Keluarga

5 Faedah Mendengarkan Muzik Semasa Mengandung

Mendengarkan muzik semasa hamil dapat memberikan pelbagai kebaikan untuk wanita hamil. Selain menghilangkan kegelisahan, mendengar muzik juga menjadikan ibu hamil lebih santai dan tenang semasa hamil.

Rentak irama dalam muzik diketahui mempengaruhi pemikiran dan mood setiap orang yang mendengarkannya, termasuk wanita hamil. Perubahan hormon yang dialami oleh wanita hamil semasa mengandung menyebabkan pelbagai aduan, termasuk kegelisahan dan suasana tidak stabil.

Terdapat juga anggapan bahawa mendengar muzik semasa hamil baik untuk perkembangan janin. Sebenarnya, tidak jarang orang berfikir bahawa jenis muzik tertentu dapat menjadikan janin lebih pintar pada masa akan datang.

Namun, hingga kini, para pakar belum dapat membuktikan bahawa bermain muzik kepada janin dapat menjadikannya lebih pintar. Walau bagaimanapun, mendengar muzik semasa hamil dapat memberikan pelbagai faedah untuk wanita hamil.

Kelebihan Mendengarkan Muzik Semasa Mengandung

Terdapat beberapa faedah mendengar muzik semasa hamil yang dapat diperoleh oleh wanita hamil, iaitu:

1. Meredakan tekanan dan kegelisahan

Kehamilan sering menyebabkan tekanan dan kegelisahan, terutama bagi wanita yang hamil untuk pertama kalinya. Tekanan boleh meningkatkan risiko kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Bukan hanya itu, tekanan atau kemurungan yang dirasakan oleh ibu hamil juga boleh memberi kesan kepada bayi ketika dilahirkan, seperti meningkatkan risiko anak mengalami ADHD dan bahkan memberi kesan pada perkembangan kognitif.

Mendengarkan muzik boleh menjadi jalan keluar bagi wanita hamil untuk mengatasi tekanan semasa hamil. Kajian menunjukkan bahawa mendengar muzik dengan irama perlahan dan lembut dapat mengurangkan tekanan, kegelisahan, dan kemurungan pada wanita hamil.

2. Mengatasi keluhan sukar tidur

Gabungan irama dan lirik dalam muzik dapat menjadikan tubuh dan minda wanita hamil lebih santai. Satu kajian menunjukkan bahawa wanita hamil yang mendengar muzik selama 4 minggu berturut-turut mempunyai kualiti tidur yang lebih baik daripada mereka yang sama sekali tidak mendengar muzik.

Kajian membuktikan bahawa muzik dapat mengatasi keluhan sukar tidur yang dialami oleh wanita hamil.

3. Mengekalkan tekanan darah yang stabil

Kesan santai yang dihasilkan semasa mendengar muzik menjadikan tekanan darah ibu hamil lebih stabil. Kesan ini juga dapat mencegah wanita hamil daripada komplikasi kehamilan yang boleh terjadi akibat tekanan darah tinggi dan salah satunya adalah preeklamsia.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, preeklampsia boleh berkembang menjadi eklampsia yang berbahaya dan boleh menyebabkan kematian, baik untuk ibu dan janin.

4. Melegakan kesakitan semasa mengandung

Selain menstabilkan tekanan darah, kesan santai semasa mendengar muzik juga dapat menghilangkan rasa sakit yang sering terjadi semasa kehamilan, dari sakit belakang, sakit perut, hingga sakit kepala.

Ini boleh berlaku kerana badan secara semula jadi akan menghasilkan endorfin atau penghilang rasa sakit semula jadi, termasuk ketika anda mendengar muzik yang anda suka.

5. Merangsang janin

Bukan hanya untuk wanita hamil, mendengar muzik semasa hamil juga memberi manfaat untuk janin. Memasuki trimester kehamilan ketiga, kemampuan mendengar janin diketahui telah berkembang.

Pakar percaya bahawa janin dapat menerima maklumat deria yang kemudian akan diingat pada tahap tertentu. Selain degupan jantung ibu, pernafasan, dan suara darah yang mengalir melalui tubuh ibu, janin juga dapat mendengar suara dari luar badan ibu, termasuk muzik, dan memberi respons kepada mereka dengan gerakan atau tendangan.

Kesan santai ini juga berlaku semasa muzik dimainkan kepada bayi yang baru lahir. Sebilangan bayi akan bertindak balas dengan berhenti menangis, membuka mata, atau melakukan beberapa pergerakan.

Inilah yang membuat bayi dapat mengenali dan merasa selesa ketika mendengar suara itu semula setelah dia dilahirkan.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Mendengarkan Muzik kepada Janin

Janin terdengar lagu pada akhir kehamilan, ia dapat bertindak balas dengan menggerakkan tubuhnya. Ini mengesahkan kemungkinan janin dapat mendengar di dalam perut.

Namun, ini tidak membuktikan bahawa pendedahan kepada muzik di dalam rahim dapat meningkatkan kemampuan sistem pendengaran atau perkembangan otak setelah bayi dilahirkan. Selain itu, bukan sahaja muzik klasik, tetapi semua muzik bagus untuk didengarkan oleh janin.

Tidak jarang wanita hamil cuba merangsang muzik dengan melekat fon kepala ke perutnya. Namun, dikhuatiri ia dapat merangsang janin secara berlebihan, terutama jika isinya terlalu tinggi. Apabila anda ingin memainkan muzik ke janin, mainkan muzik pada pemain muzik.

Kelantangan suara yang disyorkan adalah sekitar 50-60 desibel atau tidak lebih dari 65 desibel, yang merupakan kelantangan suara biasa ketika bercakap. Sekiranya anda mendengar muzik untuk jangka masa yang lebih lama, jumlah yang disyorkan adalah di bawah 50 desibel.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa suara kuat yang dimainkan pada janin untuk waktu yang lama sebenarnya dapat memicu kelahiran pramatang, berat lahir rendah, dan kehilangan pendengaran pada bayi setelah lahir.

Walaupun belum terbukti dapat meningkatkan kecerdasan bayi, bermain muzik kepada bayi anda dapat membantunya mengenal dan berinteraksi dengan anda.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah mendengar muzik semasa hamil atau mengenai kehamilan lain, anda boleh bertanya semasa pemeriksaan kehamilan rutin dengan doktor anda. Gunakan juga fitur sembang dalam aplikasi ALODOKTER untuk berjumpa doktor.