Kehidupan yang sihat

Jangan merasa kesunyian terlalu lama, segera singkirkan dengan cara ini

Rasa bersendirian tidak sama dengan keseorangan. Rasa bersendirian di sini dapat ditafsirkan sebagai merasa kesepian kerana hubungan dengan orang lain kurang bermakna. Rasa sendirian dapat dialami oleh sesiapa sahaja, dari kanak-kanak, orang dewasa, hingga orang tua.

Rasa sendiri atau kesepian yang dibiarkan berlarutan boleh menyebabkan kesihatan anda, baik fizikal dan mental, terganggu. Contohnya, penurunan sistem imun, tekanan darah tinggi, gangguan fungsi jantung, gangguan ingatan, hingga kemurungan.

Cara Mengatasi Kesepian

Secara amnya perasaan sendirian hanyalah perasaan sementara. Perasaan ini mungkin ada ketika anda kehilangan orang yang tersayang, berpisah dengan pasangan anda, atau menyesuaikan diri dengan persekitaran baru.

Walaupun bersifat sementara, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kesunyian, termasuk:

1. Melakukan hobi

Melakukan perkara-perkara yang anda nikmati dapat membantu anda membuang fikiran dari situasi yang membuat anda merasa sendirian. Lebih baik lagi, jika anda melakukan hobi dengan orang yang juga mempunyai minat yang sama. Daripada merasa bersendirian, anda sebenarnya akan merasa gembira kerana anda bertemu dengan orang baru yang mempunyai hobi yang serupa.

2. Menjaga haiwan

Memiliki haiwan peliharaan boleh membuat anda merasa seperti anda mempunyai kawan rapat yang hebat. Selain berteman, haiwan peliharaan juga dapat dijadikan terapi untuk meningkatkan kesihatan mental.

3. Menolong orang yang memerlukan

Menolong orang yang memerlukan juga dapat mengurangkan perasaan kesepian anda, kerana itu akan membuat anda merasa diperlukan dan mempunyai rakan untuk berkongsi.

Pergi ke rumah anak yatim, rumah jagaan atau rumah jagaan lain. Di tempat-tempat ini anda dapat berjumpa dengan orang yang memerlukan bantuan anda.

4. Jauhi media sosial

Terlalu kerap mengakses media sosial boleh memberi kesan negatif kepada anda, kerana ini cenderung membuat anda membandingkan diri anda dengan orang lain. Di samping itu, anda juga mungkin merasa kesunyian kerana melihat kehidupan orang di media sosial, yang kelihatan lebih sempurna.

Beristirahat dari media sosial sebentar boleh memberi anda peluang untuk menyusun semula kehidupan anda. Di samping itu, anda juga dapat menjalin kedekatan lagi dengan orang di sekitar anda secara nyata. Dengan cara itu, anda tidak akan merasa sendirian lagi.

5. Pergi ke tempat yang anda suka

Berjalan-jalan atau pergi ke tempat kegemaran juga boleh menjadi cara untuk tidak merasa kesepian. Pilih tempat yang belum pernah anda lawati sebelumnya.

Sekiranya boleh, sertai pelancong (pengembara) yang juga melawat tempat itu. Bertemu dengan orang baru akan membuat anda tidak merasa sendirian lagi.

Apa yang perlu anda ingat jika anda ingin melakukan perjalanan semasa pandemi COVID-19 seperti sekarang ini adalah selalu mematuhi protokol kesihatan yang berlaku, seperti memakai topeng, menjaga jarak, mencuci tangan dengan sabun secara berkala, dan mengelakkan kontak dengan orang sakit.

Namun, ada baiknya menangguhkan rancangan perjalanan anda, kerana perjalanan dapat meningkatkan risiko anda dijangkiti virus Corona. Sebagai gantinya, anda boleh mencuba kaedah lain untuk menghilangkan kesepian anda.

6. Jangan salahkan diri sendiri

Apabila anda merasa keseorangan, jangan sekali-kali menyalahkan diri sendiri, kerana ini hanya akan memburukkan perasaan anda. Buangkan pemikiran bahawa semua ini berlaku kerana itu adalah kesalahan anda semata-mata. Fokus untuk menyelesaikan masalah, sehingga anda dapat keluar dari kesepian anda secepat mungkin.

7. Berdamai dengan kesunyian

Apabila anda merasa keseorangan, jangan menafikan perasaan itu. Ketahuilah kehadiran perasaan ini dan juga kehadiran kesenangan. Biarkan kesepian memasuki hati anda dan berdamai dengannya. Dengan cara ini, akan lebih mudah bagi anda untuk menghilangkan kesunyian yang anda alami.

8. Ingatlah bahawa kehidupan selalu berputar

Seperti roda berputar, begitu juga kehidupan. Kadang kala anda merasa gembira, kadang sedih, kadang kesepian. Sekiranya giliran anda merasa kesepian, sedarlah bahawa ini hanya sementara. Esok atau lusa perasaan itu mungkin akan hilang, digantikan dengan rasa bahagia.

9. Perundingan dengan pakar

Bercakap tentang kehidupan anda dan semua yang anda lalui sedikit demi sedikit akan membuat anda berasa lebih baik. Bercakap dengan orang yang tepat, seperti psikologi, kaunselor, atau ahli terapi. Ini akan membantu anda menghilangkan perasaan bersendirian dan membantu anda menentukan langkah-langkah yang perlu diambil seterusnya.

Jangan bimbang, adalah normal untuk merasa sendirian jika anda mengalaminya sekali-sekala. Namun, jika anda sudah lama melakukan perkara di atas dan tidak mengalami perubahan, jangan biarkan perasaan ini hilang. Ini kerana ia boleh menjadi tanda kemurungan. Segera berjumpa dengan pakar psikologi atau psikiatri untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.