengan pembasuhan tidur, iaitu sembelit atau sukar membuang najis. Ia dapat diketahui dari keadaan bahawa anak tidak membasahi tempat tidur setiap malam, tetapi hanya pada malam ketika si kecil belum pernah membuang air besar sebelumnya.

Seorang kanak-kanak yang membasahi tempat tidur juga boleh menjadi tanda bahawa dia mengalami sesuatu yang mengganggu keadaan psikologinya, seperti kegelisahan, ketakutan, atau kegelisahan. Perasaan ini mungkin timbul ketika dia risau, misalnya ketika rumah itu gelap atau ketika dia melakukan kesalahan. Ini juga dapat muncul ketika anak kecil anda harus menghadapi perubahan mendadak, seperti menukar sekolah, menjadi mangsa buli, serta mempunyai saudara baru.

Bagaimana untukbeg Amahu Mmembasahi katil

Ibu, beberapa cara di bawah ini boleh dilakukan untuk mengatasi masalah tidur anak semasa tidur:

  • Buat jadual penghargaan

    Ibu boleh menyediakan pelekat dengan wajah ceria dan cemberut untuk si kecil anda tampal di atas meja yang telah dibuat lebih awal. Berikan tanda wajah yang ceria ketika si kecil dapat tidur tanpa membasahi tempat tidur atau pelekat berwajah cemberut jika anak anda masih membasahi katil semasa tidur. Namun, elakkan menghukumnya ketika dia membasahi katil. Memberi hukuman hanya membuat anak lebih tertekan, tidak merasa termotivasi.

  • Memberi penggera kencing kanak-kanak

    Salah satu cara yang berkesan untuk mengatasi kebiasaan membasahi tempat tidur untuk jangka masa panjang adalah dengan memberi penggera buang air kecil. Penggera ini akan menyala ketika anak membuang air kecil, kerana ia mempunyai sensor kelembapan atau sensor basah. Bentuk penggera dapat disesuaikan mengikut kesukaan anak. Sensor penggera ini dapat dipasang langsung ke piyama atau baju tidur anak, sehingga akan menyala ketika anak membasahi tempat tidur. Dengan penggera dihidupkan, anak akan bangun dan segera ke tandas. Sekiranya kanak-kanak itu terlalu mengantuk, bangunkan dia dan terangkan keadaannya.

  • Jadilah rakan ke tandas

    Melatih anak menggunakan tandas sebelum tidur memerlukan kesabaran tambahan dari ibu bapa. Tidak hanya sebelum tidur, Ibu juga dinasihatkan untuk membangunkan anak pada waktu malam dan membawanya ke tandas. Ibu dan Ayah mesti mempunyai kesabaran tambahan agar proses ini dapat berjalan dengan jayanya. Tujuan proses ini sebenarnya bukan hanya untuk menghentikan tabiat membasahi anak kecil anda, tetapi juga untuk menekankan betapa pentingnya penggunaan tandas pada waktu malam. Lama kelamaan, anak-anak akan dilatih untuk pergi ke tandas sendiri tanpa perlu ditemani oleh ibu bapa mereka lagi.

Kaedah di atas mungkin tidak berfungsi dengan segera, akan memerlukan sedikit masa untuk mendapatkan hasil yang positif. Kejayaan menghentikan kebiasaan anak membasahi tempat tidur semasa tidur boleh berbeza bagi setiap anak.

Ibu juga dapat berkongsi pengalaman dengan keluarga atau saudara-mara tentang bagaimana menangani anak-anak yang sedang tidur. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda mengenai keadaan ini.