Kesihatan

Hati-hati, berlebihan vitamin A boleh mencetuskan keracunan

Vitamin A adalah sejenis vitamin yang berguna untuk menjaga kesihatan mata dan sistem imun. Tetapi, jika terlalu banyak vitamin A dikonsumsi, tubuh akan mengalami kelebihan vitamin A dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya bagi tubuh.

Secara umum, vitamin dikategorikan kepada dua jenis, iaitu vitamin larut air dan vitamin larut lemak. Salah satu vitamin larut lemak adalah vitamin A.

Ini menjadikan vitamin A larut dalam tisu lemak dan terkumpul dalam tisu badan. Sekiranya jumlah pengambilan vitamin A berlebihan, penumpukan vitamin A dapat menyebabkan keadaan yang disebut hipervitaminosis A atau kelebihan vitamin A.

Vitamin A terkandung dalam pelbagai jenis sayur-sayuran, seperti bayam, wortel, kentang, tomato, dan ubi jalar. Selain sayur-sayuran, vitamin A juga dapat diperoleh dari buah-buahan, seperti mangga dan betik.

Selain buah-buahan dan sayur-sayuran, vitamin A juga dapat ditemukan dalam daging, hati sapi, telur, dan ikan dan minyak ikan. Vitamin A juga terdapat dalam susu dan produk tenusu, seperti krim, mentega, keju, dan yogurt.

Risiko Lebihan Vitamin A

Merasakan kekurangan vitamin A, banyak orang mengambil makanan tambahan vitamin A tambahan. Sebenarnya, jumlah pengambilan vitamin A cukup jika seseorang menjalani diet yang sihat dan seimbang.

Penggunaan suplemen vitamin A umumnya hanya disarankan untuk digunakan oleh orang yang didiagnosis kekurangan vitamin A oleh doktor atau orang yang mengalami kekurangan nutrisi, seperti kekurangan zat makanan, sehingga memerlukan peningkatan pengambilan vitamin A.

Mengambil lebih daripada dos vitamin A yang disyorkan boleh menyebabkan keracunan vitamin A. Keadaan ini dapat berlaku lebih cepat pada bayi dan anak-anak.

Apabila mengalami kelebihan atau keracunan vitamin A, seseorang mungkin mengalami beberapa tanda dan gejala berikut:

 • Gangguan pencernaan, seperti mual, muntah, dan cirit-birit
 • Gangguan visual
 • Pening atau vertigo
 • Kulit kering dan bersisik yang kelihatan jingga

Selain itu, kelebihan vitamin A juga dapat menyebabkan sejumlah komplikasi seperti penipisan tulang atau menjadi lebih rapuh, gangguan saraf, dan kerusakan hati. Sekiranya berlaku pada wanita hamil, kelebihan vitamin A dapat meningkatkan risiko kecacatan kelahiran pada janin.

Oleh itu, pengambilan vitamin A perlu dijaga agar betul, tidak kekurangan tetapi tidak terlalu banyak.

Pengambilan Vitamin A Harian yang Disyorkan

Setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza untuk vitamin A, bergantung pada usia dan keadaan kesihatan mereka.

Berdasarkan saranan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2019, berikut adalah nilai Nisbah Kecukupan Gizi Harian (RDA) untuk vitamin A berdasarkan usia:

 • Kanak-kanak 1-3 tahun: 400 mcg (mikrogram)
 • Kanak-kanak 4-6 tahun: 450 mcg
 • Kanak-kanak 7-9 tahun: 500 mcg
 • Remaja: 600 mcg
 • Lelaki dewasa: 600-700 mcg
 • Wanita dewasa: 600 mcg
 • Wanita hamil dan menyusui: 900-950 mcg

Vitamin atau makanan tambahan baik untuk kesihatan selagi dimakan dalam dos yang sesuai dengan keperluan tubuh.

Sekiranya anda tidak mempunyai keadaan perubatan tertentu dan kerap mengikuti diet yang sihat, pengambilan vitamin A anda mungkin mencukupi. Namun, jika anda merasa kekurangan vitamin A dan ingin menggunakan makanan tambahan untuk memenuhi pengambilan vitamin A, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu.

Ini penting agar doktor dapat menasihati anda untuk menjalani diet yang sihat dan memilih jenis makanan untuk meningkatkan pengambilan vitamin A anda dan menetapkan suplemen vitamin A tambahan, jika perlu.