Kesihatan

Bahan-Bahan Yang Boleh Diandungi dalam Narkoba Penambah Selera

Ubat penambah selera boleh menjadi pilihan untuk orang yang mana berkurang selera makansecara drastik, walaupun kesannya mungkin berbeza bagi setiap orang. Sebenarnya, apa kandungan ubat penambah selera makan yang boleh membuatkan kita makan banyak?

Nama-nama zat yang terdapat dalam kandungan ubat penambah selera makan, sering terdengar asing di telinga. Walaupun anda pernah membacanya di bahagian ramuan pada bungkusan, mungkin anda masih tertanya-tanya apa faedah zat dalam ubat penambah selera ini dan bagaimana ia berfungsi.

Ini adalah kandungan Dadah Penambah Selera

Ubat penambah nafsu makan diperlukan semasa selera makan anda berkurang sehingga nutrien yang anda makan tidak mencukupi. Bahan yang terdapat dalam ubat penambah selera makan bertujuan untuk merangsang selera makan dan memenuhi keperluan nutrisi tubuh. Berikut adalah beberapa kandungan ubat penambah selera makan:

  • minyak ikan kod

    Minyak hati ikan kaya dengan omega-3, vitamin D, dan vitamin A. Satu kajian menunjukkan bahawa orang dewasa yang menggunakan minyak ikan mempunyai selera makan yang lebih tinggi daripada mereka yang tidak. Kesan minyak ikan sebagai penambah selera dianggap berkaitan dengan sifat antioksidannya, serta kemampuannya untuk membantu mencegah ketahanan insulin. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa minyak hati ikan kod adalah salah satu ramuan dalam ubat penambah selera makan yang sering kita temui di pasaran.

  • Curcumin

    Tumbuhan kunyit yang pernah anda lihat di dapur, mempunyai sifat menambah selera makan. Kunyit atau Curcuma longa mengandungi bahan yang dinamakan kurkumin. Hasil kajian mengenai kurkumin (diferuloylmethane) membuktikan bahawa bahan ini tidak hanya berkesan membantu mencegah penyakit jantung dan barah, tetapi juga dapat meningkatkan selera makan. Kesan peningkatan selera makan kurkumin Ini dianggap berkaitan dengan kemampuan zat-zat ini untuk menangkal radikal bebas, menghilangkan radang, dan membantu meningkatkan metabolisme tubuh.

  • Zink

    Salah satu penyebab penurunan selera makan adalah kekurangan nutrien kronik, termasuk kekurangan nutrisi zink. Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen zink pada kanak-kanak dengan kekurangan zat makanan untuk tempoh sekurang-kurangnya 5 bulan dapat membantu meningkatkan selera makan, dan meningkatkan pengambilan nutrisi.

Ubat Perubatan untuk Menambah Selera

Dalam kes tertentu, doktor boleh memberikan rawatan untuk masalah kekurangan zat makanan dalam bentuk pemberian orexigenik. Orexigenik adalah istilah untuk bahan perangsang atau perangsang dalam meningkatkan selera makan. Cara kerjanya ialah meningkatkan rasa lapar sehingga orang yang memakannya cenderung makan lebih banyak.

Satu lagi ubat penambah selera makan adalah megestrol. Megestrol adalah hormon sintetik atau hormon buatan yang tergolong dalam kategori hormon progesteron. Selain digunakan sebagai ubat barah payudara, hormon ini juga dapat merangsang selera makan.

Penggunaan megestrol telah disetujui oleh FDA (Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan), sebagai badan pengawas ubat dan makanan di Amerika Syarikat, pada tahun 1993. Sejak itu, megestrol sering digunakan untuk meningkatkan selera orang dengan HIV / AIDS dan barah, yang mengalami penurunan berat badan.

Beberapa jenis ubat juga digunakan secara perubatan untuk meningkatkan selera makan, iaitu testosteron, L-karnitin, dan allopurinol.

Sekiranya anda atau ahli keluarga memerlukan ubat penambah selera makan, cuba cari ubat yang mengandungi salah satu daripada bahan tersebut. Namun, sebelum memutuskan untuk mengambil ubat ini, disarankan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu, untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan yang tidak diingini.