Keluarga

Bolehkah Susu Pekat Manis diberikan kepada anak-anak?

Cukup banyak ibu bapa memberikan susu pekat manis kepada anak-anak mereka. Selain rasanya yang enak, susu ini juga mempunyai harga yang lebih murah berbanding susu jenis lain. Namun, bolehkah susu pekat manis diberikan kepada anak-anak?

Proses pembuatan susu pekat manis sangat berbeza dengan susu lain. Susu pekat manis dibuat dengan membuang sebahagian besar air dari susu lembu melalui proses penyejatan, sehingga susu pekat. Selepas itu, susu ini akan diberi banyak gula tambahan sehingga rasanya manis dan tahan lama.

Susu pekat manis tidak digalakkan untuk kanak-kanak

Susu pekat manis mengandungi 2 kali lebih banyak gula daripada susu lembu biasa. Sementara itu, kandungan nutrisi yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk pertumbuhan dan perkembangan, seperti protein, kalsium, vitamin D, kalium, dan vitamin B12, jauh lebih rendah.

Makanan atau minuman yang tinggi gula memang dapat meningkatkan berat badan dengan berkesan, tetapi juga akan meningkatkan risiko kegemukan pada anak-anak yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit berbahaya.

Ibu perlu tahu bahawa kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas tidak digalakkan mendapat gula tambahan, kamu tahu, sama ada dari makanan atau minuman. Sementara itu, kanak-kanak berusia 2-18 tahun disyorkan untuk tidak mengambil lebih dari 6 sudu teh gula sehari.

Sekarang, atas sebab-sebab ini susu pekat manis tidak digalakkan diberikan kepada kanak-kanak di bawah 2 tahun, terutama kepada bayi.

Kerugian kepada Kanak-kanak Kerana Mengkonsumsi Susu Pekat Manis

Berikut adalah beberapa kelemahan yang dapat dialami oleh anak-anak jika mereka sering mengambil susu pekat manis:

Rongga

Semua yang dimakan oleh kanak-kanak boleh mempengaruhi kesihatan gigi mereka. Mengonsumsi terlalu banyak makanan dan minuman yang tinggi gula, seperti susu pekat manis, boleh menyebabkan rongga dan sakit gigi, terutama jika kebersihan mulut juga tidak dijaga.

Obesiti

Selain tinggi kalori, minuman yang tinggi gula, termasuk susu pekat manis, dapat membuat anak lebih suka makanan manis. Ini dapat membuat si kecil anda mengambil lebih banyak kalori daripada yang sebenarnya dia perlukan.

Selain itu, makanan dan minuman yang tinggi gula diproses dengan cepat oleh tubuh, menjadikan orang yang memakannya cepat lapar. Kesannya, anak anda akan makan lebih kerap dengan pilihan makanan yang kebanyakannya tinggi gula dan kalori. Diet ini boleh dikatakan "jalan raya" untuk kegemukan. kamu tahu, Roti.

ketahanan insulin

Ketahanan insulin adalah keadaan apabila sel-sel tubuh tidak lagi dapat menggunakan gula darah dengan betul. Sekiranya anda mempunyai daya tahan insulin, kanak-kanak berisiko tinggi menghidap diabetes jenis 2, kolesterol tinggi, hati berlemak, aterosklerosis, penyakit jantung koronari, dan gangguan kitaran haid pada wanita.

Ini dapat dialami oleh bayi anda jika dia terlalu banyak memakan makanan atau minuman manis, termasuk susu pekat manis. Risiko ketahanan insulin juga akan meningkat sekiranya anak sudah gemuk.

Walaupun mempunyai label susu, susu pekat manis sekarang bukan lagi jenis susu. Walaupun berdasarkan BPOM, susu pekat manis tidak boleh digunakan sebagai pengganti susu cair dan susu tepung untuk anak-anak, tetapi hanya sebagai pengganti susu topping atau campuran makanan.

Jadi, mulai sekarang, elakkan memberi susu pekat manis kepada anak-anak, OK, Bun. Sekiranya anda telah menggunakan susu pekat manis seperti susu biasa, segera ganti dengan susu lembu biasa atau susu formula yang sesuai untuk usia anak kecil anda. Lebih baik jika anda mengutamakan penyusuan sehingga usia 2 tahun.

Sekiranya anda menghadapi masalah memberi susu ibu atau susu formula kepada si kecil, jangan ragu untuk berjumpa doktor agar keperluan pemakanannya dapat dipenuhi dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found