Kehidupan yang sihat

Kecederaan Hati Boleh Mempengaruhi Kesihatan

Sakit hati adalah sesuatu yang sukar dijangkakan dan merupakan kesan semula jadi kerana tidak dapat mengawal perasaan. Sekiranya tidak dikendalikan atau dikawal dengan betul, kecederaan jantung boleh menjejaskan kesihatan dan berubah menjadi kecederaan fizikal.

Munculnya sakit hati dapat ditafsirkan sebagai tanda keikhlasan dalam sesuatu yang seseorang atau hidup. Sakit hati dapat terbentuk apabila orang yang dikasihi pergi, kehilangan ahli keluarga selama-lamanya, perceraian, cinta yang tidak berbalas, gagal melakukan sesuatu, atau masalah lain dalam hidup.

Kesan Kecederaan Hati terhadap Kesihatan Fizikal

Walaupun tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan bukan kejadian fizikal, itu tidak bermaksud luka jantung tidak memberi kesan pada tubuh seseorang. Berikut adalah beberapa kesan negatif kecederaan fizikal yang mungkin timbul:

  • Dada sakit

Salah satu kesan buruk dari kecederaan hati untuk kesihatan yang mungkin timbul adalah sakit dada. Menurut penyelidikan, lokasi otak yang dipengaruhi oleh perasaan jantung adalah sama dengan lokasi ketika seseorang sakit.

Apabila seseorang mengalami kecederaan jantung, sistem saraf badan akan bertindak balas terhadap perasaan emosi yang dirasakan. Kesannya, badan mengalami ketidakselesaan seperti penampilan sakit di bahagian dada. Pada sesetengah orang, kecederaan hati ini bahkan boleh menyebabkan keluhan serupa dengan serangan jantung. Keadaan ini dipanggil sindrom patah hati.

  • Kemurungan dan kegelisahan

Kesan buruk yang mungkin timbul berkaitan dengan kecederaan hati termasuk penurunan motivasi, kenaikan berat badan atau penurunan berat badan, keinginan untuk makan berlebihan atau kurang selera makan, sakit kepala, sakit perut, atau kemerosotan kesihatan umum.

Perasaan ini juga sering membuat seseorang tertekan, cemas, dan menarik diri dari keluarga atau rakan-rakan. Perkara-perkara ini adalah reaksi emosi yang biasanya timbul ketika hati seseorang terluka. Perasaan emosional inilah yang boleh menyebabkan masalah psikologi lebih lanjut seperti idea untuk mengakhiri hidup.

Mengatasi Luka Hati untuk Pergi Dengan Pantas

Selalunya, kecederaan hati hanya dapat pulih seiring berjalannya waktu. Namun, beberapa cara di bawah ini dapat dilakukan untuk menghilangkan atau sekurang-kurangnya mengurangkan luka jantung yang timbul akibat patah jantung.

  • Menyatakan melalui tulisan dapat membuat luka jantung sembuh.
  • Berkongsi cerita dan berkongsi perasaan anda dengan orang lain mungkin bermanfaat. Tapis cadangan mereka dengan tujuan menentukan yang paling sesuai dengan keadaan yang ada.
  • Elakkan muzik yang mengingatkan anda akan masalah atau kenangan masa lalu jika ia menyakitkan lagi hati anda. Singkirkan juga barang atau apa sahaja yang mungkin mengingatkan anda kepadanya. Cuba gayakan bilik dengan memindahkan perabot atau memberikan sentuhan warna terang.
  • Cuba bermeditasi sekurang-kurangnya 15 minit. Relaksasi dan meditasi membolehkan sistem saraf parasimpatis aktif dengan mengatur sistem saraf simpatik, ini berguna untuk menenangkan otak dan mengurangkan rasa tidak selesa.
  • Bawa rakan atau saudara untuk berjalan-jalan atau menonton filem. Selain menghiburkan, kaedah ini juga dapat digunakan sebagai alat untuk meredakan sakit hati.
  • Makan makanan yang mengandungi serotonin tahap tinggi mungkin diperlukan semasa kecederaan hati berlaku. Tahap serotonin yang tinggi dalam badan dapat membantu kita merasa lebih bahagia. Pengambilan dengan kadar serotonin termasuk nanas, tahu, susu, yogurt, keju, kacang, salmon, dan telur. Selain makanan, serotonin juga dapat dipicu oleh senaman dan meditasi.
  • Tetap aktif dalam aktiviti positif, menjaga diet yang sihat, dan bergaul dengan orang di sekitar anda akan membantu mengurangkan risiko kesihatan hati yang cedera.

Menghilangkan sakit hati dari perasaan seseorang memerlukan masa yang lama. Untuk mempercepat masa yang buruk, yang terbaik adalah menahan diri untuk tidak berhubung dengan orang yang menyebabkan perasaan buruk. Selain menghindari di dunia nyata, lakukan perkara yang sama di dunia maya.

Sekiranya rasa sakit yang anda rasakan menyukarkan menjalani kehidupan seharian, atau timbul perasaan negatif yang membuat anda berfikir untuk menyakiti diri sendiri atau mempunyai pemikiran untuk bunuh diri, segera berjumpa dengan ahli psikologi agar rasa sakit yang anda rasakan tidak terus membebankan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found