Kesihatan

Berhati-hatilah dengan Bahaya Pembakaran Nyamuk untuk Kesihatan

Nyamuk adalah haiwan yang mengganggu dan boleh membuat orang sakit. Nasib baik, Serangga kecil ini dapat dibasmi dengan banyak cara. Salah satunya adalah dengan gegelung nyamuk.Walau bagaimanapun, terdapat bahaya di sebalik gegelung nyamuk yang perlu diperhatikan.

Penggunaan nyamuk telah terbukti berkesan untuk menghalau nyamuk. Walau bagaimanapun, habuk dan asap yang dihasilkan dari gegelung nyamuk yang terbakar boleh membahayakan kesihatan, jadi ada perkara yang perlu anda perhatikan ketika menggunakannya.

Ketahuilah bahaya penggunaan gegelung nyamuk

Bahan berbahaya, seperti karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida, hingga formaldehid, akan dilepaskan ke udara ketika gegelung nyamuk dihidupkan. Bahan-bahan dalam gegelung nyamuk ini telah dibincangkan dan terbukti berbahaya bagi kesihatan dalam beberapa kajian.

Sebilangan orang boleh peka terhadap beberapa zat yang terkandung dalam gegelung nyamuk. Keadaan ini boleh menyebabkan keluhan, seperti pening, sakit kepala, mual, sesak nafas, sakit mata atau kerengsaan mata, serta sesak nafas, ketika orang itu terkena asap gegelung nyamuk.

Bukan hanya itu, dalam jangka masa panjang penggunaan gegelung nyamuk boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius seperti:

Jangkitan pernafasan akut (ARI)

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan gegelung nyamuk dalam jangka panjang dapat meningkatkan risiko mendapat ARI. Jangkitan ini dicirikan oleh beberapa gejala, seperti batuk, hidung berair, hidung tersumbat, sakit tekak, keletihan, pening, demam tinggi, dan sesak nafas.

Selain dapat menyebabkan ARI, bahan berbahaya yang dihasilkan dari pembakaran gegelung nyamuk, seperti formaldehid atau formalin, dapat memicu asma. Kandungan sulfur dioksida dalam gegelung nyamuk juga dapat memperburuk keadaan kesihatan penghidap asma dan bronkitis.

Keracunan karbon monoksida

Asap gegelung nyamuk yang terbakar mengandungi karbon monoksida. sekarang, pendedahan kepada karbon monoksida secara berlebihan dan dalam jangka masa panjang boleh membuat anda mengalami keracunan bahan ini. Terutama jika gegelung nyamuk digunakan di ruangan tertutup atau dengan pengudaraan yang lemah.

Keracunan karbon monoksida dicirikan oleh pelbagai gejala, mulai dari sakit kepala, sesak nafas, pening, mual dan muntah, pernafasan cepat, degupan jantung yang cepat, hingga sakit dada. Dalam kes yang lebih teruk, keracunan karbon monoksida boleh menyebabkan kerosakan otak, komplikasi jantung, dan juga keguguran.

Kanser paru-paru

Penyelidikan menunjukkan bahawa seseorang yang menggunakan gegelung nyamuk secara berkala (3 kali seminggu) mempunyai risiko lebih tinggi terkena barah paru-paru daripada mereka yang tidak menggunakan gegelung nyamuk. Kandungan formaldehid dalam gegelung nyamuk juga memungkinkan untuk memicu barah lain, seperti barah nasofaring.

Kaedah Selamat Menggunakan Penghalau Nyamuk

Walaupun penggunaan gulungan nyamuk tidak digalakkan, ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mengurangkan kesan buruk dari penggunaan gegelung nyamuk. Antara lain adalah:

  • Jangan gunakan gegelung nyamuk lebih dari 3 kali seminggu.
  • Sentiasa ikuti arahan penggunaan pada pembungkusan.
  • Buka tingkap dan pintu semasa gegelung nyamuk dihidupkan.
  • Sekiranya gegelung nyamuk sedang digunakan, jangan masuk ke dalam bilik.
  • Matikan nyamuk jika anda ingin memasuki bilik dan biarkan tingkap terbuka sehingga ada pertukaran udara.
  • Jangan tidur di bilik yang mempunyai nyamuk.
  • Jauhkan gegelung nyamuk dari jangkauan kanak-kanak dan benda mudah terbakar.

Penggunaan gegelung nyamuk memang boleh menjadi penyelesaian yang mudah dan murah untuk membasmi dan menghalau nyamuk. Namun, jangan abaikan kesan buruknya. Sebaiknya anda memanfaatkan bahan semula jadi seperti minyak kayu manis, thyme, atau serai kerana selain dapat membantu menghalau nyamuk, penggunaannya juga cenderung lebih selamat.

Sekiranya anda sering menggunakan gegelung nyamuk dan mengalami keluhan pernafasan, seperti batuk yang kerap dan sesak nafas, segera berjumpa doktor sehingga anda dapat diperiksa dan diberi nasihat dan rawatan terbaik.