Keluarga

Inilah Bahaya Anemia pada Wanita Hamil

Kira-kira 14-62% wanita di negara membangun mengalami anemia semasa kehamilan. Selain risiko menyebabkan kemurungan pada ibu setelah melahirkan, anemia semasa hamil juga dapat memberi kesan negatif pada janin, seperti kelahiran prematur atau mungkin kematian.

Ketika seorang wanita hamil, tubuhnya secara semula jadi akan membentuk lebih banyak sel darah merah untuk memenuhi keperluan oksigen dan pemakanan janin. Penghasilan sel darah merah dan hemoglobin memerlukan pelbagai komponen, seperti zat besi, asid folik, dan vitamin B12. Apabila badan tidak mempunyai cukup zat ini, anemia (kekurangan sel darah merah) dapat terjadi.

Gejala anemia pada wanita hamil boleh merangkumi keletihan, keletihan, kulit pucat, berdebar-debar, sesak nafas, sukar menumpukan perhatian, pening, dan pingsan. Terdapat banyak penyebab anemia pada wanita hamil, mulai dari kekurangan zat besi dan pengambilan vitamin B12, pendarahan, atau diet yang tidak sihat. Selain itu, faktor lain, seperti pengambilan kafein atau kopi yang berlebihan, juga dikatakan dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami anemia.

Bahaya Anemia pada Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa bahaya anemia, baik untuk kesihatan dan keselamatan ibu hamil dan janinnya:

1. Kemurungan selepas bersalin

Depresi selepas bersalin adalah kemurungan yang dialami oleh ibu-ibu selepas melahirkan anak. Mengalami anemia semasa mengandung boleh meningkatkan risiko anda mengalami kemurungan postpartum.

2. Risiko maut sekiranya pendarahan berlaku semasa melahirkan

Sekiranya seorang wanita hamil mengalami anemia semasa melahirkan, ia akan membahayakan keselamatannya ketika berlaku pendarahan. Selain itu, anemia juga dapat menyukarkan tubuh wanita hamil untuk melawan jangkitan.

3. Bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah

Penyelidikan menunjukkan bahawa anemia semasa kehamilan berkait rapat dengan kelahiran bayi dengan berat badan lahir rendah, terutamanya jika anemia berlaku pada trimester pertama kehamilan. Bayi dikatakan mempunyai berat lahir rendah jika dilahirkan dengan berat kurang dari 2.5 kilogram. Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini lebih berisiko menghadapi masalah kesihatan daripada bayi yang dilahirkan dengan berat badan normal.

4. Bayi dilahirkan sebelum waktunya

Kelahiran pramatang adalah kelahiran yang berlaku sebelum tarikh bersalin atau sebelum minggu kehamilan ke-37. Selain sejumlah masalah kesihatan, bayi yang dilahirkan sebelum waktunya juga berisiko mengalami gangguan perkembangan. Penyelidikan menunjukkan bahawa anemia pada trimester pertama kehamilan meningkatkan risiko kelahiran prematur.

5. Bayi yang dilahirkan dengan anemia

Anemia pada kehamilan boleh menyebabkan bayi dilahirkan dengan anemia. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko bayi mengalami masalah kesihatan dan gangguan pertumbuhan dan perkembangan.

6. Kematian janin

Beberapa kajian menunjukkan bahawa anemia pada kehamilan dapat meningkatkan risiko kematian janin sebelum dan selepas melahirkan.

Untuk mengatasi anemia semasa hamil, anda boleh meningkatkan pengambilan zat besi, asid folik, dan vitamin B12, baik dalam bentuk makanan tambahan yang diberikan oleh doktor anda atau dalam bentuk makanan yang anda makan setiap hari. Contoh makanan yang kaya dengan zat besi, asid folik, dan vitamin B12 adalah daging merah, sayur-sayuran berdaun hijau gelap, telur, kacang, ayam, dan ikan.

Untuk mencegah anemia dan mengobatinya sedini mungkin sebelum menyebabkan pelbagai bahaya anemia pada wanita hamil seperti yang disebutkan di atas, wanita hamil dianjurkan untuk melakukan pemeriksaan rutin dengan pakar sakit puan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur