Kesihatan

Granisetron - Faedah, dos dan kesan sampingan

Granisetron adalah ubat untuk merawat dan mencegah mual dan muntah pada pesakit yang menjalani kemoterapi atau radioterapi. Selain itu, granisetron juga digunakan untuk mengubati loya dan muntah selepas operasi.

Granisetron berfungsi dengan menyekat tindakan serotonin, sebatian semula jadi dalam badan yang boleh mencetuskan loya dan muntah. Granisetron boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat lain. Granisetron boleh didapati dalam bentuk tablet dan suntikan.

Tanda dagangan Granisetron: Emegran, Gatron, Gramet, Granesis, Granisetron Hydrochloride, Granitron, Granon, Granopi, Granovell, Grant, Gravomit, Kytril, Opigran, Pehagrant

Apa itu Granisetron

kumpulanUbat preskripsi
Kategorianti-muntah
ManfaatMencegah dan merawat mual dan muntah kerana kemoterapi, radioterapi, dan kesan sampingan selepas operasi.
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun
 

Ganisetron untuk wanita hamil dan menyusui

Kategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada Granisetron diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntikan dan tablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Granisetron

Granisetron hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Granisetron tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini atau antiemetik lain, seperti ondansetron.
 • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami penyakit jantung, gangguan irama jantung, atau gangguan elektrolit, termasuk hipokalemia atau hipomagnesaemia.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani atau baru-baru ini menjalani pembedahan gastrik dan gastrousus
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil granisetron, kerana ubat ini boleh menyebabkan pening.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas menggunakan granisetron.

Dos dan Peraturan Penggunaan Granisetron

Dos granisetron akan disesuaikan mengikut bentuk ubat, usia, dan keadaan pesakit. Secara umum, berikut adalah dos granisetron yang dikelompokkan mengikut bentuk ubat:

Suntikan Granisetron

Keadaan: Mual dan muntah kerana kemoterapi

 • Matang: 1-3 mg, diberikan oleh IV selama 5 minit, atau disuntik terus ke urat selama 30 saat. Ubat ini diberikan 5 minit sebelum kemoterapi. Dos berikutnya boleh diberikan pada selang waktu 10 minit sekiranya memang dos maksimum adalah 9 mg sehari.
 • Kanak-kanak berumur 2–16 tahun: 10-40 mcg / kg berat badan, diberikan melalui infusi selama 5 minit, diberikan sebelum kemoterapi dimulakan. Dos maksimum ialah 3,000 mcg. Dos tambahan boleh diberikan dalam masa 24 jam, sekurang-kurangnya 10 minit selepas dos pertama.

Keadaan: Mual dan muntah kerana kesan sampingan radioterapi

 • Matang: 1-3 mg, diberikan oleh IV selama 5 minit, atau disuntikkan terus ke vena selama 30 saat. Ubat ini diberikan 5 minit sebelum kemoterapi bermula. Dos berikutnya boleh diberikan pada selang waktu 10 minit, jika memang dos maksimum adalah 9 mg sehari.

Keadaan: Mual dan muntah selepas operasi

 • Matang: 1 mg, disuntik ke dalam urat selama 30 saat, diberikan sebelum anestesia. Pentadbiran ubat boleh diulang hingga maksimum 3 mg dalam 24 jam.

Tablet Granisetron

Keadaan: Mual dan muntah kerana kesan sampingan kemoterapi

 • Matang: 1-2 mg, diberikan 1 jam sebelum kemoterapi bermula. Kemudian, 2 mg sehari, diberikan dalam satu dos atau dalam dua dos, selama 1 minggu selepas kemoterapi. Dos maksimum adalah 9 mg sehari.

Keadaan: Mual dan muntah akibat radioterapi

 • Matang: 2 mg, sekali sehari, diberikan dalam 1 jam selepas radioterapi.

Cara Menggunakan Granisetron dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum mengambil tablet granisetron. Suntikan Granisetron hanya boleh diberikan di hospital oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Tablet Granisetron boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Tablet Granisetron mesti diambil keseluruhan. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan ubat kerana ini boleh mengurangkan keberkesanan ubat.

Untuk mengubati loya dan muntah selepas pembedahan, doktor akan menetapkan tablet granisetron yang akan diambil sebelum pembedahan, atau segera setelah pembedahan jika pesakit mula mengalami mual dan muntah.

Selepas itu, anda perlu terus mengambil tablet granisetron selama beberapa hari selepas itu yang diarahkan oleh doktor anda. Ambil ubat ini dengan kerap seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Jangan naik, turun, atau berhenti minum ubat tanpa berunding dengan doktor anda.

Bagi pesakit yang lupa mengambil tablet granisetron, disarankan untuk berjumpa doktor tentang waktu berikutnya untuk mengambilnya. Jangan gandakan dos untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Sekiranya diberikan tablet granisetron setelah kemoterapi, simpan ubat di bilik pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Granisetron dengan Dadah Lain

Penggunaan granisetron dengan ubat lain boleh menyebabkan beberapa interaksi ubat, seperti:

 • Peningkatan tindakan granisetron ubat apabila digunakan dengan phenobarbital
 • Risiko peningkatan sindrom serotonin apabila digunakan dengan litium, John's wort, sumatriptan, ubat antidepresan, atau ubat opioid, seperti tramadol
 • Peningkatan risiko aritmia apabila digunakan dengan quinidine, amisulpride, atau amiodarone

Kesan Sampingan dan Bahaya Granisetron

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul setelah menggunakan granisetron adalah sakit kepala, kelemahan, sakit perut, sembelit, cirit-birit, demam kelas rendah atau merasa tidak sihat, insomnia, dan sakit atau kerengsaan di tempat suntikan.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius, seperti:

 • Pening atau pengsan yang sangat berat
 • Palpitasi jantung atau sakit dada
 • Sindrom Serotonin yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti kegelisahan, kekeliruan, gegaran badan, kekejangan otot, halusinasi, atau mual, muntah, dan cirit-birit yang teruk