Keluarga

5 Komplikasi Kehamilan Paling Umum

Sebilangan besar kehamilan adalah normal, tetapi ada yang mengalami komplikasi atau masalah kesihatan yang serius. Kenali komplikasi yang mungkin berlaku semasa kehamilan, sehingga anda dapat mengetahui dan mencegahnya.

Komplikasi kehamilan boleh berlaku disebabkan oleh beberapa keadaan yang ada sebelum kehamilan atau yang baru berlaku semasa kehamilan. Komplikasi kehamilan boleh mempengaruhi ibu dan janin dengan pelbagai gejala dan kesan, bergantung kepada keparahannya.

Dalam kes yang teruk, komplikasi kehamilan boleh mengancam nyawa ibu dan janin. Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan berlakunya komplikasi kehamilan. Salah satu faktor ini adalah usia ibu semasa mengandung, misalnya, usia ibu terlalu muda atau terlalu tua semasa mengandung.

Jenis Komplikasi Kehamilan Yang Berlaku

Untuk mengenali dan menjangkakan komplikasi kehamilan, anda perlu terlebih dahulu mengetahui komplikasi apa yang boleh berlaku, serta sebab dan gejala mereka. Berikut adalah lima komplikasi kehamilan yang biasa:

1. Hyperemesis gravidarum

Hyperemesis gravidarum serupa dengan sakit pagi, tetapi dengan gejala yang lebih teruk. Mual dan muntah pada hiperemesis gravidarum akan bertahan lebih lama, bahkan hingga trimester kedua atau ketiga. Keluhan itu lebih parah, menjadikan wanita hamil mengalami dehidrasi dan sukar untuk makan atau minum.

Penyebab sebenar hiperemesis gravidarum tidak diketahui secara pasti, tetapi salah satu penyebabnya adalah peningkatan tahap hormon semasa kehamilan. Usaha pencegahan belum dijalankan kerana punca sebenar keadaan ini tidak diketahui.

Untuk mengelakkan dehidrasi dan kekurangan nutrisi yang boleh membahayakan janin, apabila anda mengalami loya dan muntah yang teruk, segera berjumpa doktor. Sekiranya perlu, doktor akan menasihati wanita hamil yang mempunyai hiperemesis gravidarum agar diberi infus dan dimasukkan ke hospital.

2. Keguguran

Keguguran didefinisikan sebagai kematian janin di rahim sebelum usia 20 minggu. Keadaan ini boleh dicirikan oleh pendarahan faraj, kekejangan perut atau sakit yang melampau, rasa sakit memancar ke belakang, merasa lemah, dan kadang-kadang disertai demam.

Sebilangan besar keguguran berlaku kerana kelainan kromosom atau komponen genetik yang menyebabkan pertumbuhan janin terganggu. Perkara lain yang juga boleh menyebabkan keguguran adalah gangguan hormon, gangguan tindak balas imun (autoimun), terlalu letih, merokok, minum alkohol, kelainan rahim, dan kelemahan serviks.

Risiko keguguran juga akan meningkat pada wanita hamil yang mempunyai penyakit tertentu, seperti diabetes, gangguan tiroid, dan tekanan darah tinggi.

3. Anemia

Tubuh memerlukan zat besi, vitamin B12, dan asam folat untuk membentuk hemoglobin, protein dalam sel darah merah yang berfungsi untuk menyampaikan oksigen ke semua tisu badan.

Semasa mengandung, keperluan darah akan meningkat untuk menyokong pertumbuhan janin. Walau bagaimanapun, jika badan wanita hamil tidak dapat menghasilkan lebih banyak hemoglobin, anemia boleh berlaku. Anemia semasa kehamilan umumnya dicirikan oleh keletihan, pening, sukar menumpukan perhatian, kulit pucat, dan sesak nafas.

Anemia pada wanita hamil adalah sesuatu yang perlu diperhatikan. Sebabnya, anemia yang tidak dirawat boleh menyebabkan berat badan bayi rendah, kelahiran pramatang, dan cacat lahir. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada wanita hamil yang mengalami sakit pagi, mengandung anak kembar, atau menjalani diet yang tidak sihat.

4. Pendarahan

Kira-kira 25-40% wanita hamil mengalami pendarahan pada trimester pertama. Walau bagaimanapun, tidak semua pendarahan semasa kehamilan berbahaya. Pendarahan ini boleh disebabkan oleh proses melekatkan telur yang disenyawakan ke dinding rahim atau melakukan hubungan seksual dengan cukup kuat.

Walau bagaimanapun, pendarahan semasa kehamilan boleh menjadi keadaan yang serius apabila disertai oleh gejala keguguran, seperti sakit perut yang teruk dan kekejangan. Selain itu, pendarahan yang berlaku disebabkan kehamilan ektopik atau pertumbuhan janin yang tidak normal, seperti ketika mengandung anggur, juga perlu diperhatikan.

Oleh itu, pendarahan semasa kehamilan tidak boleh diremehkan, walaupun hanya dalam bentuk bintik darah kecil. Apabila mengalaminya, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

5. Kekurangan cecair amniotik

Di dalam rahim, janin berada di dalam kantung berisi cairan ketuban. Fungsi cairan ini adalah untuk melindungi janin dari kesan dan jangkitan, menjaga suhu rahim yang stabil, dan membantu organ janin berkembang.

Jumlah cecair ini akan terus berkurang dari kehamilan 36 minggu sehingga janin dilahirkan. Tetapi berhati-hatilah, penurunan jumlah cecair amniotik yang terlalu cepat boleh menyebabkan komplikasi kehamilan, seperti bayi breech dan bayi pramatang.

Selain lima komplikasi di atas, terdapat beberapa komplikasi lain yang juga perlu anda perhatikan, iaitu preeklamsia atau keracunan kehamilan, sindrom HELLP, eklampsia, gangguan plasenta, diabetes kehamilan, dan jangkitan semasa kehamilan.

Agar komplikasi ini dapat dicegah dan dikesan lebih awal, wanita hamil perlu melakukan pemeriksaan pranatal secara berkala. Sekiranya terdapat komplikasi kehamilan, doktor akan memberikan sejumlah rawatan mengikut gangguan yang berlaku.

Walaupun terdapat pelbagai komplikasi yang boleh terjadi semasa kehamilan, wanita hamil tidak perlu terlalu risau, kerana akan mengganggu pertumbuhan janin dan memberi tekanan pada janin. Yang paling penting, jaga kesihatan anda dengan makan makanan kaya nutrien dan berehat secukupnya, serta melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala dengan pakar kandungan anda. Sekiranya anda mengalami komplikasi kehamilan tertentu dan ingin melakukan perjalanan dengan kapal terbang, wanita hamil juga perlu berjumpa pakar sakit puan terlebih dahulu untuk memastikan perjalanannya selamat.