Keluarga

7 Makanan Ini Dapat Membantu Perkembangan Otak Kanak-kanak, anda tahu, Ibu

Ibu, mahukan si kecil membesar menjadi anak yang pintar? Mulakan memenuhi keperluan pemakanan anak anda dengan makanan yang betul. Lalu, makanan apa yang baik untuk menyokong perkembangan otak anak-anak? Ayuh,cari bersama!

Makanan tidak hanya mempengaruhi pertumbuhan anak, tetapi juga mempengaruhi daya tumpuan, ingatan, dan kemampuan otaknya untuk berfikir. Itulah sebabnya penting untuk memberi anak-anak vitamin dan mineral yang mereka perlukan semasa tempoh pertumbuhan mereka, terutama melalui makanan.

Pelbagai Makanan untuk Perkembangan Otak Kanak-kanak

Terdapat pelbagai jenis makanan yang dapat menyokong perkembangan otak kanak-kanak, berikut adalah beberapa di antaranya:

 • Salmon

  Salmon adalah salah satu jenis ikan yang sangat disyorkan untuk dimakan oleh anak-anak. Kandungan asid lemak omega-3 dalam salmon baik untuk menyokong perkembangan kognitif kanak-kanak dan meningkatkan ingatan mereka. Oleh itu, pastikan anda memasukkan salmon dalam menu harian anda.

 • Telur

  Salah satu kandungan telur, iaitu kolin, berguna untuk membantu perkembangan ingatan anak-anak. Selain itu, telur juga tinggi protein dan nutrien lain yang dapat membantu meningkatkan kemahiran menumpukan perhatian anak-anak. Sebelum menghidangkan telur kepada anak-anak, pastikan anda memasak telur sehingga dimasak sepenuhnya untuk membunuh bakteria di dalamnya.

 • Oatmeal

  Oatmeal adalah salah satu menu sarapan pagi yang baik untuk kanak-kanak memulakan hari. Oat Mengandungi serat, zink, kalium, vitamin B, dan vitamin E yang berguna untuk fungsi otak. Buat oatmeal sebagai menu sarapan pagi dapat menjadikan bayi cukup kenyang dan membantunya berkonsentrasi dengan baik di sekolah.

 • kacang merah

  Biji ginjal juga dikenali sebagai makanan yang baik untuk menyokong perkembangan otak pada anak-anak. Seperti salmon, kacang ginjal juga mengandungi asid lemak omega-3 yang baik untuk perkembangan otak anak-anak. Makan kacang merah pada waktu pagi dapat membantu anak-anak berfikir dengan baik sepanjang hari.

 • Kubis dan bayam

  Kedua-dua jenis sayur-sayuran itu mengandungi antioksidan yang baik untuk pengembangan sel otak anak-anak. Bayam dan kubis juga mengandungi asid folik yang dipercayai dapat menguatkan ingatan anak-anak. Selain dua sayuran ini, sayur-sayuran yang juga baik untuk dimakan adalah brokoli, tomato, dan wortel.

 • Susu dan yogurt

  Kedua-dua jenis makanan tersebut mengandungi vitamin B, vitamin D, dan protein yang penting untuk perkembangan tisu otak. Vitamin D dalam susu dan yogurt Ia juga berguna untuk menyokong pertumbuhannya. Jadi, jangan terlepas susu atau yogurt semasa menyediakan menu harian bayi.

Selain itu, perhatikan sarapan yang dimakan si kecil setiap hari, Ibu. Sarapan pagi yang sihat dapat membantu kanak-kanak meningkatkan perhatian, tumpuan dan ingatan.

Ibu boleh memilih pelbagai jenis makanan yang menyokong perkembangan otak anak di atas. Hidangkan dalam pelbagai persiapan yang berbeza, agar si kecil anda tidak bosan. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda mengenai pilihan makanan lain yang dapat menyokong perkembangan otak anak anda dan perkembangan keseluruhannya.