Keluarga

Palpitasi jantung pada wanita hamil, berbahaya atau tidak?

Palpitasi jantung pada wanita hamil yang datang secara tiba-tiba boleh menimbulkan persoalan. Adakah ini dianggap normal atau tanda penyakit, ya? Ayuh, Wanita hamil, cari jawapannya dalam artikel ini.

Wanita hamil akan mengalami banyak perubahan badan semasa kehamilan, seperti kenaikan berat badan, perut membesar, badan yang cepat letih, dan perubahan selera makan.

Walaupun tidak selalu berlaku, kebanyakan wanita hamil juga sering merasa berdebar-debar jantung.

Punca degupan jantung pada wanita hamil

Semasa mengandung, tubuh wanita hamil akan meningkatkan jumlah darah sekitar 40-50% agar dapat membawa lebih banyak oksigen dan nutrien untuk janin serta organ wanita hamil, terutama rahim dan payudara.

Peningkatan darah ini meningkatkan degupan jantung sekitar 10-20 denyut per minit lebih banyak dari biasanya, sehingga dada terasa berdebar. Jadi, berdebar-debar jantung semasa mengandung sebenarnya normal dan tidak berbahaya.

Walaupun umumnya normal, kadang-kadang berdebar-debar jantung semasa kehamilan boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit yang lebih serius, seperti masalah jantung, penyakit tiroid, anemia, dehidrasi, atau gula darah rendah.

Terlepas dari sebab semula jadi atau penyakit tertentu, berdebar-debar jantung selama kehamilan dapat terjadi kerana gaya hidup yang tidak sihat, seperti senaman berlebihan atau terlalu banyak minum kafein. Keadaan psikologi wanita hamil, seperti tekanan atau kegelisahan semasa melahirkan anak, juga boleh membuat jantung berdebar-debar.

Petua menangani berdebar-debar jantung pada wanita hamil

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil agar aktiviti mereka tidak terganggu kerana berdebar-debar, termasuk:

1. Tenang

Untuk mengatasi berdebar-debar pada wanita hamil yang disebabkan oleh tekanan atau kegelisahan yang melampau, wanita hamil boleh mencuba mengikuti kelas yoga untuk wanita hamil atau melakukan senaman pernafasan di rumah.

Rehat antara wanita hamil setiap 1-2 jam, kemudian tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan. Ulangi sehingga minda lebih tenang dan lebih santai. Teknik relaksasi ini telah terbukti dapat membantu mengawal degupan jantung, tekanan darah, tahap hormon tekanan, dan ketegangan otot.

2. Minum air secukupnya

Dehidrasi dapat menurunkan tekanan darah, jadi jantung harus berdegup lebih cepat untuk mengepam darah ke seluruh tubuh. Untuk mengelakkan ini, pastikan wanita hamil minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 2 liter atau kira-kira 8 gelas setiap hari.

3. Pengambilan makanan dan minuman yang menyeimbangkan elektrolit

Elektrolit yang mencukupi, seperti kalium, magnesium, natrium, dan kalsium, boleh bermanfaat untuk fungsi jantung. Elektrolit ini dapat diperoleh dari pelbagai makanan.

Wanita hamil boleh mendapatkan kalium dari ubi jalar, pisang, dan alpukat. Sementara itu, wanita hamil boleh mendapatkan kalsium dan magnesium dari sayur-sayuran berdaun hijau gelap, seperti brokoli dan bayam, kacang, dan ikan.

4. Elakkan berdebar-debar jantung

Wanita hamil juga perlu mengelakkan memakan makanan dan minuman yang mengandungi kafein, seperti kopi, teh, atau coklat. Sebabnya, kafein boleh menyebabkan jantung berdegup lebih cepat.

Biasanya, berdebar-debar jantung pada wanita hamil akan hilang setelah bayi dilahirkan. Jadi, wanita hamil tidak perlu terlalu risau, terutamanya jika berdebar-debar tidak disertai dengan gejala lain, seperti sakit dada atau sesak nafas.

Walau bagaimanapun, jika jantung terus berdegup dan disertai oleh gejala di atas, wanita hamil disarankan untuk segera berjumpa doktor. Doktor biasanya akan mengesyorkan pemeriksaan jantung dengan EKG dan ujian darah untuk menentukan penyebab berdebar-debar dan cara mengatasinya.