Keluarga

Bolehkah Wanita Hamil Makan Saffron?

Pada masa ini, safron adalah perbincangan banyak orang. Sebabnya, rempah ini mempunyai manfaat yang luar biasa untuk kesihatan, tidak kurang juga bagi wanita hamil. Oleh itu, bolehkah wanita hamil mengambil safron?

Saffron adalah rempah yang berasal dari bunga Sativus fokus. Sama seperti rempah-rempah lain, safron biasanya digunakan sebagai bumbu, perasa, dan pewarna makanan. Selain itu, safron juga boleh dicampurkan ke dalam minuman, seperti teh atau susu.

Wanita Hamil Boleh Mengonsumsi Saffron

Sebenarnya, wanita hamil boleh Macam mana boleh jadi, makan safron, baik dalam bentuk makanan atau minuman. Walau bagaimanapun, seperti ramuan herba lain, adalah baik bagi ibu hamil untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.

Sekiranya anda ingin makan safron, pastikan anda tidak makan lebih dari 5 gram sehari, okey? Pada dos yang tinggi, safron adalah perangsang rahim, sehingga boleh memicu kontraksi dan menyebabkan keguguran atau persalinan pramatang.

Wanita hamil tidak perlu terlalu risau untuk menggunakan safron. Bahagian penggunaan rempah merah ini biasanya sangat kecil. Sebenarnya, 2-3 helai safron (<1 gram) cukup untuk membuat teh safron.

Inilah kelebihan Saffron untuk Wanita Hamil

Saffron telah lama digunakan dalam jamu dan diyakini dapat mengobati sejumlah penyakit. Ini kerana safron mengandungi sebatian aktif, seperti crocin, crocetin, safranal, dan kaempferol, yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan tubuh yang sihat.

sekarangUntuk wanita hamil, berikut adalah faedah kesihatan yang dapat dipelajari dari pengambilan safron:

1. Meningkatkan daya tahan

Sebatian aktif dalam safron mempunyai aktiviti antioksidan yang kuat, sehingga dapat meningkatkan sistem imun wanita hamil sehingga mereka tidak mudah sakit. Terutama di tengah wabak COVID-19 ketika ini, sistem ketahanan wanita hamil mesti kuat agar tidak mudah dijangkiti virus Corona.

2. Meningkatkan mood

Perubahan emosi boleh dikatakan sebagai "kawan" wanita hamil, memandangkan kerap kali terdapat aduan ini. sekarang, safron dikenali untuk meningkatkan mood, kamu tahu. Dengan memakan rempah ini, mood wanita hamil dapat bertambah baik. Sebenarnya, sebuah kajian menunjukkan bahawa safron dapat meredakan gejala kemurungan.

3. Membantu menyiapkan serviks sebelum melahirkan

Kandungan sebatian aktif dalam safron juga dianggap dapat membantu mematangkan serviks sebelum melahirkan atau ketika usia kehamilan memasuki 37 minggu. Walau bagaimanapun, faedah ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Meningkatkan kesihatan sistem pencernaan

Semasa mengandung, tidak sedikit wanita hamil yang mengadu gangguan pencernaan, seperti sembelit. Ini boleh berlaku kerana pengaruh hormon kehamilan dan vitamin pranatal yang mengandungi zat besi. Walau bagaimanapun, vitamin pranatal tidak boleh diabaikan dan harus diambil mengikut dos yang ditetapkan oleh doktor.

Sekarang, Saffron boleh menjadi penyelesaian untuk masalah pencernaan wanita hamil. Kegiatan antioksidan safron diketahui dapat melindungi dinding perut dan usus besar dari kerosakan dan keradangan. Dengan cara itu, fungsi sistem pencernaan automatik juga terjaga dan wanita hamil dapat bebas dari gangguan keluhan pencernaan.

5. Menambah selera makan

Mual yang kerap semasa mengandung boleh menyebabkan sebilangan wanita hamil sukar makan. Sebenarnya, wanita hamil digalakkan makan dan minum banyak untuk memenuhi keperluan pemakanan janin. Untuk meningkatkan selera makan, wanita hamil boleh mencuba minum safron. Rempah ini dipercayai dapat meningkatkan selera wanita hamil.

Itulah pelbagai khasiat safron untuk wanita hamil yang sangat disesalkan. Namun, wanita hamil juga perlu ingat, walaupun safron mengandungi banyak faedah, itu tidak bermaksud bahawa wanita hamil harus meminumnya setiap hari, bukan?

Saffron termasuk dalam kategori rempah, jadi tidak mengandungi banyak nutrien. Oleh itu, wanita hamil masih perlu mengutamakan pengambilan pelbagai makanan sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan janin dan wanita hamil itu sendiri.

Lagipun, safron terkenal dengan harganya yang sangat mahal. Bukannya melarang penggunaan safron kerana harganya mahal, tetapi manfaat safron juga dapat diperoleh dari pelbagai makanan yang berpatutan, Macam mana boleh jadi.

Selain itu, safron juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada beberapa orang, seperti mulut kering, kegelisahan, berpeluh, mual atau muntah, sakit kepala, dan alergi. Sekiranya wanita hamil mengalami keluhan ini setelah memakan safron, segera berjumpa doktor, ya.