Keluarga

Punca Kerenah yang Sering dan Cara Mengatasinya

Kadang kala, merenung adalah baik untuk kita. Namun, ada juga jenis perenungan yang cenderung mengandung pemikiran negatif dan tentunya tidak baik untuk kesihatan mental. Adakah anda pernah mengalaminya? Ayuh, cari di sini.

Merenung adalah ketika seseorang memikirkan sesuatu secara berterusan dan mendalam. Apabila apa yang dia fikirkan adalah sesuatu yang baik, contohnya cara untuk mematahkan tabiat buruknya atau introspeksi, tentu kesannya akan baik untuknya.

Walau bagaimanapun, refleksi yang akan kita bincangkan di sini adalah pemikiran yang mengandungi pemikiran negatif. Fikiran ini datang dan pergi, berpusing, dan sukar dihentikan, walaupun orang itu tidak benar-benar mahu memikirkannya. Ini tentu dapat membuatnya merasa tertekan dan dihantui oleh perkara-perkara ini.

Inilah Punca Sering Berfikir

Kebiasaan merenung boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, ini lebih sering dialami oleh orang-orang dengan jenis gangguan mental tertentu, seperti OCD, PTSD, kemurungan, ketergantungan alkohol, dan gangguan makan. Selalunya, kebiasaan ini memburukkan lagi keadaan gangguan mental.

Dalam satu kajian, brooding paling sering terjadi pada wanita sebagai reaksi terhadap kesedihan. Bagi lelaki, biasanya merenung menjadi tempat melampiaskan emosi ketika mereka marah. Selain daripada itu, seseorang juga sering kali memikirkan sebab-sebab berikut:

  • Menghadapi masalah yang di luar kawalannya
  • Memiliki kepercayaan bahawa dengan memikirkan sesuatu berulang kali, dia dapat mencari jalan keluar dari masalahnya
  • Mempunyai sejarah trauma fizikal atau mental
  • Mempunyai ciri keperibadian tertentu, seperti perfeksionis

Inilah Cara Menghentikan Kebiasaan Berfikir

Merenung dengan pemikiran negatif pastinya bukan kebiasaan yang baik untuk dilakukan. Oleh itu, tabiat ini perlu dihentikan secepat mungkin. Berikut adalah cara yang boleh anda gunakan untuk berhenti merenung:

1. Alihkan perhatian

Apabila anda menyedari bahawa anda sedang memikirkan perkara-perkara sedih, cubalah segera mengalihkan perhatian anda dengan melakukan perkara-perkara positif. Anda boleh menghubungi rakan atau ahli keluarga yang lain untuk berkongsi cerita untuk menenangkan fikiran anda.

Di samping itu, anda juga dapat melakukan perkara-perkara yang dapat menenangkan fikiran anda dengan perkara-perkara lain, seperti berkebun, menonton filem, melukis, membaca buku, atau berjalan-jalan di luar rumah. Melihat foto atau video kenangan indah juga dapat membuat anda lupa fikiran negatif.

2. Fikirkan jalan penyelesaiannya, bukan masalahnya

Apa yang difikirkan oleh kebanyakan orang ketika merenungkan adalah masalah yang pernah berlaku pada masa lalu dan bagaimana mengubahnya. Memperbaiki masalah tentu saja baik-baik saja, tetapi anda harus ingat bahawa kesalahan yang berlaku pada masa lalu tidak dapat diubah. Anda hanya boleh teruskan dan mengelakkan kesalahan itu pada masa akan datang.

Daripada hanya memikirkan masalah masa lalu atau menyesali semua yang telah berlaku, fokus pada penyelesaian yang boleh anda lakukan sekarang. Cuba tenangkan fikiran anda terlebih dahulu, kemudian fikirkan jalan keluar dari masalah anda.

Perlu diingat bahawa penyelesaian tidak selalu datang dengan cepat. Jadi, anda perlu bersabar dan tidak terburu-buru dalam mengambil tindakan, ya.

3. Letakkan diri anda dalam persekitaran positif

Persekitaran yang baik tentunya akan membentuk watak yang baik. Oleh itu, cubalah mencari persekitaran baru di mana terdapat orang yang mempunyai pemikiran positif.

Dengan berada di persekitaran itu dan mendapat dorongan daripada mereka, sudah tentu anda dapat mentafsirkan sesuatu peristiwa dengan lebih positif. Akibatnya, kebiasaan merenung ini akan hilang secara beransur-ansur.

4. Belajar mencintai diri sendiri

Untuk menghentikan kebiasaan merenung dan mengelakkan kesan sampingannya, belajarlah mengasihi diri sendiri. Perlakukan diri anda seperti anda akan memperlakukan orang lain. Sekiranya anda sering memuji, bercakap dengan lembut, atau memberi hadiah kepada orang lain, lakukan perkara yang sama kepada diri sendiri.

Maafkan semua kesalahan yang telah anda buat dan teruskan belajar dan cuba untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama. Ia juga dapat meningkatkan harga diri dan membuat anda lebih bahagia.

5. Lakukan meditasi

Apabila anda memikirkan sesuatu berulang kali, cari tempat yang tenang dan bermeditasi. Bersihkan fikiran dan fokus hanya pada penyedutan dan pernafasan anda sehingga anda merasa tenang dan damai.

Selain menghentikan kebiasaan merenung, meditasi juga dapat meningkat mood dan mencegah pelbagai penyakit.

Walaupun merenung kelihatan remeh, kebiasaan ini tidak boleh diabaikan kerana boleh memberi kesan negatif terhadap keadaan kesihatan mental anda. Tambahan, kebiasaan ini cenderung membuang masa dan boleh mengganggu kerja anda.

Oleh itu, kenalpasti penyebab brooding dan lakukan cara di atas untuk mengatasi kebiasaan ini. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menghentikannya, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.