Kehidupan yang sihat

Tanda-tanda kebencian diri dan cara menghentikannya

Kebencian bukan hanya dapat ditujukan kepada orang lain, tetapi juga pada diri sendiri. Hati-hati, kebencian diri boleh menjadi buruk bagi kesihatan mental dan kehidupan sosial, kamu tahu. Oleh itu, kenal pasti tanda-tanda kebencian diri dan cara menghentikannya.

Kebencian diri (diri-kebencian atau diri-membenci) boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari kesempurnaan atau mempunyai harapan yang terlalu tinggi, tidak percaya diri atau memiliki harga diri rendah, hingga gangguan mental tertentu, seperti kemurungan dan gangguan bipolar.

Bukan hanya itu, orang yang memiliki kebencian terhadap diri sendiri juga mungkin mengalami peristiwa traumatik, seperti penderaan fizikal, seksual, atau emosi.

Adalah normal untuk mengalami perasaan marah, malu, kecewa, membenci diri sendiri, atau perasaan negatif lain ketika mengalami kegagalan. Walau bagaimanapun, emosi ini hanya akan muncul dalam jangka masa yang singkat.

Sekiranya berlarutan dan sukar untuk berubah menjadi pemikiran positif, kebencian diri boleh membahayakan atau menjadi beracun.

Ini adalah tanda-tanda kebencian diri

Orang yang membenci diri sendiri akan sering menyalahkan diri mereka sendiri atas semua yang berlaku dalam hidup mereka. Walaupun kesalahan yang dilakukan tidak disengajakan, dia tetap akan merasakan bahawa kesalahan yang dilakukan telah merosakkan segalanya.

Di samping itu, terdapat beberapa tanda lain yang menunjukkan bahawa seseorang mempunyai kebencian diri yang berlebihan, iaitu:

  • Terlalu fokus pada negatif atau terlalu pesimis (Walaupun anda mengalami hal-hal baik, fikiran anda akan tertumpu pada kemungkinan buruk yang boleh terjadi)
  • Selalunya membandingkan diri anda dengan orang lain dan cenderung mempunyai harga diri yang rendah
  • Tidak yakin
  • Sukar untuk menerima pujian dari orang lain dan menganggapnya hanya manipulasi atau tidak tulus
  • Sentiasa merasa seperti orang asing yang menyesuaikan diri dengan persekitarannya dan merasakan bahawa orang lain tidak menyukainya
  • Sukar untuk menerima kritikan atau pendapat orang lain dan menganggapnya sebagai penghinaan atau serangan yang bersifat peribadi
  • Sering merasa cemburu dengan orang lain
  • Memikirkan bahawa setiap hubungannya dengan orang lain akan berakhir dengan teruk
  • Enggan bermimpi kerana takut akan kegagalan

Cara Berhenti Membenci Diri

Kebencian diri yang berlebihan boleh menyukarkan seseorang untuk berkembang maju. Kerana emosi negatif yang terpendam ini, dia juga mungkin sukar untuk berhubung dengan orang lain, sama ada rakan, rakan kongsi, atau rakan sekerja.

Di samping itu, sikap ini juga dapat meningkatkan risiko seseorang untuk tingkah laku yang boleh merosakkan diri sendiri, seperti makan berlebihan, mengasingkan diri, merokok, minum minuman beralkohol, atau menggunakan ubat-ubatan haram. Orang yang terlalu membenci diri mereka juga cenderung merasa bunuh diri.

Supaya anda dapat berhenti membenci diri sendiri dan mengelakkan bahaya, lakukan perkara berikut:

1. Lawan corak pemikiran negatif

Kebencian diri akan terus muncul apabila anda selalu menggunakan corak pemikiran negatif. Apabila pemikiran negatif muncul, cubalah untuk tidak terlalu mengikutinya kerana itu tidak semestinya benar.

Daripada terus-menerus menyalahkan diri sendiri, cubalah berfikir dengan lebih terbuka dan cari jalan penyelesaian agar punca perasaan ini dapat diselesaikan.

2. Cuba memaafkan

Belajar untuk berdamai dan maafkan diri sendiri. Ketahuilah bahawa melakukan kesalahan bukanlah tanda bahawa anda telah gagal atau anda tidak mempunyai kemampuan untuk berjaya.

Ingat, tidak ada yang sempurna di dunia ini. Setiap orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing, termasuk anda. Perasaan benci diri yang ditinggalkan sendiri boleh menyukarkan anda untuk berkembang, kamu tahu.

Daripada memperbaiki kegagalan hidup, cubalah teruskan dan belajar dari kesilapan tersebut, jadi anda tidak mengulanginya pada masa akan datang.

3. Belajar mencintai diri sendiri

Daripada terus membenci dan menilai diri sendiri, mari mulai belajar mencintai diri sendiri, misalnya dengan menanamkan nilai positif badan. Apabila cintamu terhadap diri sendiri telah bertambah, kamu akan lebih bersyukur dengan semua yang kamu miliki, menikmati proses hidup yang kamu jalani, dan merasa lebih bahagia.

Biasakan juga melakukan positifdiri-bercakap untuk melatih diri anda untuk membiasakan diri melihat sesuatu dalam perspektif positif.

5. Belajar menerima pujian

Apabila anda mendapat pujian, jangan segera menolaknya atau merasa seperti anda tidak layak mendapatkannya. Ucapkan terima kasih kepada orang yang memberikan pujian dan kemudian bersyukurlah atas perkara baik yang telah anda lakukan. Ini boleh menjadi kaedah yang baik untuk memberi ganjaran dan motivasi kepada diri sendiri.

5. Tulis buku harian

Cuba tulis dalam buku harian mengenai emosi yang anda rasakan dan penyebabnya. Dari sini, anda mungkin dapat mengenal pasti kesilapan anda dan mencari jalan atau strategi yang betul untuk memperbaikinya. Dengan ini, anda juga dapat dilatih untuk membentuk mindset yang lebih baik.

6. Luangkan masa dengan orang yang membuat anda bahagia

Terperangkap dalam hubungan yang tidak sihat dapat terus memupuk pemikiran negatif. Daripada bergantung pada orang yang tidak dapat membawa positif ke dalam hidup anda, cubalah mencari persekitaran baru dan bergaul dengan orang yang boleh saling menghormati.

Berhubungan dengan orang positif akan membantu anda merasa lebih baik dan kebencian diri anda secara beransur-ansur akan hilang. Ini juga boleh dilakukan sebagai satu bentuk Sistem sokongan yang baik untuk kesihatan mental anda.

Kebencian diri boleh mempengaruhi banyak aspek kehidupan seharian. Oleh itu, daripada terus membebani diri anda dengan perasaan itu, cubalah cara di atas supaya anda boleh mula membenci diri sendiri dan lebih menyayangi diri sendiri.

Juga pastikan untuk selalu menerapkan gaya hidup sihat, agar kesihatan fizikal dan mental anda sentiasa terjaga.

Keluar dari keadaan ini memerlukan masa dan kesabaran. Namun, jangan menyerah, okey? Sekiranya anda menghadapi masalah dan memerlukan bantuan menangani kebencian diri, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.