Keluarga

Sindrom Post Power atau Post-Power Syndrome, Inilah Cara Mengiringi Penderitaan

Sindrom pasca kuasa atau sindrom pasca-kuasa adalah keadaan apabila seseorang hidup dalam bayangan kekuatan yang pernah dia miliki dan belum dapat menerima kehilangan kuasa itu. Sindrom pasca kuasa Perkara ini sering dialami oleh orang yang baru sahaja memasuki persaraan.

Tidak sedikit orang yang menjadikan pekerjaan sebagai bentuk realisasi diri dan matlamat hidup. Setelah memasuki persaraan, orang-orang ini kehilangan bukan sahaja pekerjaan yang mereka sayangi, tetapi juga semua bentuk harga diri yang mereka peroleh ketika masih bekerja, seperti pujian, rasa hormat, dan perasaan yang diperlukan oleh orang lain.

Perubahan besar ini dapat menimbulkan perasaan bahawa mereka tidak lagi berguna, bahkan tidak mempunyai tujuan dalam hidup lagi. Keadaan ini dipanggil sindrom pasca kuasa.

Sekiranya salah satu keluarga atau rakan anda mengalami sindrom pasca kuasa, pertolongan dan sokongan anda yang sangat dia perlukan selama ini.

Kerana, jika dibenarkan berlarutan, sindrom pasca kuasa Ini boleh menyebabkan penghidap mengalami pelbagai masalah kesihatan, baik secara fizikal dan mental.

Simptom Sindrom Pasca Kuasa

Terdapat beberapa gejala yang boleh menjadi tanda bahawa seseorang mengalami sindrom pasca kuasa. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Kurang semangat dalam menjalani kehidupan selepas bersara
  • Mudah tersinggung
  • Pengunduran diri dari masyarakat
  • Tidak mahu kalah
  • Tidak suka mendengar pendapat orang lain
  • Suka mengecam atau mengkritik pendapat orang lain
  • Suka bercakap mengenai kehebatan atau kehebatan masa lalunya

Cara Mendampingi Orang dengan Sindrom Pasca Kuasa

Orang yang mengalami sindrom pasca kuasa biasanya akan menunjukkan pelbagai emosi negatif. Namun, ingat untuk tidak menjauhkan diri atau menjauhinya. Bantu dia menyesuaikan diri dan menerima keadaannya dengan cara berikut:

1. Beri saya pekerjaan baru

Salah satu sebab seseorang boleh mengalami sindrom pasca kuasa disebabkan oleh kehilangan rutin atau kebiasaan yang dilakukan setiap hari. Oleh itu, memberi penderita sindrom pasca kuasa kehidupan sibuk yang baru boleh menjadi salah satu cara untuk mengalihkan fikirannya dari bayangan pekerjaannya yang lalu.

Aktiviti yang boleh anda tawarkan boleh berbeza-beza, seperti sukan untuk menjemput cucu di sekolah setiap petang. Anda juga boleh bertanya kepadanya apa yang ingin dilakukannya semasa bersara.

2. Menjaga komunikasi yang baik

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, orang yang mengalami sindrom pasca kuasa tidak boleh dibiarkan begitu sahaja, kerana ini boleh menyebabkan gejala sindrom pasca kuasa-semakin teruk. Oleh itu, seboleh-bolehnya anda harus terus menjaga komunikasi dengannya.

Sekiranya anda tidak dapat bertemu secara langsung setiap hari, menjaga komunikasi juga dapat dilakukan melalui telefon atau e-mel panggilan video. Dengan cara itu, dia tidak akan merasa sendiri ketika menghadapi zaman sindrom pasca kuasa-miliknya.

3. Minta pertolongan orang ketiga

Sekiranya anda merasa sukar untuk berurusan dengan orang yang mengalami sindrom pasca kuasa, Anda boleh meminta orang lain untuk menolong anda menemani mereka.

Melakukan cara di atas diharapkan dapat membantunya melewati tempoh tersebut sindrom pasca kuasa-dia lebih baik. Dengan cara itu, dia dapat menjalani persaraannya dengan cara yang sihat dan bahagia.

Di samping itu, pastikan pesakit sindrom pasca kuasa menjalani gaya hidup sihat. Anda boleh mengajaknya untuk membiasakan diri dengan makan makanan yang sihat, mengingatkannya agar cukup tidur dan tidak bangun lewat, dan mengajaknya untuk bersenam bersama. Ini akan memberi pengaruh yang baik terhadap kesihatan mental mereka.

Namun, jika kaedah yang anda lakukan tidak berfungsi atau mungkin dia kelihatan lebih murung dan menyatakan perasaan bahawa dia tidak berguna atau tidak lagi mempunyai tujuan dalam hidup, cubalah berjumpa dengan ahli psikologi.

Seorang ahli psikologi dapat membantu anda mengetahui cara terbaik untuk menyokong penghidapnya sindrom pasca kuasa yang mungkin telah mengalami kemurungan. Sekiranya perlu, ahli psikologi juga boleh merujuk kepada pakar psikiatri supaya keadaan ini dapat diubati dengan ubat.