Kesihatan

Ujian Ishihara, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Ujian Ishihara adalah ujian yang dilakukan untuk memeriksa kemampuan mata untuk melihat dan membezakan warna. Ujian ini paling kerap digunakan untuk mengesan buta warna, sama ada buta warna total atau separa.

Buta warna tidak selalu menyebabkan penderita melihat semua warna kelabu. Buta warna seperti itu sebenarnya jarang berlaku. Orang yang buta warna umumnya tidak dapat membezakan antara warna tertentu, misalnya, untuk membezakan antara merah dan hijau, atau biru dan kuning.

Ujian Ishihara boleh digunakan untuk mengetahui sama ada seseorang itu buta warna. Ujian rabun warna ini boleh dilakukan di hospital oleh pakar oftalmologi atau lakukan sendiri di rumah.

Walaupun ia dapat dilakukan secara bebas, jika hasil pemeriksaan di rumah menunjukkan keadaan buta warna, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mengesahkan diagnosisnya.

Petunjuk Ujian Ishihara

Ujian Ishihara dapat dilakukan pada semua orang. Walau bagaimanapun, doktor biasanya mengesyorkan ujian Ishihara pada orang dengan keadaan berikut:

  • Mempunyai ahli keluarga yang menderita rabun warna
  • Mengalami kesukaran membezakan warna, misalnya tidak dapat membezakan hijau dari merah
  • Mengalami kesukaran untuk melihat sama ada warna terang atau tidak, misalnya tidak dapat membezakan kuning terang dari kuning muda
  • Mengalami kesukaran membezakan warna warna, misalnya tidak dapat membezakan warna merah dari ungu

Amaran Ujian Ishihara

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ujian Ishihara dapat dilakukan pada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ujian ini mungkin perlu didahului dengan pemeriksaan mata yang lain, seperti pada orang dengan masalah penglihatan yang cukup parah sehingga tidak dapat dilihat dengan jelas.

Oleh itu, maklumkan kepada doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai masalah penglihatan, baik untuk melihat warna dan secara keseluruhan. Juga beritahu doktor anda tentang sebarang aduan lain yang anda miliki, riwayat keluarga mengenai kesihatan mata, dan apa-apa ubat atau suplemen yang sedang anda ambil.

Sebelum Ujian Ishihara

Ujian Ishihara tidak memerlukan persiapan khas. Sekiranya pesakit menggunakan cermin mata untuk melihat, disarankan untuk memakai cermin mata semasa melakukan ujian ini.

Prosedur Ujian Ishihara

Ujian Ishihara dilakukan di sebuah ruangan dengan pencahayaan yang memadai. Pakar oftalmologi akan melakukan ujian pada kedua mata pesakit satu demi satu. Dalam proses tersebut, pesakit akan diminta untuk menutup sebelah mata dan melihat gambar di kertas ujian.

Ujian Ishihara yang lengkap umumnya terdiri daripada 38 kad gambar. Sekiranya hanya untuk tujuan saringan (ujian awal), lebih sedikit kad dapat digunakan.

Pada setiap kad terdapat gambar lingkaran yang terbentuk dari titik dengan warna, tahap kecerahan, dan ukuran yang berbeza. Titik dapat membentuk corak angka, huruf, simbol, atau alur. Semasa ujian, pesakit mesti membaca huruf atau angka dalam gambar dengan satu mata tertutup.

Setelah selesai dengan satu mata, doktor akan meminta pesakit untuk menutup mata yang lain dan melakukan ujian yang sama seperti sebelumnya. Selain mencari huruf atau angka dalam gambar, doktor juga boleh meminta pesakit untuk menjelaskan kecerahan warna yang dilihat.

Selepas Ujian Ishihara

Hasil ujian Ishihara umumnya dapat diketahui dengan segera setelah ujian selesai. Hasil ujian dapat membantu doktor mengesan beberapa keadaan rabun warna, seperti:

  • Protanopia, yang sukar membezakan hijau dari biru atau merah
  • Deuteranopia, iaitu kesukaran membezakan ungu dari merah atau hijau
  • Achromatopsia, yang merupakan buta warna total, di mana penghidapnya hanya dapat melihat kelabu

Sekiranya kebutaan warna dijumpai, doktor boleh memerintahkan ujian tambahan untuk mengesahkan diagnosis. Doktor juga boleh melakukan ujian lebih lanjut untuk menentukan sama ada buta warna disebabkan oleh penyakit, seperti diabetes atau glaukoma.

Risiko Ujian Ishihara

Ujian ishihara tidak menyebabkan kesan sampingan atau komplikasi. Ujian ini selamat dilakukan oleh sesiapa sahaja dan berkesan untuk mengesan masalah mata ketika melihat warna.