Keluarga

Pengendalian dan Makanan untuk Mengatasi Cirit-birit pada Bayi

Apabila bayi mengalami cirit-birit, dia perlu mendapat cukup cairan dan pengambilan makanan sehingga dia tidak mengalami dehidrasi. Walau bagaimanapun, tidak semua makanan sesuai untuk bayi ketika dia mengalami cirit-birit. Jadi, jenis makanan apa sahaja yang sesuaidiberikan apabila cirit-birit bayi dan bagaimana menyelesaikannya?

Cirit-birit pada bayi paling sering disebabkan oleh jangkitan virus. Tetapi kadang-kadang, cirit-birit yang dialami oleh bayi juga disebabkan oleh jangkitan bakteria atau parasit, keracunan, minum jus buah terlalu banyak, hingga kesan sampingan ubat-ubatan.

Bayi juga boleh mengalami cirit-birit kerana alahan terhadap formula yang mereka makan atau intoleransi laktosa.

Dalam keadaan normal, bayi sering membuang air besar (lebih kerap daripada orang dewasa). Walau bagaimanapun, bayi dikatakan mengalami cirit-birit jika tekstur najis yang pada mulanya padat berubah menjadi lebih berair (cirit-birit), atau jika pergerakan usus berlaku lebih kerap, menyebabkan mereka menjadi lemah atau rewel.

Pengendalian dan Makanan untuk Bayi Cirit-birit

Cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan virus boleh hilang sendiri dalam beberapa hari. Walau bagaimanapun, bayi perlu mendapat pengambilan cecair dan makanan yang mencukupi semasa cirit-birit.

Ini kerana banyak cecair badan bayi terbuang semasa cirit-birit atau muntah. Sekiranya pengambilan cecair dan makanan tidak mencukupi, bayi terdedah kepada dehidrasi.

Berikut adalah langkah-langkah menangani cirit-birit pada bayi dengan menyediakan makanan dan minuman yang betul:

1. Membekalkan susu ibu dan cecair elektrolit

Cirit-birit pada bayi di bawah usia 6 bulan dapat diatasi dengan menyusu lebih kerap, terutama ketika dia muntah dan mengalami cirit-birit. Pada bayi berusia lebih dari 6 bulan, penyusuan susu ibu dapat dilanjutkan ketika diselingi dengan minuman rehidrasi, seperti ORS atau pedialite, setiap kali dia membuang air besar dan muntah.

Susu ibu mengandungi unsur kekebalan tubuh yang dapat membantu si kecil melawan jangkitan. Oleh itu, penting untuk memberi susu ibu ketika anak kecil anda mengalami cirit-birit.

Tetapi ingat, berikan susu ibu atau minuman rehidrasi sedikit demi sedikit tetapi kerap, untuk mengelakkannya daripada mengalami loya dan muntah.

2. Pilih makanan untuk cirit-birit

Selain menjaga kelembapan si kecil, mengatasi cirit-birit pada bayi juga boleh dilakukan dengan menyediakan beberapa makanan di bawah. Walau bagaimanapun, pemberian makanan hanya boleh dilakukan kepada bayi berumur 6 bulan atau lebih.

Berikut adalah beberapa jenis makanan pelengkap yang dapat diberikan ketika bayi mengalami cirit-birit, iaitu:

  • Nasi putih atau bubur.
  • Daging ayam.
  • Telur.
  • Buah-buahan, seperti pisang, tembikai, dan tembikai.
  • Sayur-sayuran, seperti wortel dan kentang.
  • Bijirin.

Semasa cirit-birit, berikan makanan di atas dalam bahagian kecil tetapi kerap. Pastikan sayur-sayuran atau daging yang anda sajikan dimasak dengan sempurna dan buahnya dibasuh dengan sempurna. Tidak kurang pentingnya, kebersihan peralatan MPASI juga mesti dijaga dengan baik.

Elakkan juga menghidangkan makanan yang mudah menyebabkan kembung, seperti brokoli, paprika, kacang polong, beri, kacang, jagung, dan sayur-sayuran hijau. Makanan jenis ini boleh memburukkan lagi cirit-birit pada bayi.

3. Sediakan probiotik

Probiotik adalah bakteria baik yang berfungsi untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan. Bakteria baik ini dapat membantu melawan bakteria patogen yang menyebabkan cirit-birit dan menguatkan sistem imun bayi. Atas sebab ini, probiotik termasuk dalam kumpulan makanan untuk merawat cirit-birit pada bayi.

Probiotik boleh diperoleh melalui suplemen probiotik, susu formula, atau makanan yang mengandungi probiotik, seperti yogurt.

Namun, tidak semua bayi boleh mengambil probiotik untuk cirit-birit. Bayi baru boleh diberi probiotik ketika mereka mendapat makanan pelengkap atau ketika mereka berusia lebih dari 6 bulan.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis makanan di atas, bayi yang mengalami cirit-birit juga memerlukan makanan tambahan zink. Untuk menentukan dos dan cara memberikan suplemen ini, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pediatrik anda.

Perlu diingat, tidak semua cirit-birit pada bayi perlu dirawat dengan antibiotik atau ubat antidiarrheal. Antibiotik hanya berkesan untuk merawat cirit-birit kerana jangkitan bakteria. Cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan virus tidak memerlukan antibiotik. Walaupun ubat antidiarrheal tidak semestinya sesuai dan selamat untuk bayi dan kanak-kanak.

Perkara Lain Yang Perlu Diperhatikan Semasa Cirit-Birit Bayi

Memandangkan bayi anda akan membuang air besar lebih kerap semasa cirit-birit, anda perlu memberi perhatian kepada kebersihan. Tukar lampin dengan kerap. Lampin kotor berisiko menyebabkan kerengsaan dan ruam lampin.

Semasa menukar lampin anak kecil anda, lakukan dengan berhati-hati. Gunakan kain lembut yang telah dibasahi dengan air suam untuk membersihkan kulit, kemudian biarkan kering.

Sebelum memakai lampin, sapukan salap atau pelembap yang berisi Jeli petroleum atau zink oksida. Tindakan ini dilakukan agar bayi merasa lebih selesa ketika menggunakan lampin, sekaligus mencegah ruam yang disebabkan oleh geseran lampin. Jangan lupa mencuci tangan sebelum dan selepas menukar lampin dan membersihkan kotoran.

Dengan penjagaan yang betul dan pengambilan makanan dan cecair yang betul, cirit-birit biasanya bertambah baik dengan sendirinya dalam beberapa hari.

Walau bagaimanapun, anak anda harus segera dibawa ke pakar pediatrik sekiranya cirit-birit tidak membaik dalam masa 2 hari atau disertai dengan gejala lain, seperti demam, najis berwarna gelap atau darah di dalam najis, jarang kencing, dan kelihatan sangat lemah.