Kesihatan

Ketahui Manfaat dan Risiko Pembedahan Tumor Otak dengan Fluoresensi

Pembedahan tumor otak dengan pendarfluor adalah salah satu teknik pembedahan tumor otak menggunakan pewarna khas yang dapat menandakan tumor. Teknik ini bertujuan untuk memudahkan proses pembuangan tumor.

Pembedahan tumor otak dilakukan untuk membuang semua atau sebahagian daripada tumor yang tumbuh di otak, baik tumor jinak maupun malignan. Terdapat pelbagai teknik yang boleh digunakan dalam prosedur pembedahan ini. Salah satunya adalah dengan bantuan pendarfluor.

Teknik pendarfluor dilakukan dengan menggunakan mikroskop, cahaya kebiruan, dan pewarna khas. Salah satu jenis pewarna cecair yang boleh digunakan ialah asid 5-aminolevulinic (5-ALA). Cecair ini biasanya digunakan dalam pembedahan membuang tumor otak yang ganas (glioblastoma).

Tujuan dan Petunjuk Pembedahan Tumor Otak Fluoresensi

Pembedahan tumor otak dengan pendarfluor dilakukan untuk menghilangkan tumor yang tumbuh di otak. Tumor otak dicirikan oleh pelbagai gejala, bergantung pada jenis, ukuran, dan lokasi tumor. Beberapa gejala yang boleh muncul adalah:

 • Sakit kepala yang semakin teruk dan teruk.
 • Memuntahkan muntah.
 • Amnesia.
 • Perubahan sifat, misalnya mudah marah.
 • Kekeliruan atau penurunan fungsi otak.
 • Sukar menjaga keseimbangan badan
 • Sukar untuk bercakap.
 • Inkontinensia kencing.
 • Gangguan visual, seperti penglihatan kabur, berganda, atau separa hilang.
 • Kejang, terutamanya pada orang yang tidak mempunyai sejarah sawan.

Sekiranya tumor kecil dan jelas dibatasi sehingga dapat dibezakan dengan mudah dari tisu otak yang sihat di sekitarnya, akan lebih mudah mengeluarkan tumor.

Walau bagaimanapun, pada tumor ganas, batas tumor tidak jelas sehingga lebih sukar untuk dibezakan dari tisu otak di sekitarnya. Dalam kes seperti ini, pendarfluor diperlukan untuk membezakan antara tisu tumor dan tisu otak yang sihat.

Prosedur ini dilakukan dengan memberi pesakit pewarna khas dalam bentuk larutan yang mesti diambil sebelum pembedahan. Cecair ini kemudian akan diserap oleh tisu tumor di otak.

Pembedahan tumor otak dengan pendarfluor terbukti dapat membantu doktor membuang lebih banyak tisu tumor dan mengurangkan risiko komplikasi.

Amaran Sebelum Melakukan Pembedahan Tumor Otak Fluoresen

Sebelum melakukan pembedahan tumor otak pendarfluor, beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan, termasuk alergi terhadap anestetik. Ini untuk mengelakkan reaksi alahan terhadap ubat.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau sedang menderita gangguan pembekuan darah.

Maklumkan kepada doktor anda jika anda hamil atau merancang kehamilan.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti pengencer darah, makanan tambahan, atau ubat-ubatan herba. Jangan berhenti menggunakan ubat tersebut tanpa pengetahuan doktor.

Jangan merokok sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum pembedahan. Ini kerana merokok dapat melambatkan proses penyembuhan setelah pembedahan.

Persediaan Sebelum Menjalankan Pembedahan Tumor Otak Fluoresen

Pemeriksaan awal akan dilakukan 1-2 minggu sebelum pembedahan. Pemeriksaan ini juga bertujuan untuk memastikan bahawa keadaan pesakit cukup sihat untuk melakukan pembedahan.

Doktor akan memberikan beberapa jenis ubat untuk mengurangkan pembengkakan di otak dan mencegah komplikasi.

Pesakit akan diminta untuk datang ke hospital sehari sebelum atau pada hari pembedahan. Sekiranya pesakit belum melakukan pemeriksaan awal, pemeriksaan akan dilakukan ketika pesakit tiba di hospital.

Semasa pergi ke hospital, pesakit disarankan membawa barang-barang peribadi yang mungkin diperlukan ketika berada di hospital, seperti baju tidur, pakaian dalam, selipar, dan peralatan peribadi lain..

Sebelum pembedahan, pesakit perlu berpuasa selama 8-12 jam. Jururawat akan bertanya mengenai kali terakhir pesakit memakan makanan atau minuman. Pesakit juga mesti menanggalkan semua barang kemas dan tidak dibenarkan memakai kanta lekap dan sebarang jenis alat solek, termasuk cat kuku.

Kira-kira 2-4 jam sebelum pembedahan, pesakit akan diminta untuk minum pewarna khas, seperti larutan 5-ALA. Cecair ini akan memasuki aliran darah dan diserap oleh tisu tumor di otak. Fungsi pewarna adalah menjadikan tisu tumor bersinar kemerahan ketika disinari oleh pendarfluor biru semasa pembedahan.

Pesakit akan diminta untuk berbaring di atas katil dan kemudian dibawa ke bilik operasi. Pesakit akan diberi anestesia umum, sehingga dia tidak sedar sepenuhnya semasa operasi.

Prosedur dan Prosedur Pembedahan Tumor Otak dengan Fluoresensi

Setelah dibius, pesakit akan dibawa ke bilik operasi dan kemudian dipindahkan ke meja operasi. Pakar bedah akan meletakkan kepala pesakit pada kedudukan yang sesuai untuk memastikan operasi dilakukan di bahagian kanan otak. Sebahagian atau seluruh rambut pesakit akan dicukur, sehingga doktor dapat melakukan pembedahan.

Pembedahan bermula dengan memotong sebahagian tengkorak pesakit. Selepas itu, doktor akan melakukan pembedahan pada otak untuk membuang tumor. Beberapa peralatan yang biasa digunakan untuk menghilangkan tumor otak adalah:

 • Scalpel atau gunting khas.
 • Mikroskop khas, untuk melihat tisu otak dengan lebih jelas.
 • Lampu pendarfluor dengan cahaya biru.

Pewarna khas yang telah diambil oleh pesakit sebelum prosedur pembedahan diserap ke dalam tumor, dan menjadikan tumor bercahaya merah jambu ketika disinari dengan cahaya biru. Dengan cara itu, doktor dapat membezakan tepi tumor dari tisu otak yang sihat di sekelilingnya.

Setelah tumor dikeluarkan, kepingan tengkorak pesakit dikembalikan ke kedudukan semula. Doktor akan menggunakan beberapa pendakap logam untuk memastikan bahagian itu tetap dalam kedudukannya. Selepas itu, kulit kepala pesakit akan dijahit.

Kepala pesakit akan dibalut dengan pembalut selama kira-kira 5 hari untuk melindungi jahitan.

Pemulihan Selepas Pembedahan Tumor Otak dengan Fluoresensi

Selepas operasi, pesakit akan dibawa ke bilik pemulihan dan dipantau dengan teliti oleh doktor dan kakitangan perubatan. Sekiranya keadaannya cukup stabil, pesakit akan dipindahkan ke bilik rawatan intensif atau hospital Unit Rawatan Rapi (ICU).

Semasa di ICU, keadaan pesakit akan terus dipantau. Tempoh rawatan pesakit di ICU setelah pembedahan tumor otak boleh berbeza-beza, bergantung pada keadaan setiap pesakit. Setelah keadaannya bertambah baik, pesakit akan dipindahkan ke bilik pesakit dalam untuk rawatan selanjutnya.

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui semasa pulih di hospital selepas pembedahan tumor otak, iaitu:

1. Sensitif terhadap cahaya

Pewarna yang digunakan dalam teknik pendarfluor dapat membuat pesakit sensitif terhadap cahaya selama 48 jam setelah operasi. Oleh itu, pesakit harus dijauhkan dari cahaya yang terlalu terang dan cahaya matahari langsung.

2. Sakit kepala

Setelah sedar kembali, pesakit mungkin mengalami sakit kepala. Keluhan ini dapat diatasi dengan ubat sakit. Pesakit juga boleh mengantuk kerana kesan ubat penahan sakit dan kesan anestetik yang tinggal. Kepala dan wajah pesakit juga kelihatan bengkak.

3. Pemeriksaan doktor

Doktor dan jururawat akan memeriksa keadaan pesakit setiap 15 minit. Salah satu ujian yang dilakukan adalah menilai tahap kesedaran pesakit, misalnya dengan mengajukan pertanyaan untuk melihat tindak balas pesakit dan mengarahkan cahaya ke mata pesakit untuk melihat refleks pupilari.

4. Kulit kepala gatal

Kulit kepala mungkin terasa gatal selepas pembedahan. Cuba jangan menggaru terlalu dekat dengan jahitan.

5. Pentadbiran ubat-ubatan

Selepas pembedahan tumor otak, pesakit mungkin mengalami aduan pembengkakan dan peningkatan tekanan intrakranial. Untuk meredakan keluhan ini, doktor akan memberikan ubat.

Salah satu ubat yang mungkin diberikan adalah ubat kortikosteroid. Ubat ini boleh diberikan dalam bentuk tablet atau suntikan.

6. Fisioterapi

Fisioterapi bertujuan untuk mempercepat pemulihan. Terapi yang diberikan boleh berupa latihan pernafasan dan latihan pada anggota badan, iaitu lengan dan kaki. Latihan ini akan dipandu oleh ahli fisioterapi di bawah arahan doktor.

7. Pemeriksaan susulan

Pesakit mungkin perlu menjalani pemeriksaan lanjutan dalam bentuk imbasan dengan imbasan MRI atau CT, 2-3 hari selepas pembedahan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan sama ada terdapat tisu tumor yang tersisa atau berapa banyak pembengkakan otak yang berlaku selepas pembedahan.

8. Jahitan di kepala

Jahitan di kepala pesakit secara amnya dapat dikeluarkan setelah 5-14 hari. Namun, ada juga jenis jahitan yang dapat diserap oleh badan sehingga tidak perlu mengeluarkan jahitan.

Masa pemulihan selepas pembedahan tumor otak boleh berbeza dari pesakit ke pesakit. Biasanya, pesakit perlu dimasukkan ke hospital selama 3-10 hari.

Komplikasi dan Kesan Sampingan Pembedahan Tumor Otak Fluoresensi

Semua prosedur pembedahan mempunyai risiko, termasuk pembedahan tumor otak pendarfluor. Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin timbul akibat pembedahan tumor otak. Komplikasi ini boleh timbul sejurus selepas pembedahan atau beberapa ketika, bahkan mungkin beberapa tahun kemudian.

Beberapa komplikasi ini adalah:

 • Reaksi alergi terhadap anestetik.
 • Jangkitan luka jahitan.
 • Pendarahan di otak.
 • Pembengkakan otak.
 • Jangkitan otak.
 • Koordinasi, keseimbangan, atau penglihatan terjejas.
 • Kehilangan ingatan atau amnesia.
 • Kejang.
 • Pukulan.
 • Koma.

Selain prosedur pembedahan itu sendiri, pewarna khas yang digunakan juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti tekanan darah rendah (hipotensi), peningkatan kepekaan mata dan kulit terhadap cahaya, dan kelemahan pada tubuh.