Keluarga

Media Penyusuan untuk Bayi

Selama ini, banyak ibu berpendapat bahawa penggunaan botol susu melalui pacifier adalah satu-satunya medium untuk memberi susu ibu (ASIP) kepada bayi. Sebenarnya, terdapat banyak media untuk penyusuan susu ibu selain penenang yang dapat meningkatkan peluang penyusuan eksklusif yang berjaya.

Susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Susu ibu mudah dicerna oleh usus bayi, dan mengandungi nutrien dan antibodi lengkap (zat pembentuk imun), sehingga dapat mencegah bayi dari pelbagai penyakit.

Namun, ada kalanya ibu tidak dapat menyusui secara langsung, baik kerana masalah dengan payudara atau kerana tidak selalu mengandung bayi. Dalam keadaan ini, ibu yang menyusui dapat terus memberikan susu ibu dengan mengekspresikan dan menyimpan susu ibu untuk diberikan kepada bayi kemudian.

Susu ibu yang dinyatakan (ASIP) paling kerap diberikan melalui botol susu. Tetapi, terlalu kerap menggunakan botol pacu semasa memberi susu ibu boleh menyukarkan bayi anda untuk menyusui. Oleh itu, terdapat beberapa alternatif untuk menyusu selain pacifier yang boleh anda pilih dan senang diperoleh.

Risiko kekeliruan puting kerana penggunaan pacifier

Bayi dilahirkan dengan refleks semula jadi untuk menyedut puting ibu untuk mendapatkan susu. Pengosongan payudara yang optimum berlaku melalui kemampuan melekat dan menghisap yang baik.

Refleks semula jadi ini dapat terganggu akibat penyusuan susu ibu melalui medium seperti puting, iaitu pacifier, jadi si kecil anda berisiko mengalami kebingungan puting. Ini berlaku apabila bayi yang terbiasa menghisap pacifier atau pacifier mengalami kesukaran untuk menghisap dari payudara ibu.

Berikut adalah beberapa kesukaran menyusui kerana kekeliruan puting:

Bayi mengalami kesukaran untuk melekapkan mulutnya ke puting ibu

Semasa bayi menyusu pada payudara, bayi harus membuka mulutnya dengan lebar untuk mendapatkan selak yang baik. Sementara itu, ketika menggunakan pacifier, susu ibu dapat mengalir dengan mudah tanpa perlu membuka mulut dengan lebar.

Akibatnya, ketika menyusui payudara, bayi mengalami kesukaran untuk melekatkan mulutnya ke puting susu. Ini boleh menjadikan puting ibu sakit atau tidak selesa ketika menyusu kerana mulut bayi tidak cukup kemas.

Bayi mengalami kesukaran untuk menghisap puting ibu

Menghisap pacifier berbeza dengan menghisap payudara. Dot mempunyai aliran berterusan, sehingga tanpa repot-repot untuk menghisap, susu di dalam dot mudah keluar. Ini berbeza dengan payudara, di mana untuk mengekspresikan susu, bayi perlu berusaha menyusu dengan lebih kuat.

Menggunakan media untuk penyusuan melalui pacifier boleh merosakkan corak menghisap bayi secara semula jadi. Kesannya, bayi tidak optimum untuk mendapatkan susu ibu atau mengosongkan payudara. Kerana payudara tidak kosong secara optimum, pengeluaran susu secara beransur-ansur berkurang, sehingga mengurangkan peluang penyusuan eksklusif yang berjaya.

Bayi enggan memberi makan secara langsung dari payudara

Menggunakan botol pacifier sebagai media penyusuan boleh membuatkan bayi anda minum lebih banyak daripada yang dia perlukan. Semasa ditawarkan payudara, bayi anda mungkin kecewa kerana alirannya tidak sesuai dengan botol puting atau dia tidak mendapat susu sebanyak ketika dia menggunakan alat pacu. Akibatnya, bayi mungkin rewel semasa memberi makan secara langsung.

Media penyusuan untuk bayi

Selain botol pacifier, berikut adalah beberapa media untuk bayi yang menyusui:

1. Pengumpan cawan

Pengumpan cawanadalah gelas khas yang direka untuk menyediakan susu ibu. Biasanya pengumpan cawan dibuat dari plastik yang selamat. Dihidupkan pengumpan cawan Terdapat penunjuk dos dalam mililiter.

Gunakan pengumpan cawansebagai medium penyusuan susu ibu mempunyai banyak kelebihan. Penyusuan susu ibu dengan alat ini dapat membantu bayi belajar melakukan penyelarasan menghisap dan menelan kerana bayi merasakan susu mereka sendiri di dalam pengumpan cawan yang. Di samping itu, bayi dapat mengawal sendiri berapa banyak susu yang masuk ke dalam mulut.

Bukan hanya pada bayi yang sihat, pengumpan cawan Ia juga boleh digunakan pada bayi pramatang.

2. Kaca tembakan

Gelas yang ditembak kecil dan diperbuat daripada kaca. Gelas ini senang diperoleh dan mempunyai fungsi yang sama seperti pengumpan cawan. Penggunaan cawan tidak mempengaruhi kemampuan dan corak menghisap bayi, oleh itu bayi terhindar dari kekeliruan puting.

Tetapi semasa menggunakan gelas ini, pastikan gelasnya kuat dan tidak retak atau pecah. Menggunakan kaca tembakan yang pecah atau pecah boleh mencederakan bibir dan mulut bayi semasa menyusu.

3. Sudu

Penyusuan menggunakan sudu sesuai untuk bayi yang keperluan susu masih kecil. Memberi susu ibu dengan menggunakan sudu harus dilakukan dengan perlahan agar tidak tumpah dan membahayakan bayi tersedak.

4. Paip

Pipet biasanya digunakan untuk menyampaikan ubat, tetapi pipet juga dapat digunakan sebagai media penyusuan. Pada pipet, terdapat penunjuk dos dalam mililiter. Cara menggunakan pipet adalah dengan menyemburkan susu perlahan-lahan di pipi dalaman bayi, bukan esofagus, kemudian biarkan bayi menelan.

5. picagari

Jarum suntik berbentuk seperti jarum suntik, tetapi tanpa jarum. Penggunaannya juga agak mudah, iaitu dengan menyemburkannya perlahan-lahan di pipi atau lidah dalaman bayi, kemudian biarkan bayi menelan.

Untuk mencapai kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif, pilih media penyusuan susu ibu dalam bentuk: pengumpan cawan, kaca tembakan, sudu, penitis, atau jarum suntik yang sesuai untuk bayi. Media penyusuan melalui pacifier, selain menyebabkan kekeliruan puting, juga dapat meningkatkan risiko tersedak, rongga, jangkitan telinga, dan minum lebih banyak daripada yang diperlukan.

Sekiranya anak anda sudah keliru mengenai puting susu tetapi anda masih mahu memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif, jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau perunding penyusuan.