Kehidupan yang sihat

Mencuba Keberkesanan Perubatan Herba Asid Gastrik

Jangan biarkan penyakit asid perut mengganggu keselesaan anda sekejap menikmati makanan. Beberapa jenis ubat herba asid perut dapat diperoleh dengan mudah. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sekiranya Anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa.

Penyakit asid perut boleh menyerang sesiapa sahaja. Tapi, jangan anggap begitu. Pada tahap tertentu, penyakit ini boleh menjadi refluks gastroesophageal (GERD), yang merupakan keadaan di mana asid perut naik ke esofagus (gullet). Gejala termasuk sensasi terbakar di perut, sakit dada, dan batuk.

Sudah tentu anda tidak mahu perkara ini terus mengganggu hari anda, bukan? Anda boleh mengenal pasti beberapa jenis ubat herba dan cara menjaga kesihatan perut di bawah.

Pelbagai Ubat Herba Asid Gastrik Di Sekitar Anda

Beberapa jenis ubat herba asid gastrik mungkin belum pernah difikirkan sebelumnya, seperti permen karet, lidah buaya, atau baking soda. Bahan-bahan ini dapat membantu melegakan asid perut, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan:

  • LLidah Buaya

    Kandungan yang terdapat dalam lidah buaya diyakini dapat meredakan luka bakar, ia juga dapat mengurangkan keradangan pada perut dan kerongkongan orang dengan GERD. Bukan hanya itu, lidah buaya juga julap, seperti julap. Oleh itu, perhatikan dos semasa mengambil lidah buaya. Anda boleh memilih jus lidah buaya segera yang telah menghilangkan kandungan pencahar di dalamnya. Minum sekurang-kurangnya secawan lidah buaya sebelum makan.

  • Bbegitu banyak soda

    Serbuk penaik adalah salah satu ubat asid gastrik yang sering digunakan untuk meneutralkan asid perut. Untuk menggunakan penaik Soda sebagai ubat herba asid perut, campurkan sebanyak - 1 sudu teh serbuk penaik dan segelas air. Namun, bagi anda yang sering mengalami sakit perut, serbuk penaik bukan pilihan yang tepat. Bbegitu banyak soda Ia mengandungi garam yang tinggi dan boleh menyebabkan mual dan bengkak.

  • Licorice (licorice)

    Walaupun masih memerlukan kajian lebih lanjut, licorice dipercayai mempunyai pereda semula jadi untuk sakit perut, sehingga dapat melegakan pedih ulu hati ke punca masalah. Walau bagaimanapun, penggunaan licorice terlalu banyak juga tidak baik kerana boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan kesan sampingan yang serius. Awak boleh pilih licorice yang mana satu DGL untuk mengelakkan kesan sampingan dan selamat kerana tidak mengandungi asid glycyrrhizic yang berbahaya.

Selain makan beberapa perkara di atas, anda juga boleh membuat permen karet untuk mengurangkan asid perut. Kunyah boleh merangsang aliran air liur atau air liur. Jadi, asid yang ada di dalam perut anda dapat dibersihkan dengan air liur dengan cepat dan akhirnya melegakan gejala GERD.

Mula Berubah Cara hidup Sihat

Selain memanfaatkan ubat herba asam lambung, anda juga perlu menjaga gaya hidup dan diet yang baik, untuk mengelakkan penyakit asid perut.

Mulailah mengelakkan makanan yang boleh memicu kenaikan asid perut, seperti coklat, bawang, saus tomat, makanan goreng, bawang putih, makanan segera, dan makanan kaya lemak. Di samping itu, sediakan makanan ringan di antara makanan anda, dan elakkan makan banyak makanan sekaligus.

Bukan hanya makanan, beberapa jenis minuman dapat memicu peningkatan asam lambung, seperti minuman yang mengandung kafein, soda, jus buah. sitrus, dan minuman beralkohol. Sebenarnya, makanan atau minuman yang mengandungi pudina juga harus dielakkan kerana boleh mencetuskan peningkatan asid perut.

Perubahan gaya hidup sihat juga sangat penting untuk mengelakkan kesakitan yang teruk ketika asid perut meningkat. Dianjurkan untuk menjaga berat badan yang ideal, menghindari merokok, mengelakkan berbaring setelah makan makanan dan memakai pakaian ketat.

Penggunaan ubat herba asid gastrik dengan berhati-hati, kerana masih memerlukan kajian lebih lanjut. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa doktor untuk penyakit asid gastrik yang anda alami, supaya rawatan dapat diberikan mengikut keadaan anda.