Keluarga

Penggunaan Kacang Hijau Membuat Kesuburan, Mitos atau Fakta?

Selain memiliki rasa yang baik, kacang hijau juga dipercayai dapat meningkatkan kesuburan. Tidak hairanlah jika benih hijau ini sering dimakan oleh banyak pasangan yang sangat menginginkan anak. Jadi, apakah kebenarannya?

Kacang hijau mempunyai banyak nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, termasuk protein, karbohidrat, serat, asid folik, magnesium, mangan, besi, kalium, zink, selenium, antioksidan, serta beberapa jenis vitamin B.

Sebilangan orang percaya bahawa nutrien dalam kacang hijau menjadikannya makanan kesuburan dan meningkatkan kesuburan pada lelaki.

Kacang Hijau Tidak Boleh Meningkatkan Kesuburan

Anggapan bahawa kacang hijau dapat meningkatkan kesuburan adalah mitos. Tidak ada penyelidikan yang membuktikan keberkesanan kacang hijau untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Namun, ia berbeza dengan toge. Walaupun penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan, tunas dari kacang hijau dianggap berpotensi meningkatkan kesuburan. Kajian haiwan menunjukkan bahawa pengambilan kecambah dapat meningkatkan kualiti sperma, sehingga meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Walaupun belum terbukti dapat meningkatkan kesuburan, anda tidak perlu berfikir panjang tentang memakan kacang hijau. Biji-bijian ini masih kaya dengan nutrien yang baik untuk kesihatan.

Tubuh yang disuburkan oleh makanan berkualiti pastinya akan lebih baik daripada yang tidak. Selain itu, beberapa nutrien dalam kacang hijau, seperti asam folat, protein, zat besi, antioksidan, dan serat, juga sangat baik untuk meningkatkan kesihatan organ pembiakan.

Plus, kacang yang mempunyai nama Latin Vigna radiata Ini sangat mudah untuk membuat hidangan yang lazat, mulai dari kari, bubur kacang hijau, lolly ais, hingga jus yang menyegarkan.

Dari penjelasan di atas, sekarang anda tahu bahawa memakan kacang hijau sebanyak mungkin tidak akan membuat anda hamil secara automatik. Namun, dengan pemprosesan yang betul, kacang hijau dapat menjadi sumber nutrien yang baik untuk menyokong kesihatan tubuh dan organ pembiakan.

Anda harus ingat bahawa ada faktor-faktor yang dapat menyukarkan anda dan pasangan anda untuk mempunyai anak, seperti gaya hidup yang tidak sihat, tekanan, kegemukan atau kekurangan berat badan, hingga gangguan kesihatan tertentu. sekarangSudah tentu, anda perlu mengelakkan ini untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Untuk keterangan lebih lanjut, berjumpa doktor sekiranya anda telah lama berkahwin dan belum dikurniakan anak. Doktor dapat membantu anda mencari halangan yang menyukarkan anda hamil dan mencadangkan rawatan yang tepat untuk masalah ini.