Keluarga

Selain sihat secara fizikal, kesihatan mental juga penting

Orang yang sihat tidak bermaksud bebas dari penyakit fizikal, kamu tahu. Kesihatan mental juga menentukan kesihatan seseorang secara keseluruhan. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai cara menjaga kesihatan mental.

mengikut Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kesihatan adalah keadaan kesejahteraan fizikal, mental dan sosial yang lengkap dan bukan sekadar ketiadaan penyakit atau penyakit. Definisi kesihatan menekankan bahawa kesihatan mental perlu diberi perhatian.

Ketahui Kesihatan Mental Anda

Kesihatan mental adalah asas kepada kemampuan manusia untuk berfikir, berkembang, menyatakan, berinteraksi, mencari nafkah, dan menikmati kehidupan. Inilah sebab mengapa anda perlu mengenali dan menjaga kesihatan mental anda.

Di samping itu, WHO juga menjelaskan bahawa seseorang yang sihat secara mental dapat merealisasikan kebolehannya, menangani tekanan dalam kehidupan seharian, bekerja secara produktif, dan dapat menyumbang kepada persekitaran. Sekiranya anda tidak dapat melakukan perkara ini, ada kemungkinan kesihatan mental anda terganggu.

Terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi kesihatan mental seseorang, termasuk sejarah gangguan mental dalam keluarga, pengalaman hidup, gaya hidup harian, sejarah penyakit, dan beban pemikiran. Ini menjelaskan bahawa kesihatan mental dipengaruhi oleh faktor sosial, psikologi, dan biologi.

Sejarah keganasan, baik tuntutan fizikal dan lisan, serta tuntutan sosio-ekonomi adalah perkara yang sering mencetuskan gangguan kesihatan mental.

Gangguan seksual, keganasan rumah tangga, tempat kerja yang tertekan, beban ekonomi keluarga, standard sosial yang tinggi, diskriminasi jantina, stigma sosial, dan gaya hidup yang tidak sihat adalah beberapa contoh perkara yang berkaitan dengan kesihatan mental seseorang yang buruk.

Berikut adalah tanda-tanda apabila seseorang berisiko mengalami gangguan kesihatan mental:

1. Menunjukkan perubahan keperibadian

Ini berlaku apabila anda tidak lagi merasa seperti diri anda sendiri, atau ketika orang lain melihat anda bertindak seperti orang yang sama sekali berbeza.

2. Mengalami kegelisahan, kemarahan, dan perubahan mood

Sebenarnya, keadaan ini adalah normal dan biasa bagi banyak orang, tetapi anda perlu berhati-hati sekiranya anda terus mengalaminya tanpa sebab yang jelas.

3. Menarik diri atau mengasingkan diri dari persekitaran sosial

Sekiranya anda tiba-tiba mendapati diri anda banyak berhenti atau menghabiskan terlalu banyak masa bersendirian tanpa interaksi sosial, anda perlu berwaspada. Kerana ini dapat menunjukkan masalah emosi dalam diri anda yang berisiko mengganggu kesihatan mental.

4. Melakukan perkara berbahaya dan kehilangan keupayaan untuk menjaga diri sendiri

Umumnya, orang yang mempunyai masalah kesihatan mental tidak dapat mengurus diri sendiri. Contohnya, mereka tidak peduli dengan penampilan mereka, mereka tidak mahu membersihkan diri atau mandi, mereka tidak mahu makan atau mereka makan terlalu banyak, mereka mabuk, mereka mempercepat, mereka menggunakan dadah, malah mereka cuba membunuh diri.

5. Rasa putus asa atau terharu dalam kehidupan seharian

Anda juga perlu menyedari gangguan kesihatan mental jika anda mengalami kehilangan motivasi dalam menjalankan aktiviti harian. Terutama jika keadaan ini disertai dengan rasa putus asa atau sia-sia.

Sekiranya anda, rakan, keluarga, atau saudara-mara anda mengalami tanda-tanda di atas, lakukan sesuatu dengan segera untuk mengatasinya, jangan biarkan ia berlarutan.

Cara Menjaga dan Meningkatkan Kesihatan Mental

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengekalkan dan meningkatkan kesihatan mental, termasuk:

1. Menguruskan tekanan

Tekanan sukar dielakkan, tetapi dapat diatasi. Ada cara untuk menguruskan tekanan yang boleh anda lakukan, seperti berjalan santai di luar, bersenam, bermeditasi, bertukar fikiran dengan rakan, atau menulis buku harian. Perkara-perkara ini dapat membantu minda anda untuk tenang dan melihat kehidupan dengan lebih jelas.

2. Tetapkan matlamat yang realistik

Tetapkan matlamat anda secara realistik, baik peribadi dan profesional. Sekiranya perlu, tuliskan secara bertulis atau papan penglihatan. Memahami apa tujuan hidup anda akan menjadikan anda lebih fokus dalam menentukan bagaimana mencapai tujuan tersebut. Lengkapkan dengan keterangan mengenai masa sasaran, serta senarai perkara yang telah berjaya anda capai.

3. Bergaul dengan orang yang menyokong anda

Orang yang mempunyai hubungan sosial yang sihat terbukti mengalami masalah kesihatan yang lebih sedikit dan hidup lebih lama. Menghabiskan masa untuk bergaul dengan rakan atau keluarga terdekat dapat membantu anda berehat. Anda boleh bergurau, meluahkan emosi, atau berkongsi cerita dan pengalaman sehingga anda boleh mendapatkan nasihat dan sokongan daripada mereka.

4. Menolong orang lain

Selain memberi manfaat kepada orang lain, sukarela dapat membuat anda merasa lebih baik dan lebih berguna dalam hidup. Ini akan mengelakkan anda merasa sunyi dan tidak berguna. Anda menjadi lebih introspektif, mudah bersyukur, dan tidak cepat mengeluh atau putus asa.

5. Melakukan perkara baru

Rutin monoton boleh membuat anda mudah tertekan. Cuba buat perkara baru, seperti menukar cat di dinding di rumah, belajar bahasa baru, memperbarui penampilan anda, atau hanya menukar laluan ke dan dari tempat kerja. Melakukan perkara baru dapat menyegarkan minda anda, malah membuat anda lebih bersemangat dalam menjalani hari tersebut.

6. Menjaga kesihatan badan

Kesihatan mental, tentu saja, sangat bergantung kepada bagaimana anda menjaga diri anda. Pastikan anda makan pelbagai makanan sihat, berehat dan minum air secukupnya, bersenam, dan mengelakkan tabiat buruk, seperti merokok atau minum. Dan ingat, bukan hanya kurang tidur, tidur berlebihan jam juga tidak baik untuk kesihatan mental.

Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik dengan kaedah di atas, anda boleh meminta bantuan daripada ahli psikologi atau psikiatri. Dengan bantuan profesional ini, masalah anda dapat dikenal pasti dan dirawat, sehingga kesihatan mental anda dapat pulih.