Keluarga

Ini adalah kaedah selamat untuk membungkus bayi

Kain atau selimut untuk bayi yang dibungkus secara amnya masih digunakan oleh ibu-ibu pada masa kini. Namun, anda juga harus mengetahui cara membungkus bayi dengan betul dan melakukannya dengan berhati-hati untuk mengelakkan risiko negatif kepada bayi.

Pembengkakan bayi adalah perkara biasa sejak bayi dilahirkan di rumah bersalin. Kain yang melilit badan bayi, seolah-olah menyerupai rahim ibu, dapat menenangkan dan membuat bayi tidur lebih selesa. Selain itu, pembalut bayi yang dilakukan dengan betul dapat menenangkan bayi yang rewel.

Panduan Mengayuh Bayi

Perkara pertama yang mesti dipertimbangkan untuk mengelakkan bahaya bayi melengkung adalah dengan mengelakkan terlalu banyak berpusing. Sediakan ruang yang membolehkan bayi menggerakkan kakinya. Ini perlu agar perkembangan bayi tidak terganggu.

Penting bagi ibu bapa untuk mengetahui cara membungkus bayi dengan betul dan selamat. Inilah panduannya:

  • Letakkan kain atau selimut untuk membalut bayi di permukaan rata dengan sudut kain di atas. Kemudian, lipat tepi atas sedikit sehingga kain hampir menyerupai bentuk segitiga. Pegang bayi, dan letakkan perlahan-lahan di atas swaddle, tepat di tengah. Pastikan lipatan atas pelindung bayi berada di sekitar bahu.
  • Luruskan tangan kiri bawah bayi kemudian tutup dengan badan. Tarik hujung kain di sebelah kiri bayi sehingga menutup lengan kiri ke dadanya. Labuhkan hujung kain di bawah ketiak kiri dan kemudian ke belakang. 
  • Lipat bahagian bawah bayi ke arah bahu bayi. Jangan melipat terlalu ketat, tinggalkan sedikit ruang di sekitar kaki bayi. 
  • Sambil memegang bayi dengan lembut sehingga tidak berubah kedudukan, ambil hujung pelekap di sebelah kanan bayi untuk menutup badannya. Kemudian lipat selebihnya bahagian bayi ke punggung bayi.

Perkara-Tekan yang mesti dipertimbangkan

Pembalut bayi membolehkan bayi tidur lebih lama dan tidak mudah bangun. Tetapi sebaliknya, pembengkakan bayi boleh menimbulkan risiko negatif. Seorang pakar mengatakan, pembengkakan boleh menyukarkan bayi untuk bangun yang dianggap meningkatkan risiko sindrom kematian mendadak pada bayi atau anak-anak sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

Untuk mengelakkan risiko ini, terdapat beberapa perkara yang perlu diketahui semasa membengkak bayi.

  • Sekiranya bayi anda masih menggunakan swaddle, posisi meletakkan bayi tidur mestilah dalam keadaan terlentang. Elakkan tidur dalam keadaan rawan. Penting untuk mengelakkan SIDS. Beberapa kajian menunjukkan risiko SIDS dan tersedak pada bayi yang terbaring di perut mereka.
  • Pilih kain atau selimut bayi dari kain yang selesa, sehingga tidak terlalu panas bayi. Periksa suhunya setiap beberapa jam.
  • Elakkan pelindung bayi yang menutupi wajah bayi. Dianjurkan juga untuk mengelakkan pembengkakan bayi sekiranya kelihatan menyukarkan bayi untuk bernafas.
  • Sebilangan bayi merasa tidak selesa ketika membasuh tangan agar tidak bergerak dengan bebas. Sekiranya ini berlaku, pembalut masih dapat dilakukan, hanya kain yang dilipat di bawah ketiak, sehingga tangan tetap bebas. Sebilangan pakar menyarankan agar pembalut bayi harus dibuka semasa menyusu agar tangan bayi bebas bergerak dan menjelajah.
  • Pembalut bayi tidak boleh digunakan lagi ketika bayi belajar untuk berguling, biasanya pada usia dua bulan.

Pembalut bayi adalah salah satu cara untuk menenangkan bayi yang baru lahir. Namun, lakukan dengan cara yang betul untuk mengurangkan risiko. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pediatrik mengenai sama ada diperlukan pembalut bayi.