Kehidupan yang sihat

Jangan ragu untuk pergi ke pusat kesihatan dan mendapatkan perkhidmatan kesihatan ini

Di Indonesia, fungsi puskesmas adalah memberikan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat melalui program Usaha Kesihatan Masyarakat (UKM) dan Usaha Kesihatan Individu (UKP). Puskesmas juga merupakan fasilitas kesehatan tingkat pertama, yang bermaksud bahawa puskesmas adalah kemudahan di barisan depan dalam memberikan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat.

Seperti namanya, program UKM bertujuan untuk menjaga dan meningkatkan kesihatan. Di samping itu, program ini juga menjalankan aktiviti untuk mencegah dan mengatasi masalah kesihatan dalam keluarga dan masyarakat. Sementara itu, program UKP lebih tertumpu pada masalah kesihatan individu.

Puskesmas dilengkapi dengan kakitangan perubatan yang kompeten, termasuk doktor, doktor gigi, bidan, jururawat, pekerja makmal, pekerja kesihatan persekitaran dan masyarakat, dan pakar pemakanan.

Dengan sumber yang ada, puskesmas menawarkan pelbagai perkhidmatan kesihatan yang berpatutan, seperti kaunseling, perkhidmatan kesihatan ibu dan anak, imunisasi, perkhidmatan pemakanan dan pengembangan posyandu, serta pencegahan dan pengendalian penyakit, penyakit menular dan tidak berjangkit.

Kemudahan dan Perkhidmatan Kesihatan di Puskesmas

Walaupun statusnya sebagai kemudahan kesihatan kelas satu, puskesmas masih mempunyai kemudahan yang boleh dipercayai untuk melayani pesakit. Kemudahan dan perkhidmatan kesihatan yang boleh anda dapatkan di puskesmas terdiri daripada rawatan pesakit luar dan pesakit dalam.

Perkhidmatan kesihatan di puskesmas tidak lengkap seperti di rumah sakit besar, tetapi pesakit masih dapat mendapatkan perawatan yang memadai, seperti:

 • Pesakit luar tahap pertama

  Memberi perkhidmatan pencegahan penyakit, perundingan, dan nasihat rawatan kepada pesakit yang tidak memerlukan rawatan di hospital.

 • Rawat inap peringkat pertama

  Rawatan pesakit luar disertai dengan tambahan kemudahan pesakit mengikut petunjuk perubatan.

 • Perkhidmatan pemeriksaan kesihatan

  Perkhidmatan yang diberikan untuk pesakit yang berisiko menghidap penyakit kronik, seperti diabetes jenis 2, darah tinggi, dan barah serviks.

 • Perkhidmatan kesihatan ibu dan anak

  Pemeriksaan keadaan wanita hamil, membantu melahirkan anak, penjagaan selepas bersalin, penyusuan, program perancang keluarga, dan imunisasi asas untuk bayi dan anak-anak. Terutama dalam membantu kelahiran normal, puskesmas juga dapat menyediakan perkhidmatan pesakit dalam.

Perkhidmatan Kesihatan Pengguna BPJS di Puskesmas

Sejak tahun 2014, pemerintah Indonesia telah menubuhkan sistem insurans kesihatan berskala nasional yang disebut Badan Pentadbiran Jaminan Sosial (BPJS). Dengan menjadi peserta BPJS dan membayar duti sesuai dengan kewajiban mereka, peserta berhak mendapatkan perkhidmatan kesihatan sesuai dengan haknya.

Kelebihan menjadi anggota BPJS adalah mendapatkan perkhidmatan kesihatan dengan pengurangan yuran atau bahkan percuma. Apakah kemudahan yang boleh diperoleh? Lihat penjelasan berikut:

 • Sekiranya anda berada di luar kawasan puskesmas atau kemudahan kesihatan (faskes) tempat anda mendaftar, anda masih boleh mendapatkan rawatan di puskesmas mana pun, tidak semestinya di puskesmas tempat anda mendaftar.
 • Sekiranya berlaku kecemasan, anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan kesihatan di puskesmas atau kemudahan kesihatan.
 • Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan kesihatan yang maju, doktor di puskesmas atau kemudahan kesihatan akan memberikan rujukan supaya anda dapat meneruskan rawatan ke kemudahan rawatan kesihatan yang lebih lengkap, seperti hospital.

Melihat pelbagai perkhidmatan kesihatan yang disediakan, anda tidak perlu ragu untuk mendapatkan rawatan di puskesmas. Selain perkhidmatan yang cukup lengkap, puskesmas juga disokong oleh kakitangan perubatan profesional dan kemudahan yang memenuhi standard.

Sekiranya terdapat keadaan kritikal atau penyakit tertentu yang perlu dirawat oleh doktor pakar dan memerlukan kemudahan yang tidak tersedia di puskesmas, puskesmas dapat memberikan surat lamaran untuk merujuk pesakit ke kemudahan kesihatan yang lebih maju, yaitu hospital.