Kehidupan yang sihat

Rokok E-Rokok atau Tembakau?

Tabiat merokok, sama ada rokok elektronik atau rokok tembakau, memang sukar ditinggalkan. Sebilangan perokok berpendapat bahawa e-rokok lebih sihat dan selamat, malah boleh berhenti merokok. Namun, jenis rokok mana yang sebenarnya lebih baik?

Penggunaan e-rokok untuk mengatasi ketagihan rokok tembakau masih menjadi perbahasan di pelbagai kalangan. Sebenarnya, kedua-dua jenis rokok mempunyai kandungan yang hampir sama. Namun, adakah anggapan bahawa e-rokok lebih sihat daripada rokok tembakau benar?

Kebaikan dan Kekurangan E-Rokok

Mekanisme tindakan e-rokok adalah menukar nikotin cair menjadi wap melalui haba. Wap ini kemudian disedut oleh pengguna e-rokok.

E-rokok diklaim lebih selamat dan sihat untuk kesihatan kerana mengandungi lebih sedikit bahan kimia dalam asap berbanding asap tembakau, yang mengandungi kira-kira 7,000 bahan kimia berbahaya.

Walau bagaimanapun, e-rokok juga mengandungi pelbagai bahan yang berbahaya bagi kesihatan. Berikut adalah beberapa bahan berbahaya yang terdapat dalam asap rokok elektronik:

  • Nikotin
  • diasetil, yang digunakan sebagai perasa
  • Kadmium
  • Acrolein, iaitu bahan toksik yang biasa digunakan sebagai racun herba
  • Pengawet, seperti formaldehid
  • Logam berat, seperti timbal, nikel dan timah

Asap rokok tidak hanya berbahaya bagi orang yang merokok, tetapi juga orang di sekitar mereka yang menyedut asap atau perokok pasif.

Kepekatan nikotin di setiap batang e-rokok berbeza. Sebagai contoh, pod e-rokok dengan nikotin 5% mengandungi 30-50 miligram nikotin. Jumlah ini bersamaan dengan nikotin dalam 1-3 bungkus rokok tembakau. Semakin tinggi nikotin, semakin berbahaya bagi kesihatan.

Bukan hanya itu, dakwaan bahawa asap e-rokok lebih selamat belum terbukti sama sekali. Sebaliknya, e-rokok terbukti menyebabkan kerosakan paru-paru kepada pengguna. Dari segi perubatan, keadaan ini disebut e-Rokok atau produk vaping menggunakan kecederaan paru-paru yang berkaitan (EVALI).

EVALI lebih kerap berlaku pada orang yang menggunakan e-rokok terlalu kerap. Keadaan ini boleh menyebabkan gejala seperti sesak nafas, batuk, sakit dada, pening, dan sakit kepala.

Keberkesanan E-Rokok Mengatasi Tabiat Merokok Tembakau

Banyak perokok tembakau beralih menggunakan e-rokok, kerana jenis rokok ini dipercayai berkesan untuk menghentikan merokok dan ketagihan nikotin. Sebenarnya, sehingga kini, e-rokok belum terbukti berkesan untuk menghentikan tabiat merokok.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa sebilangan perokok tembakau mungkin lebih mudah untuk berhenti merokok setelah menggunakan e-rokok, tetapi kesan ini hanya sementara.

Penyelidikan lain juga menunjukkan bahawa terdapat banyak orang yang masih sukar untuk berhenti merokok, walaupun mereka telah menggunakan e-rokok atau rokok mengongkong. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang akhirnya merokok dengan kedua-dua jenis rokok tersebut secara bergantian.

Kenapa begitu? Kerana e-rokok dan rokok tembakau mengandungi nikotin, yang merupakan bahan yang menyebabkan ketagihan atau boleh menyebabkan ketagihan. Inilah sebab mengapa masih ada orang yang masih sukar untuk berhenti merokok, walaupun mereka telah beralih dari rokok tembakau ke e-rokok.

Melihat kesan buruk yang boleh diberikan, anda harus menghindari tabiat merokok, baik rokok elektronik atau rokok tembakau. Ini penting untuk dilakukan agar kesihatan tubuh terjaga dan mengelakkan ketagihan nikotin.

Dengan tidak merokok, anda berisiko lebih rendah terkena pelbagai penyakit berbahaya yang disebabkan oleh merokok, seperti barah paru-paru dan penyakit jantung.

Namun, tidak pernah terlambat untuk berhenti merokok bagi anda yang sudah merokok. Anda perlu mendisiplinkan dan memotivasi diri sendiri dan mempunyai tekad yang kuat untuk menjauhkan diri dari merokok. Anda boleh bermula dengan mengurangkan bilangan rokok yang anda merokok setiap hari.

Sekiranya anda sukar berhenti merokok, sama ada rokok elektronik atau rokok, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan petua berhenti merokok yang berkesan. Sekiranya perlu, doktor anda juga boleh memberi anda ubat untuk membantu anda berhenti merokok.