Kehidupan yang sihat

Senaman Terlalu Tidak Selalu Baik. Inilah sebabnya

Adakah anda sering bersenam tetapi anda merasa tidak sihat dan sering jatuh sakit? Jangan anda terlalu banyak melakukannya. Bersenam secara teratur penting untuk kesihatan tubuh, tetapi jika anda melakukan terlalu banyak, itu tidak baik untuk kesihatan. kamu tahu.

Berolahraga secara teratur dapat memberikan banyak manfaat kesehatan, termasuk menjaga berat badan, meningkatkan stamina dan kecergasan tubuh, dan mencegah penyakit, seperti penyakit jantung, strok, darah tinggi, dan diabetes. Selain itu, senaman juga dapat mengurangkan tekanan dan bertambah baik mood.

Walaupun begitu, ingat juga bahawa bersenam terlalu kerap atau terlalu keras sebenarnya boleh mengganggu kesihatan. Akibatnya, bukannya menjadi lebih sihat, mereka menjadi sakit.

Bilakah senaman disebut berlebihan?

Sejauh ini, tidak ada kriteria yang jelas untuk menentukan seberapa kerap atau seberapa berat suatu aktiviti sukan disebut latihan berlebihan. Walau bagaimanapun, orang yang mempunyai kebiasaan bersenam terlalu kerap atau berlebihan biasanya akan mengalami perkara berikut:

 • Jantung berdegup kencang walaupun anda tidak bersenam.
 • Sering merasa letih, mengganggu kerja dan aktiviti harian.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Mood atau mood yang senang diubah.
 • Kecederaan yang kerap.
 • Gangguan haid.
 • Selalunya berasa tidak sihat.
 • Penurunan berat badan secara drastik.

Adakah anda mengalami satu atau lebih tanda di atas? Mungkin sudah tiba masanya anda mengurangkan kekerapan latihan fizikal atau sukan anda untuk mengelakkan risiko penyakit.

Risiko Penyakit Kerana Latihan Berlebihan

Selepas bersenam, badan yang letih perlu dipulihkan dengan berehat dan makan makanan berkhasiat. Sekiranya tidak, tubuh lebih berisiko mengalami beberapa masalah kesihatan, seperti:

 • Sakit atau sakit badan akibat keradangan pada otot dan sendi, seperti sakit bahu, lutut, dan lengan.
 • Keradangan tendon atau tendinitis.
 • Kekeringan.
 • Gangguan elektrolit.
 • Gangguan tidur.
 • Selera makan berkurang.
 • Sistem kekebalan tubuh yang lemah, mengakibatkan selsema yang kerap.
 • Masalah jantung, seperti aritmia.
 • Tubuh mempunyai lebihan asid laktik.

Selain menyebabkan kesan buruk terhadap kesihatan fizikal, terlalu kerap bersenam juga boleh menyebabkan seseorang menjadi ketagih untuk bersenam. Ini dapat dilihat dari tingkah laku yang mulai memaksa mereka untuk terus berolahraga walaupun keadaan fizikal mereka tidak sesuai, merasa mereka harus bersenam setiap hari, atau merasa tertekan jika mereka tidak bersenam.

Yang mesti dilakukan sketika bersenam terlalu banyak

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda bahawa anda telah bersenam secara berlebihan, berehat sebentar agar senaman tidak mengganggu kesihatan anda. Beberapa perkara di bawah boleh menjadi panduan:

1. Berhenti berbersenam sebentar

Menghentikan senaman sekurang-kurangnya 1-2 minggu boleh menjadikan badan anda lebih bertenaga dan bersedia untuk kembali bersenam.

2. Pengambilan makanan dan air minuman yang sihat

Minum air mineral dan makanan yang cukup nutrien, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan protein tanpa lemak. Di samping itu, elakkan makan makanan yang tidak sihat, seperti makanan segera.

3. Kurangkan kekerapan bersenam

Cuba kurangkan kekerapan latihan anda menjadi 2-3 kali seminggu. Perkara yang perlu diingat adalah untuk mengelakkan bersenam ketika udara atau cuaca sangat panas, untuk mengelakkan dehidrasi dan angin ahmar.

4. Mempunyai masa rehat yang mencukupi

Pastikan anda cukup rehat setelah bersenam. Beri jeda sekurang-kurangnya 6 jam sebelum melakukan sukan lagi. Sekiranya anda bersenam setiap minggu, jadualkan rehat 1 hari tanpa bersenam supaya badan anda dapat pulih dan bertenaga.

5. Tukar sukan

Sekiranya anda bosan dengan latihan yang anda lakukan secara rutin, cubalah melakukan sukan lain, seperti yoga, untuk memulihkan keadaan fizikal, minda, dan tenaga badan anda. Selain itu, melakukan sukan secara berpasukan atau bersama rakan boleh menjadi salah satu penyelesaian untuk kembali menikmati sukan.

sekarang, jika anda telah melakukan perkara di atas tetapi masih merasa tidak sihat, anda harus berjumpa doktor. Doktor boleh melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan sekiranya kebiasaan bersenam terlalu kerap mengganggu kesihatan anda.

Kerana kurang bersenam tidak sihat dan terlalu kerap bersenam juga tidak baik, ayuh, tetapkan intensiti dan kekerapan latihan secukupnya, sesuai dengan keadaan anda!