Kehidupan yang sihat

Kenali Masalah Yang Boleh Muncul Kerana Melancap

Melancap adalah cara untuk mendapatkan kepuasan seksual tanpa melakukan hubungan seks dengan pasangan, tetapi dengan merangsang alat kelamin itu sendiri. Tetapi di sebalik kepuasan yang diperoleh, ada kesan akibat melancap yang perlu diperhatikan.

Di antara pelbagai masalah yang disebabkan oleh melancap, ada salah satu akibat melancap yang paling mengganggu, iaitu ketagihan. Ini kerana ketagihan melancap boleh memberi kesan negatif terhadap produktiviti anda, dan boleh mengganggu hubungan sosial anda dengan orang lain.    

Pelbagai Masalah Yang Berlaku Kerana Melancap

Melancap atau melancap boleh dikatakan aktiviti seksual paling selamat kerana tidak ada risiko mendapat penyakit kelamin, asalkan anda melakukannya sendiri. Walau bagaimanapun, kesan buruk melancap boleh berlaku, terutamanya jika anda melakukan masturbasi terlalu kerap dan kasar yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit zakar.

Di samping itu, terdapat juga pelbagai masalah lain yang perlu anda ketahui kerana melancap, termasuk:

1. Berkomunikasi mengenai jangkitan yang ditularkan melalui alat bantu seks

Jangkitan berjangkit akibat melancap boleh berlaku jika anda melancap menggunakan alat bantu seks (mainan seks) digunakan oleh orang lain, yang didapati mempunyai jangkitan kelamin (STI).

Untuk itu, jika anda ingin menggunakan alat bantu seks, pastikan alat yang akan anda gunakan benar-benar bersih dan biasakan mencucinya selepas setiap penggunaan.

2. Bengkak pada alat kelamin

Melancap dilakukan terlalu kerap boleh membuat organ kemaluan menjadi sakit, malah cedera. Sekiranya dilakukan secara berterusan, dalam jangka waktu yang singkat, organ kelamin dapat mengalami pembengkakan, yang disebabkan oleh penumpukan cairan di permukaan kulit. Juga dikenali sebagai edema, bengkak ini boleh menjadi tidak selesa dan menjengkelkan.

3. Sukar untuk mencapai klimaks ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan

Terlalu kerap merangsang diri dengan cara melancap berlebihan, boleh meningkatkan risiko disfungsi ereksi dan ejakulasi dini. Akibatnya, menjadi sukar bagi anda untuk mencapai kemuncak ketika berurusan dengan pasangan anda. Dalam kes yang lebih teruk, anda mungkin tidak dapat mencapai kemuncak pasangan anda sama sekali.

4. Kejadian gangguan prostat pada lelaki muda

Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki muda yang sering melancap mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah prostat. Tetapi sebaliknya, pada lelaki yang lebih tua, aktiviti melancap sebenarnya dapat mengurangkan risiko barah prostat. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Melancap adalah aktiviti seksual biasa yang boleh dilakukan untuk mendapatkan kepuasan seksual. Cuma, kerana melancap yang dilakukan terlalu kerap boleh menyebabkan masalah kesihatan atau mempengaruhi kehidupan seksual dengan pasangan. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor jika anda merasa ketagihan melancap, supaya rawatan dan penyelesaian yang sesuai dapat diberikan.