Keluarga

Anak Suka Mengatakan Kasar? Inilah Petua untuk Mengatasinya

Mendengar anak tiba-tiba mengucapkan kata-kata kasar pastinya dapat membuat ibu terkejut, lalu marah kepada anak itu. Sebenarnya, bertindak balas terhadap kanak-kanak yang suka bercakap kasar dengan emosi bukanlah jalan penyelesaian terbaik. Lalu, bagaimana menyelesaikannya?

Sama seperti orang dewasa, kanak-kanak boleh mengucapkan kata-kata kasar, bersumpah, melemparkan kata-kata kotor, atau bersumpah. Apabila anak melakukannya, tentu itu akan membuat si ibu tertanya-tanya dan tertanya-tanya, dari mana si kecil belajar kata-kata itu?

Sebab Kanak-kanak Berkata Kasar

Walaupun mereka kecil, kanak-kanak adalah peniru yang hebat. Otaknya merakam semua yang dilihat dan didengarnya. Kata-kata kasar yang pernah dia dengar dari ayah, ibu, rakan, atau jirannya mudah baginya untuk diluahkan. Walaupun begitu, dia tidak semestinya memahami maksud perkataan itu. kamu tahu.

Umumnya, kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang bercakap kasar tidak memahami apa makna di sebalik kutukan itu. Dia boleh mengatakannya kerana dia meniru orang yang telah mengatakan hal-hal kasar di sekitarnya atau mungkin kerana dia menganggap kata-kata itu terdengar lucu.

Walau bagaimanapun, kanak-kanak berusia lebih dari 5 tahun atau usia sekolah yang bersumpah biasanya sudah memahami maksud kata-katanya. Walaupun mereka tidak faham, sekurang-kurangnya mereka memahami bahawa kata-kata ini tidak sesuai.

Walaupun begitu, dia masih dapat menggunakan kata itu sebagai ungkapan kegusarannya terhadap sesuatu atau untuk mendapatkan perhatian orang-orang di sekelilingnya.

Petua Mengatasi Anak Suka Berkata Kasar

Tingkah laku kanak-kanak mengatakan kurang ajar tidak boleh diabaikan. Walaupun begitu, jangan terburu-buru untuk menjerit dan memarahinya, okey? Tanggapan yang diberikan oleh ibu bapa memainkan peranan yang sangat penting dalam mengatasi tingkah laku ini.

Berikut adalah beberapa petua untuk menangani anak-anak yang kurang ajar:

1. Tenang dan terangkan kepadanya

Daripada memarahi dia, ajak si kecil bercakap. Beri kefahaman bahawa perkataan yang baru dia katakan itu mempunyai makna yang buruk dan tidak sesuai untuk diucapkan.

Anda boleh mengatakan sesuatu seperti, "Itu bukan perkataan yang baik dan anak yang baik seperti anda tidak seharusnya mengatakannya. Jadi, lain kali anda tidak perlu menggunakan kata-kata itu, nak. "

2. Berikan contoh yang baik

Kerana anak-anak sangat mudah meniru orang, Ibu dan Ayah mesti menjadi teladan yang baik untuknya. Elakkan bercakap kasar, mengejek, atau bersumpah dengan nada marah di hadapan bayi anda, OK? Sekiranya ia dilakukan secara tidak sengaja, cepat betulkannya dan minta maaf kepada anak. Seterusnya, berjanji untuk tidak melakukannya lagi.

Apabila Ibu atau Ayah marah, gunakan ayat positif yang mudah dicerna oleh anak kecil anda. Contohnya, "Sekarang Ibu marah dengan anda kerana anda tidak mahu makan." Dengan ayat seperti ini, si kecil anda akan lebih memahami dan pada masa akan datang dia akan mengikut cara ibu anda untuk meluahkan perasaan negatif.

3. Memperkayakan perbendaharaan kata

Bagi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, satu cara yang boleh anda lakukan adalah memperkayakan perbendaharaan kata mereka. Dengan begitu, dia mempunyai banyak kata untuk menyatakan perasaannya atau mendapatkan perhatian orang tuanya.

Untuk meningkatkan perbendaharaan kata si kecil, anda boleh membawanya ke perpustakaan, membaca kisah dongeng, atau menemaninya menonton kartun pendidikan. Jangan bosan melakukan ini dengan kerap sehingga perbendaharaan kata anak meningkat.

4. Hadkan penggunaan alat

Terlepas dari persekitaran, kata-kata kasar dan kotor yang dapat dikatakan oleh kanak-kanak juga boleh datang alat, kamu tahu. Tidak ada beberapa rancangan TV atau video di media sosial yang kandungannya tidak mendidik dan mengandungi kata-kata kasar.

Di samping itu, penggunaan berlebihan alat juga boleh mengganggu perkembangan dan kesihatan fizikal kanak-kanak. Sekiranya Ibu atau Ayah tidak dapat menemani Si Kecil ketika menonton televisyen atau menggunakan alat, adalah idea yang baik untuk menerapkan had masa.

5. Terapkan hukuman

Mengenakan hukuman ringan ketika anak kecil anda mengatakan bahawa tidak sopan juga dapat dilakukan oleh anda. Ingat bahawa ini dilakukan untuk mendidiknya, ya. Terapkan juga hukuman ini kepada semua anggota keluarga, agar si kecil merasakan mereka diperlakukan dengan adil.

Salah satu contoh hukuman yang boleh anda gunakan adalah denda. Oleh itu, apabila seseorang mengatakan tidak sopan, siapa pun mesti memasukkan sejumlah wang yang telah ditentukan ke dalam tin. Selain mengajar anak-anak bahawa kata-kata kasar dilarang, ini juga dapat membuat mereka belajar menabung.

6. Jangan teragak-agak untuk memuji dan memberi penghargaan

Puji usaha anak kecil anda ketika dia berhasil menjauhkan diri dari kata-kata kasar dan dapat berbicara dengan sopan, sehingga dia merasa dihargai dan dijaga. Contohnya, jika si kecil memberitahu anda bahawa rakannya itu kasar, tetapi dia menahan diri dan tidak mengikutinya, katakan bahawa dia hebat dan anda bangga dengannya.

Berurusan dengan anak-anak yang suka mengatakan kasar bukanlah perkara yang mudah. Tidak jarang Ibu juga diprovokasi oleh emosi ketika menghadapinya. Oleh itu, lebih banyak perhatian dan kesabaran diperlukan untuk mengatasi kebiasaan tingkah laku negatif pada anak ini.

Sekiranya petua di atas telah dilakukan, tetapi anak itu masih suka mengatakan hal-hal yang tidak sopan, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari pakar, Bun. Segeralah berunding dengan pakar psikologi kanak-kanak ini, untuk mendapatkan rawatan yang tepat.