Keluarga

Ibu, ini adalah petua untuk memilih selendang mengikut usia bayi

sling bayi mempunyai banyak faedah, terutamanya dalam menolong ibumenjaga Poppet. Kerana peranan pembawa bayi cukup penting, Anda mesti memastikan bahawa sling yang digunakan sesuai dengan usia si Kecil, agar dia tetap selesa dan selamat ketika dibawa.

Terdapat banyak kebaikan pembawa bayi. Selain memudahkan ibu melakukan aktiviti sambil menjaga bayi, memeluk bayi menggunakan selempang juga dapat menenangkan bayi ketika menangis, mempermudah proses penyusuan, dan mengeratkan ikatan antara ibu dan si kecil.

Petua memilih pembawa bayi

Demi keselesaan dan keselamatan, Ibu harus memilih pembawa mengikut usia bayi. Sebabnya, jika anda memilih yang salah, si kecil anda boleh cedera dan pertumbuhannya akan terganggu.

Oleh itu, sebelum membeli pembawa bayi, anda perlu memberi perhatian kepada perkara berikut:

1. sesuai dengan umur dan berat badan bayi

Pastikan selendang yang anda pilih sesuai dengan ukuran, usia, dan berat badan bayi anda. Jangan biarkan pembawa yang dipilih terlalu longgar atau terlalu ketat kerana boleh mengganggu perkembangan tubuh bayi.

2. selamat dan kukuh

Pastikan sling yang digunakan selamat dan kukuh, terutama untuk jenis pembawa depan dan belakang. Selain keselamatan, selendang seperti ini juga dapat digunakan untuk jangka waktu yang lama.

Oleh itu, apabila anda membeli selendang, pastikan kekuatan buaian bayi dan tali penyokongnya benar-benar kukuh, ya, Bun.

3. Mudah digunakan

Kami mengesyorkan agar anda memilih pembawa yang selesa digunakan untuk semua keperluan, terutamanya menyusu. Jangan lupa juga memilih selempang yang terbuat dari bahan yang tidak terlalu tebal dan mudah dicuci.

Bagi ibu yang mempunyai bayi pramatang, anda harus berjumpa doktor sebelum membeli selendang agar anda tidak memilih yang salah dan sesuai dengan keperluan anda.

Jenis Pembawa Bayi Sesuai dengan usia

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, demi keselamatan dan keselesaan, para ibu disarankan untuk memilih pembawa mengikut usia bayi. Berikut adalah beberapa pembawa bayi yang biasa digunakan, seiring dengan usia yang disyorkan:

g kainwakaf

Jenis sling ini tidak asing di Indonesia. Kain selempang atau biasa disebut 'cukin', boleh menjadi sarung atau kain tradisional. Ibu boleh menggunakan tali pinggang untuk membawa dan menyusukan anak mereka.

Ia juga senang digunakan. Ibu hanya membungkus kain di seluruh badan, kemudian menyesuaikan kedudukan, mengetatkannya dan memastikannya tetap selesa. Selendang ini sesuai untuk bayi berusia 0−2 bulan, kerana berat bayi pada usia ini masih ringan.

sling

selempang (pembawa sling) biasanya diperbuat daripada kapas atau linen. Sling ini mempunyai bentuk yang serupa dengan sling. Perbezaannya ialah jenis pembawa ini mempunyai dua tali sokongan yang dapat disesuaikan dengan keselesaan ibu dan bayi.

Sling sling ini sesuai untuk bayi berumur 0−2 bulan atau bayi dengan berat 4.5−6.8 kg. Selain memudahkan proses penyusuan, selendang ini juga membuat si kecil tetap hangat ketika berada di pelukan ibu anda.

pembawa hadapan

sling depan (pembawa hadapan) agak berbeza dengan dua sling sebelumnya. Selempang depan membolehkan anda membawa si kecil anda dalam keadaan duduk, kerana ada bantalan untuk menyokongnya. Jenis sling ini mempunyai bentuk seperti beg galas menghadap ke hadapan.

Pembawa depan membolehkan bayi duduk dalam dua kedudukan. Posisi pertama menghadap ke depan, dan posisi kedua di belakang dengan kedudukan menghadap orang yang membawanya.

Selempang ini sesuai digunakan oleh bayi berusia 5-6 bulan, kerana pada usia ini leher bayi lebih kuat dan dapat mengangkat kepalanya sendiri.

sling belakang

sling belakang (bpembawa ackpack) adalah sling yang digunakan seperti beg galas. Jenis selendang ini biasanya disyorkan jika anda akan melakukan aktiviti panjang bersama si kecil. Pembawa belakang sesuai untuk bayi yang berumur 1 tahun.

Perkara Yang lain Apa yang perlu diberi perhatian

Selain memahami jenis dan cara memilih sling yang tepat, anda juga harus memperhatikan beberapa perkara ketika menggunakan sling, yaitu:

Berlatih menggunakan sling

Untuk selamat, Ibu boleh berlatih menggunakan selempang terlebih dahulu dengan boneka atau plastik yang diisi dengan nasi. Sekiranya anda merasa selamat dan yakin, anda boleh membawa si kecil menggunakan selempang.

Belajar untuk menyesuaikan kedudukan sling

Ini bertujuan untuk mengetahui kedudukan yang selesa untuk bayi. Pastikan anda dapat melihat wajah anak kecil anda dengan jelas dan dia dapat bernafas dengan bebas. Jangan biarkan wajah anak kecil anda ditutupi oleh sling.

Selendang tidak boleh terlalu ketat

Sekiranya anda menggunakan sling atau sling, jangan bungkusnya terlalu ketat, oke? Sekiranya terlalu ketat, pinggul si kecil akan terkompresi dan gangguan sendi pinggul (displasia pinggul) boleh berlaku.

Kaki bayi tidak tergantung

Semasa menggunakan selempang, pastikan kaki si kecil anda tidak tergantung terus ke bawah. Pastikan kedudukan kain atau selempang dapat menopang kaki si kecil anda ke samping dari pangkal paha hingga ke lutut.

Anda juga boleh menyusun kaki si kecil supaya mereka melilit badan anda. Sekiranya kakinya dibiarkan tergantung, dia berisiko mengalami displasia pinggul.

Satu perkara lagi yang perlu diingat, elakkan menggunakan pembawa bayi ketika memandu kereta, melompat, berjoging, atau lakukan aktiviti lain yang boleh membuat Si Kecil terguncang atau cedera.

Ibu sudah faham, betul, bagaimana memilih sling yang sesuai untuk si kecil? Sekiranya anda masih keliru mengenai jenis pembawa apa yang sesuai untuk bayi anda, cubalah berjumpa doktor.