Keluarga

Gangguan Tingkah Laku pada Kanak-kanak Yang Tidak Boleh Diabaikan

Gangguan tingkah laku pada kanak-kanak adalah keadaan apabila kanak-kanak sering bersikap menyimpang dan di luar batas, sehingga mereka berpotensi membahayakan diri sendiri dan orang lain. Kanak-kanak yang mengalami gangguan tingkah laku sering dianggap nakal dan bahkan agresif.

Setiap kanak-kanak mempunyai watak yang berbeza. Kadang-kadang, kanak-kanak kelihatan baik dan menggemaskan. Namun, ada kalanya anak-anak boleh kelihatan nakal dan menjengkelkan. Namun, Ibu dan Ayah perlu berhati-hati sekiranya anak kecil anda sering melakukan perlakuan tidak baik yang jauh lebih parah dan berbeza dengan anak-anak lain pada usia yang sama.

Seorang kanak-kanak boleh dikatakan mengalami gangguan tingkah laku jika dia mempunyai corak tingkah laku yang menyimpang dan berulang atau berterusan selama lebih dari 6 bulan.

Gangguan tingkah laku pada kanak-kanak boleh menyebabkan masalah di sekolah atau dengan rakan. Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku cenderung sukar untuk bergaul dan mempunyai hubungan yang kurang harmoni dengan ahli keluarga di rumah atau orang lain di persekitarannya.

Gejala dan Tanda Kelainan Tingkah Laku pada Kanak-kanak

Gangguan tingkah laku pada kanak-kanak secara amnya dapat dilihat ketika anak berada di sekolah. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, gangguan tingkah laku juga dapat dilihat ketika anak-anak lebih muda, misalnya ketika mereka masih kecil.

Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku biasanya akan menunjukkan corak tingkah laku berikut:

 • Mudah marah atau sukar untuk membendung emosi
 • Dorongan atau kesukaran untuk menolak keinginan untuk melakukan sesuatu
 • Selalunya berdebat atau bertengkar dengan orang lain, contohnya ibu bapa, kakak, atau guru di sekolah
 • Kekerasan yang kerap, baik secara fizikal dan lisan, terhadap orang atau haiwan lain
 • Selalunya mengejek orang lain atau tingkah laku buli, melawan, dan membuat masalah
 • Suka melempar dan memecah barang ketika marah
 • Sering melakukan perbuatan buruk, seperti mencuri dan berbohong, dan malas belajar
 • Selalunya melanggar peraturan sekolah seperti sering berhenti sekolah, merokok, atau bahkan minum minuman beralkohol dan menggunakan dadah

Di samping itu, gangguan tingkah laku juga boleh membuat kanak-kanak ketagih dengan perkara-perkara tertentu, seperti bermain permainan permainan. Dalam beberapa kes, kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku bahkan boleh melakukan maksiat, seperti gangguan seksual atau melakukan hubungan seks bebas dengan rakan sebaya mereka.

Faktor Risiko untuk Gangguan Tingkah Laku pada Kanak-kanak

Sehingga kini, penyebab gangguan tingkah laku pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami gangguan tingkah laku, termasuk:

Sejarah perubatan atau keadaan perubatan tertentu

Masalah kesihatan tertentu yang dialami oleh kanak-kanak sejak mereka masih dalam kandungan sehingga selepas kelahiran juga berperanan dalam meningkatkan risiko gangguan tingkah laku yang dialami oleh anak-anak.

Beberapa faktor yang disebut termasuk masalah kesihatan pada ibu semasa kehamilan, kekurangan zat makanan, kelahiran pramatang, atau adanya kelainan atau gangguan otak pada anak-anak.

Di samping itu, gaya hidup yang buruk seperti pengambilan alkohol yang kerap, merokok, atau menggunakan ubat-ubatan haram semasa kehamilan juga dapat meningkatkan risiko anak-anak mengalami gangguan tingkah laku di kemudian hari.

Masalah psikologi atau gangguan mental pada kanak-kanak, seperti kemurungan, skizofrenia, gangguan keperibadian, dan gangguan bipolar, juga dapat membuat kanak-kanak mengalami gangguan tingkah laku.

Hubungan ibu bapa dan keluarga

Seorang kanak-kanak juga lebih berisiko mengalami gangguan tingkah laku jika dia mempunyai masalah dalam hubungan keluarga atau keibubapaan yang buruk.

Kanak-kanak yang dibesarkan atau dibesarkan dalam persekitaran yang kurang harmoni atau mengalami kekerasan, baik secara fizikal, psikologi, atau seksual, juga lebih berisiko mengalami gangguan tingkah laku.

Faktor keturunan atau genetik

Sebagai tambahan kepada dua faktor di atas, seorang kanak-kanak juga berisiko mengalami gangguan tingkah laku sekiranya salah seorang ahli keluarganya juga mengalami gangguan tingkah laku.

Beberapa Jenis Gangguan Tingkah Laku pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa jenis gangguan tingkah laku yang sering terjadi pada kanak-kanak, termasuk:

1. Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD)

ADHD adalah gangguan tingkah laku yang paling biasa pada kanak-kanak. ADHD dicirikan oleh gejala kesukaran untuk fokus pada melakukan sesuatu, cuai, banyak bercakap, dan tidak dapat berdiam diri (hiperaktif). Di samping itu, kanak-kanak dengan ADHD sering kali tidak tahu malu, tidak peduli, atau mengganggu aktiviti yang dilakukan oleh orang lain.

2. Autisme

Autisme adalah gangguan tingkah laku pada kanak-kanak yang menyukarkan kanak-kanak untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain. Kanak-kanak dengan autisme sering mengalami perubahan atau tingkah laku yang berbeza dengan kanak-kanak lain, misalnya:

 • Marah, menangis, atau ketawa tanpa alasan yang jelas
 • Kecenderungan untuk bertindak atau melakukan pergerakan tertentu berulang kali, seperti mengayunkan lengan atau memusingkan badan
 • Lakukan aktiviti tertentu secara berkala dan marah sekiranya rutin terganggu
 • Bahasa atau pergerakan badan yang kaku
 • Hanya suka atau makan makanan tertentu

3. Gangguan menentang lawan (ODD)

ODD biasanya mula muncul pada kanak-kanak berumur 8-12 tahun. Selain mudah marah, kanak-kanak dengan ODD biasanya berkelakuan buruk atau tidak mematuhi peraturan, baik di rumah dan di sekolah.

Anak-anak juga sering sengaja mengganggu orang lain dan malah menyalahkan orang lain atas kesalahan mereka. Orang dengan ODD juga mempunyai sifat pendendam dan sering membalas dendam terhadap orang lain.

4. Melakukan gangguan (CD)

Melakukan gangguan adalah gangguan tingkah laku dan emosi yang serius yang menyebabkan kanak-kanak menunjukkan tingkah laku ganas, suka merosakkan objek tertentu, dan cenderung sukar untuk mengikuti peraturan di sekolah dan di rumah.

Kanak-kanak yang mengalami gangguan tingkah laku seperti ini biasanya suka berbohong dan menipu, dan bahkan tidak teragak-agak untuk melakukan tindakan yang melanggar undang-undang, seperti vandalisme, pergaduhan, atau mencederakan orang lain. Kanak-kanak dengan gangguan tingkah laku kelainan kelakuan mungkin juga suka menyeksa haiwan.

Apa pun jenisnya, gangguan tingkah laku pada kanak-kanak adalah keadaan yang perlu segera dikesan dan dirawat oleh psikologi dan psikiatri. Sekiranya tidak dirawat lebih awal, gangguan tingkah laku pada kanak-kanak berpotensi berkembang menjadi gangguan mental yang boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan dan kualiti hidup anak-anak.

Untuk menentukan jenis gangguan tingkah laku, psikiatri dan psikologi dapat melakukan pemeriksaan psikologi pada kanak-kanak. Setelah diketahui jenis gangguan tingkah laku pada anak, dia mungkin menerima rawatan dalam bentuk psikoterapi, terapi bermain, atau mendapatkan ubat, jika diperlukan.

Mendidik anak-anak dengan gangguan tingkah laku tidak mudah. Ibu bapa yang anak-anaknya mempunyai gangguan tingkah laku perlu bersabar dan memberi perhatian dan kasih sayang yang lebih kepada anak-anak mereka. Jangan ragu untuk meminta nasihat ahli psikologi atau psikiatri mengenai cara mendidik dan membimbing kanak-kanak dengan gangguan ini dengan betul.