Kesihatan

Punca Gigi Tercabut dan Cara Mengatasinya

Gigi mempunyai peranan penting untuk membantu mengunyah, menggigit, merobek, dan mengisar makanan. Sekiranya salah satu gigi anda jatuh, ia pasti akan membuat anda berasa tidak selesa, ketika makan dan bercakap.

Gigi yang tercabut boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik orang dewasa maupun kanak-kanak. Gigi yang longgar boleh menyukarkan anda makan. Sekiranya gigi depan anda jatuh, anda mungkin juga merasa tidak selamat semasa anda bercakap atau tersenyum. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kesihatan gigi anda untuk mengelakkan kehilangan gigi.

Pelbagai Punca Gigi Tercabut

Setiap orang dewasa mempunyai 32 gigi kekal. Seiring usia anda, risiko gigi mengalami pelbagai masalah, mulai dari jangkitan, rongga, hingga gigi yang tercabut, akan semakin tinggi

Penyakit gusi (periodontal) adalah salah satu penyebab utama kehilangan gigi. Penyebab lain kehilangan gigi termasuk kecederaan sukan, kemalangan kenderaan bermotor, pukulan gigi semasa pergaduhan, menggigit makanan keras, atau jatuh dan memukul gigi.

Selain itu, faktor lain yang menyebabkan gigi gugur adalah berkaitan dengan gaya hidup, seperti tidak menjaga kebersihan gigi dan tabiat merokok.

Cara Mengatasi Gigi Longgar

Kehilangan gigi adalah masalah serius yang memerlukan rawatan perubatan segera. Gigi yang longgar mesti dibawa ke doktor gigi dalam masa 30 minit dari kejadian itu, supaya gigi itu dapat dipasang kembali.

Langkah-langkah berikut yang perlu anda ambil ketika mengalami gigi yang longgar:

1. Ambil dan sberjimatgigi

Apabila gigi jatuh, semua yang perlu anda lakukan ialah mengambilnya dengan menyentuh bahagian atas gigi. Selepas itu, basuh atau bilas gigi dengan air suam tidak lebih dari 10 saat, untuk menghilangkan kotoran pada gigi. Jangan menggosok atau membersihkan gigi yang longgar dengan sabun atau bahan lain.

2. Letakkan gigi kembali pada kedudukannya

Bilas mulut anda dengan air suam, kemudian cuba meletakkan gigi yang longgar kembali ke kedudukannya. Gigit kain kasa atau kain lembut untuk mengelakkan gigi jatuh. Sekiranya ini sukar dilakukan, rendam gigi dalam susu atau simpan di mulut antara gusi dan pipi untuk mengelakkan gigi kering.

Pada kanak-kanak, gigi susu yang longgar tidak boleh dikembalikan ke kedudukannya kerana boleh mengganggu pertumbuhan gigi baru.

3. Segera hubungi doktor gigi

Anda harus pergi ke doktor gigi secepat mungkin dengan gigi yang telah anda bersihkan supaya gigi itu dapat dimasukkan semula. Semakin lama anda menunggu, semakin kecil kemungkinan gigi itu akan dipasang semula.

Semasa persiapan pergi ke doktor gigi, jika terdapat pendarahan, hentikan dengan menekan kawasan pendarahan dengan kain kasa steril atau kain lembut yang bersih.

Agar tidak mengalami gigi yang longgar, anda perlu menjaga kesihatan gigi dan berhati-hati ketika melakukan aktiviti, misalnya ketika bersenam dan memandu. Sekiranya gigi anda jatuh, ikuti langkah di atas dan segera berjumpa doktor gigi.