Kesihatan

Perubahan dalam Gangguan Seksual Wanita Menopaus

Rangsangan seksual wanita menopaus berbeza-beza. Ada wanita yang hasrat seksualnya menurun, ada juga wanita yang hasratnya terjaga atau bahkan meningkat setelah mereka memasuki menopaus.

Menopaus adalah keadaan yang ditandai dengan akhir kitaran haid. Menopaus mempengaruhi pengeluaran hormon dalam badan, jadi gairah seksual wanita menopaus juga dapat mengalami perubahan.

Memahami Punca Perubahan Wanita Menopaus dalam Gangguan Seksual

Perubahan gairah seksual pada wanita menopaus umumnya disebabkan oleh perubahan tahap hormon dalam badan. Semasa menopaus, tahap hormon estrogen, yang memainkan peranan penting dalam fungsi seksual, akan menurun. Kesannya, wanita pascamenopause lebih sukar untuk terangsang dan mengalami orgasme.

Penurunan kadar hormon estrogen dalam tubuh wanita pascamenopause juga mengurangkan aliran darah ke vagina. Akibatnya, terdapat penurunan pengeluaran cecair pelincir faraj yang menyebabkan vagina menjadi kering. Keadaan ini menjadikan hubungan seksual menyakitkan, sehingga membuat wanita menopaus enggan melakukan hubungan seks.

Selain perubahan hormon, penurunan keinginan seksual pada wanita menopaus juga dapat disebabkan oleh kemurungan, tekanan, kegelisahan, gangguan tidur, dan gangguan kesihatan tertentu.

Aduan penurunan gairah seksual selepas menopaus dialami oleh kebanyakan wanita. Namun, ada juga yang gairah seksualnya benar-benar meningkat setelah mereka memasuki menopaus.

Ini dipengaruhi oleh faktor psikologi, misalnya kerana wanita menopaus tidak perlu lagi bimbang tentang kehamilan yang tidak diingini dan kebanyakan wanita menopaus tidak lagi memikul tanggungjawab membesarkan anak. Ini menyebabkan wanita menopaus menjadi lebih santai dan menikmati hubungan intim dengan pasangannya.

Mengatasi Perubahan Wanita Menopaus dalam Gangguan Seksual

Untuk mengatasi perubahan gairah seksual yang terjadi pada wanita menopaus, terutama penurunan nafsu seks, ada beberapa cara yang dapat dilakukan, yaitu:

1. Menggunakan cecair pelincir

Sekiranya penurunan hubungan seks disebabkan oleh kekeringan faraj, anda boleh menggunakan pelincir untuk menjadikan seks lebih selesa. Walau bagaimanapun, elakkan menggunakan pelincir berasaskan minyak (berasaskan minyak).

2. Adakah bersenam dengan kerap

Bersenam secara teratur boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan tekanan dan meningkatkan mood. Suasana yang baik dipercayai dapat meningkatkan gairah seksual pada wanita menopaus.

3. Menjalin komunikasi dengan pasangan anda

Penurunan keinginan seksual pada wanita menopaus boleh disebabkan oleh kurangnya komunikasi dengan pasangan. Oleh itu, bincangkan apa yang anda dan pasangan anda mahukan agar hubungan seksual lebih menyenangkan.

4. Menjalani terapi hormon

Sebilangan wanita memilih untuk melakukan terapi hormon estrogen untuk membantu meningkatkan keinginan seksual. Anda boleh berjumpa doktor untuk mengetahui terapi hormon dan ubat-ubatan yang dapat meningkatkan keinginan seksual dan mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang timbul semasa menopaus.

sekarang, bagi anda yang gairah seksualnya benar-benar meningkat semasa menopaus, jangan hanya berpegang pada hubungan seksual. Terdapat banyak cara lain yang dapat dilakukan untuk menjalin hubungan intim dengan pasangan anda, seperti pergi berkencan, berjalan-jalan, atau makan malam romantis.

Sekiranya perubahan keinginan seksual selepas menopaus mengganggu dan membuat anda atau pasangan merasa tidak selesa, anda harus berjumpa doktor, agar kehidupan seksual dan keakraban dengan pasangan anda terjaga.