Kesihatan

Policresulen - Faedah, dos dan kesan sampingan

Policresulen adalah ubat yang digunakan dalam rawatan radang serviks (serviks) atau radang pada vagina (vaginitis). Ubat ini juga digunakan untuk menghentikan pendarahan setelah prosedur biopsi atau penyingkiran polip serviks.

Policresulen mempunyai kesan antiseptik dan hemostatik tempatan. Kesan antiseptik polikresulen topikal dipercayai dapat merawat jangkitan Staphylococcus, Streptokokus, dan Candida albicans, terutamanya di kawasan kemaluan. Di samping itu, kesan hemostatik ubat ini akan menghentikan pendarahan dengan mempengaruhi faktor pembekuan dan pengecutan otot saluran darah.

Tanda dagangan Policresulen: Albothyl, Aptil, Faktu, Medisio

Apa itu Policresulen

kumpulanUbat preskripsi
Kategoriantiseptik
ManfaatMengatasi radang serviks dan vagina, dan menghentikan pendarahan akibat biopsi serviks atau penyingkiran polip serviks
Digunakan olehMatang
Policresulen untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Belum diketahui

Tidak diketahui sama ada polisi boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSalap, gel, ovula (tablet vagina), suppositori, cecair luaran

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Policresulen

Sebelum menggunakan keputusan polis, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan gunakan penyelesaian masalah sekiranya anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Jangan gunakan penyelesaian masalah sekiranya anda sedang haid.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan polisi jika anda mengambil ubat, produk herba atau makanan tambahan tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan keputusan polis jika anda hamil, menyusu atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko penggunaan polyscresulen jangka panjang.
 • Policresulen tidak boleh terkena mata atau tertelan, berhati-hati semasa menggunakan ubat ini. Sekiranya bersentuhan dengan mata, segera basuh dengan air yang mengalir.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan polisresen.

Dos dan Peraturan Penggunaan Policresulen

Policresulen hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor. Berikut adalah dos polikresulen untuk merawat pendarahan serviks setelah biopsi serviks atau setelah penyingkiran polip serviks, serviks, atau vaginitis berdasarkan bentuk ubat:

 • Ovula (tablet faraj) atau suppositori

  Masukkan 1 tablet faraj (ovula) atau supositoria ke dalam vagina, 2 hari sekali, selama 1-2 minggu.

 • Salap atau gel

  Ambil salap atau gel yang mencukupi dengan hujung jari anda, kemudian sapukan 2-3 kali sehari pada bahagian intim.

 • Cecair ubat luaran

  Untuk penggunaan kauterisasi, gunakan larutan polikresulen 1-2 kali seminggu, atau gunakannya sebagai pembersih vagina dengan mencairkan larutan dalam nisbah 1: 1–1: 5.

Cara Menggunakan Policresulen dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan pada pakej ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos tanpa izin doktor, kerana dikhuatiri boleh memperburuk keadaan yang dialami.

Untuk supositoria polikresulen, ubat dimasukkan ke dalam vagina. Suppositori dapat dibasahi dengan air terlebih dahulu agar lebih mudah dimasukkan.

Adalah disyorkan untuk menggunakan supositoria polikresulen pada waktu malam. Elakkan menggunakan sabun atau pembersih pada faraj dan melakukan hubungan seks semasa menggunakan polis.

Simpan polisi di suhu bilik dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Policresulen dengan Dadah Lain

Tidak diketahui dengan pasti kesan interaksi yang boleh berlaku jika polisresulen digunakan dengan ubat lain. Semasa menggunakan polyscresulen, elakkan menggunakan salap atau ubat topikal lain. Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil.

Kesan Sampingan dan Bahaya Polycresulen

Kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas menggunakan keputusan polis adalah:

 • Sensasi faraj yang tidak selesa, seperti terbakar atau gatal
 • Kerengsaan tempatan pada kawasan yang diburukkan
 • Faraj terasa kering

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau semakin teruk. Anda juga mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alergi setelah menggunakan polisresulen.