Kesihatan

Ketahui pelbagai sebab dan cara menghilangkan gigi kuning

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan gigi kuning. Bagi sesetengah orang, ini boleh mengganggu keyakinan diri. Tetapi jangan risau, kerana terdapat pelbagai cara untuk mengeluarkan gigi kuning yang boleh anda lakukan, termasuk prosedur perubatan dengan bantuan doktor gigi.

Anda dapat mengenali tanda-tanda gigi kuning dari menukar warna semula jadi gigi menjadi warna yang sedikit kekuningan. Beberapa faktor yang boleh menyebabkan gigi kuning termasuk minum teh atau kopi, merokok, jarang menyikat gigi, dan penyakit dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Kenali Punca Gigi Kuning

Selain sering minum kopi dan merokok, gigi kuning boleh terjadi jika anda tidak membersihkan sisa makanan atau minuman tertentu, seperti epal, kentang, teh, soda, hingga minuman. Wain merah, yang boleh meninggalkan noda kelabu atau kuning pada enamel gigi.

Bukan hanya itu, ada faktor lain yang boleh menyebabkan gigi menjadi kuning, termasuk:

  • Penggunaan ubat gigi yang mengandungi fluorida secara berlebihan.
  • Penggunaan ubat kumur yang mengandungi klorheksidin dan cetylpyridinium klorida.
  • Masalah dengan gigi, seperti plak gigi atau tartar gigi yang berlebihan.
  • Cara membersihkan gigi yang tidak betul.
  • Penggunaan antibiotik tetrasiklin dan doxycycline, terutamanya yang diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 8 tahun. Ubat lain, seperti ubat alergi dan ubat untuk tekanan darah tinggi, juga dapat membuat gigi menjadi kuning.
  • Dengan bertambahnya usia, lapisan enamel gigi menipis dan meninggalkan dentin (lapisan di belakang enamel) yang berwarna kuning.
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti anemia hemolitik, kecederaan pada gigi, dan gangguan genetik yang disebut dentinogenesis imperfecta.

Cara menghilangkan gigi kuning

Menjaga kebersihan gigi, iaitu dengan memberus gigi secara rutin dua kali sehari, menggunakan benang gigi (flossing), serta berkumur menggunakan ubat kumur, adalah bahagian penting dalam usaha mencegah dan menghilangkan gigi kuning.

Walau bagaimanapun, jika gigi anda masih berwarna kuning, anda boleh berjumpa doktor gigi untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut. Doktor gigi anda mungkin mengesyorkan beberapa cara berikut untuk mengeluarkan gigi kuning:

Acuan gigi dengan pemutihan

Kaedah pemutihan gigi juga dikenali sebagai peluntur. Kaedah ini bermula dengan membuat kesan gigi yang disesuaikan dengan bentuk dan susunan gigi pesakit. Pada kesan gigi, agen pemutih akan ditambah dengan tujuan menghilangkan tartar atau plak yang melekat pada gigi dan gusi.

Kesan gigi ini akan digunakan seperti pelindung mulut untuk mengembalikan warna gigi yang putih. Proses ini akan berlangsung dari 30 minit hingga satu jam. Anda mungkin perlu mengulangi proses ini beberapa kali bergantung pada tahap keputihan yang diinginkan.

Penggunaan laser untuk memutihkan gigi

Cara mengeluarkan gigi kuning melalui proses ini dipercayai lebih pantas, tetapi lebih mahal daripada kaedah lain. Kaedah ini dilakukan dengan menyinari gigi yang telah disalut dengan agen pemutihan dengan sinar laser. Prosedur ini dapat menghilangkan noda yang melekat pada gigi dengan cepat.

Prosesnya terdiri daripada beberapa peringkat. Seluruh peringkat rawatan laser untuk mengeluarkan gigi kuning memerlukan masa lebih kurang dua jam. Namun, hasilnya sangat memuaskan.

Pada pesakit yang giginya tidak terlalu kuning, prosedur laser ini dapat menjadikan gigi lebih putih dengan serta-merta. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan gigi kuning yang teruk, terapi lebih lanjut diperlukan untuk menghilangkan gigi kuning.

Melakukan pelbagai cara untuk mengeluarkan gigi kuning di atas bukan sahaja dapat mencegah dan mengatasi kekuningan gigi, tetapi juga dapat mengurangkan risiko penyakit mulut dan gigi. Agar gigi sentiasa kelihatan cantik dan sihat, lakukan pemeriksaan berkala kepada doktor gigi, sekurang-kurangnya setiap 6 bulan.

Copyright pitorriroma.com 2022