Kehidupan yang sihat

Cacing tanah sebagai Petunjuk Perubatan dan Pencemaran Alam

Kewujudan cacing tanah boleh dianggap menjijikkan bagi sesetengah orang. Walau bagaimanapun, jangan salah faham.Kkehadiran cacing Ini memberi tanda awal wujudnya sistem kehidupan yang ideal, sehingga membolehkan andamenikmati pelbagai makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan.

Cacing tanah mempunyai peranan penting dalam meningkatkan ketersediaan nutrien untuk membentuk lapisan tanah yang berkhasiat. Mereka melakukannya dengan memakan serpihan tumbuhan, seperti akar mati, daun yang gugur, rumput, dan kompos. Ini memungkinkan tanah yang dihuni oleh cacing tanah memiliki struktur yang lebih rapuh, serta kualiti yang lebih subur dan produktif.

Peranan Penting Cacing Tanah di Alam Sekitar dan Kesihatan

Salah satu fungsi utama cacing tanah yang penting untuk kelestarian alam sekitar adalah melalui kemampuan mereka untuk meningkatkan saliran tanah. Tanah yang dihuni oleh cacing tanah mempunyai kapasiti penyerapan air hingga 10 kali lebih tinggi. Terowong yang dibuat oleh cacing ini juga berguna sebagai ruang untuk aliran bahan semula jadi yang dapat menyuburkan tanah dengan bantuan air hujan.

Di samping itu, terdapat faedah lain dari cacing tanah yang secara langsung berkaitan dengan kesihatan tubuh manusia, termasuk:

  • Sumber pemakanan

    Mungkin sukar untuk dibayangkan sekiranya cacing tanah dijadikan sumber pemakanan badan. Ketika mereka melihat cacing tanah, tidak sedikit yang jijik. Namun, sebenarnya sebuah kajian menunjukkan bahawa haiwan ini mengandung vitamin dan mineral, seperti zat besi dan kalsium, dengan kepekatan tinggi. Sebenarnya, kandungan asid amino dalam cacing tanah mencapai 78-79 gram seliter. Dengan kandungan nutrien yang begitu banyak, tidak mengejutkan bahawa cacing tanah digunakan sebagai salah satu bahan makanan berkhasiat tinggi, misalnya di masyarakat kuno di China dan India.

  • Ubat semula jadi untuk merawat keradangan

    Pelbagai kajian saintifik juga telah melihat kesan cacing tanah terhadap keradangan, proses pengoksidaan, hematologi, dan petunjuk biokimia serum. Pengurai ini juga mengandungi sebatian organik yang disebut lumbrokinase, yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Salah satunya adalah untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh hypercoagulation. Pada masa ini, sebatian ini sering digunakan sebagai makanan tambahan. Yang mengatakan, ekstrak cacing tanah juga popular digunakan sebagai ubat kepialu, tetapi ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

  • Ubat semula jadi untuk merawat gangguan sistem saraf

    Satu kajian mendapati bahawa cacing tanah Pheretima aspergilum mempunyai peranan dalam pertumbuhan semula sel saraf. Kajian ini juga mencadangkan bahawa cacing tanah berpotensi meningkatkan jalur isyarat di sel Schwann. Sel ini adalah bahagian yang mempunyai peranan penting dalam menyembuhkan saraf yang rosak.Dalam kajian lain, para saintis memerhatikan faedah biokimia ekstrak cacing tanah pada pembaikan sistem saraf. Kajian menunjukkan bahawa pemberian ekstrak cacing tanah Lumbicrus dapat meningkatkan pertumbuhan semula sel saraf yang rosak. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih perlu diselidiki lebih lanjut. Sebagai catatan, Lumbicrus adalah sejenis cacing tanah yang sering digunakan dalam perubatan tradisional Cina.

Manfaat cacing tanah yang lain adalah sebagai agen kawalan pencemaran tanah. Cacing tanah adalah organisma yang dapat mengumpulkan bahan-bahan tertentu di dalam badan mereka. Oleh itu, cacing tanah dapat menjadi agen hidup yang sangat baik dalam memantau perkembangan pencemaran tanah di mana mereka tinggal.

Ini penting dalam aktiviti pemuliharaan alam kerana dengan menganalisis kandungan bahan pencemar dalam tubuh cacing tanah, dapat ditentukan tindakan apa yang perlu dilakukan untuk memperbaiki keadaan tanah yang tercemar.

Terdapat banyak faedah dari adanya cacing tanah di persekitaran dan kesihatan tubuh manusia, yang tidak dapat dipandang remeh. Walau bagaimanapun, cacing tanah juga boleh menyebabkan penyakit. Oleh itu, tidak digalakkan berjalan kaki tanpa alas kaki di tanah dan basuh tangan anda setelah bersentuhan dengan tanah.