Kesihatan

Hati-hati, ini adalah 4 ramuan krim berbahaya untuk wajah

Wwajah yang bersih dan cerah adalah impian ramai orang. Salah satu caranya untuk mendapatkannya adalah untuk memakai krim muka. Walau bagaimanapun sebelum ini,

tahu i sebilangan jenpuas krim berbahaya, untuk mengelakkan risiko kesihatan.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM) melarang peredaran dan penggunaan produk kosmetik yang dijual tanpa izin di Indonesia. Ini termasuk krim berbahaya yang mengandungi merkuri, asid retinoik, hidrokuinon, dan resorcinol.

Biasanya produk kosmetik yang mengandungi bahan berbahaya ini tidak didaftarkan dengan BPOM, mempunyai bau yang menyakitkan, berwarna berkilat, jika diaplikasikan pada wajah hasilnya tidak rata, terasa melekit, dapat menyebabkan kerengsaan atau kemerahan pada kulit wajah ketika terkena sinar matahari.

Bahan-bahan Berbahaya dalam Kosmetik dan Risikonya

Berikut adalah beberapa bahan berbahaya yang biasanya terdapat dalam produk kosmetik atau kecantikan untuk wajah:

Merkuri

Merkuri mampu menghalang pembentukan melanin, sehingga menjadikan kulit kelihatan lebih cerah dalam waktu yang singkat. Itulah sebabnya merkuri sering digunakan sebagai bahan dalam krim pemutihan atau pencerah kulit.

Sekiranya digunakan secara berterusan, merkuri boleh menyebabkan ruam dan perubahan warna kulit, gegaran (gegaran), kerosakan ginjal, dan gangguan psikologi, seperti kegelisahan dan insomnia.

Pada wanita hamil dan ibu menyusu, pendedahan merkuri boleh menyebabkan kelainan kongenital dan perkembangan otak yang terganggu pada bayi.

Masam r etinoat

Asid retinoik mampu membersihkan pori-pori, merawat jerawat dan parut jerawat, serta mengurangkan kedutan.

Walau bagaimanapun, asid retinoik mempunyai risiko menyebabkan kerengsaan kulit, kekeringan, kepekaan terhadap sinar matahari, perubahan warna, pembengkakan, atau kemerahan.

Bukan hanya itu, janin dalam rahim yang terdedah kepada bahan ini berisiko mengalami kelainan kongenital, sementara anak-anak berisiko mengalami kelainan pada sistem saraf, tulang, otot, sendi dan pencernaan.

Itulah sebabnya penggunaan produk yang mengandungi asid retinoik mesti berada di bawah pengawasan perubatan dan melalui preskripsi doktor.

Hy dro quinone

H y dro qu ino ne Ia digunakan untuk mencerahkan kulit dan menyamarkan bintik-bintik gelap. Hanya gunakan hy d roqu inon e pada krim muka boleh menjadikan kulit sensitif terhadap cahaya matahari.

Kesan sampingan lain termasuk rasa kulit menyengat, kemerahan, kekeringan

dan retak, melepuh, atau menghitam.

Hydroquinone juga berisiko menyebabkan reaksi alergi yang teruk, seperti sakit kepala, ruam, gatal, bengkak muka dan tekak, dan kesukaran bernafas.

resorcinol

resorcinol dapat digunakan untuk mengatasi rasa sakit dan gatal yang disebabkan oleh gigitan serangga, tanaman beracun, luka bakar, selaran matahari, dan kerengsaan kulit.

resorcinol juga biasa digunakan sebagai obat untuk mengobati penyakit kulit, seperti eksim, ketuat, psoriasis, dan kapalan. Namun, jika digunakan terlalu banyak, resorcinol dapat menyebabkan sakit kepala, keletihan, kulit kebiruan, degupan jantung tidak teratur, sawan, dan sesak nafas.

Untuk mengelakkan kesan kandungan krim berbahaya, bijaksana dan berhati-hati dalam memilih dan menggunakan kosmetik bebas. Jangan mudah tergoda dengan produk kecantikan yang dijual dengan harga murah. Pastikan produk kosmetik yang anda pilih mempunyai izin pengedaran dari BPOM.

Anda harus berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakan krim muka atau produk kecantikan lain. Doktor akan mencadangkan jenis krim muka yang sesuai dan selamat untuk kulit anda.