Kesihatan

Mengapa Keputusan Pek Ujian Boleh Berubah?

Anda mungkin menemui hasil pek ujian untuk mengesan perubahan kehamilan, negatif pada awalnya kemudian positif, atau sebaliknya. Mengapa ini berlaku dan hasil mana yang betul?

Bagaimana alat ini berfungsi pek ujian adalah untuk memeriksa kewujudan hormon gonadotropin korionik manusia (hCG) dalam air kencing. Tahap hormon ini akan meningkat seiring bertambahnya usia kehamilan. Semasa menggunakan alat ini, anda mesti tahu cara menggunakannya dan perkara-perkara yang boleh mempengaruhi keputusan peperiksaan pek ujian.

Sebab Umum Perubahan Hasil Pek Ujian Kehamilan

Keadaan berikut boleh menjadi sebab mengapa hasilnya pek ujian boleh berubah:

1. Garis penyejatan (garis penyejatan)

Garis penyejatan adalah garis samar yang kadang-kadang muncul, di kawasan ujian pek ujian, apabila air kencing sudah mula kering dan menguap. Proses penyejatan dapat mengubah komposisi air kencing tertentu yang kadang-kadang menghasilkan hasil pek ujian bersikap positif apabila sebelumnya negatif.

Oleh itu, selalu baca arahan penggunaan produk. Perhatikan juga masa yang disyorkan untuk membaca hasilnya pek ujian, untuk mengurangkan penampilan garis ini. Setiap produk mungkin mempunyai peraturan yang berbeza.

2. Keadaan alat pek ujian

Sebelum digunakan, pastikan keadaannya tpek est yang akan anda gunakan. Produk yang rosak, luput, atau mempunyai tahap kepekaan yang rendah boleh memberikan hasil ujian yang tidak tepat.

Anda lebih baik memilih pek ujian dalam keadaan baik dan mempunyai kepekaan tinggi. Untuk menentukan tahap kepekaan produk pek ujian, anda dapat melihat keterangan pada pembungkusan.

3. Masa untuk dilakukan pek ujian

Masa untuk dilakukan pek ujian juga mempengaruhi perubahan hasil. Contohnya, masa yang salah, hanya beberapa hari sejak melakukan hubungan seks atau pada waktu siang, dapat membuat keputusan peperiksaan pek ujian tidak tepat.

Dalam keadaan pertama, hasilnya pek ujian berubah kerana hormon hCG belum dihasilkan atau masih sangat rendah, sehingga tidak dapat dikesan. Hormon ini hanya dihasilkan 6 hari selepas pembuahan dan terus meningkat setiap 2-3 hari dengan meningkatnya usia kehamilan.

Dalam keadaan kedua, hasilnya mungkin berubah kerana air kencing dalam keadaan cair, di mana anda banyak minum. Ini menjadikan hormon hCG sukar dikesan oleh alat tersebut testpack, terutamanya jika bilangannya masih kecil.

Untuk mengelakkan kedua-dua keadaan ini, disarankan agar anda melakukan ujian pek ujian 1-2 minggu selepas tempoh yang tidak dijawab dan ketika air kencing masih pekat, iaitu pada waktu pagi setelah bangun.

4. Kesan sampingan ubat

Beberapa ubat kesuburan, seperti Pregnyl dan Novarel, sering digunakan dalam proses IVF dan inseminasi. Pengambilan ubat ini boleh mengganggu hasilnya pek ujian, kerana ubat ini mengandungi hormon hCG atau hormon seperti hCG.

Lebih baik memeriksanya pek ujian kira-kira dua minggu setelah berhenti mengambil ubat, sehingga sisa ubat tidak lagi berada di dalam badan dan hasil pemeriksaan menjadi lebih tepat.

5. Keadaan kehamilan

Keadaan kehamilan tertentu boleh mengganggu hasil bungkusan ujian, seperti kehamilan kimia yang dapat menghasilkan hasilnya pek ujian positif tetapi tidak hamil dan kehamilan berganda.

pek ujian adalah salah satu pilihan kegemaran untuk memeriksa kehamilan, kerana senang diperoleh dan digunakan. Walau bagaimanapun, banyak faktor boleh mempengaruhi keputusan peperiksaan. menggunakan pek ujian dengan mengikuti arahan pada pembungkusan produk. Sekiranya anda tidak pasti mengenai hasilnya pek ujian, sama ada positif atau negatif, berjumpa dengan pakar sakit puan anda untuk mengesahkan keadaan anda.