Keluarga

Inilah perubahan yang dapat dialami oleh suami dan isteri setelah mempunyai anak

Kehadiran bayi dapat memberi kebahagiaan kepada pasangan suami isteri. Tetapi kadang-kadang, sibuk menjaga si kecil menjadikan pasangan lupa menjaga keharmonian rumah tangga mereka. Sebenarnya, ini penting untuk dilakukan agar semua halangan yang harus dihadapi dalam membesarkan anak dapat dilalui dengan lebih mudah.

Setelah bayi dilahirkan, banyak pasangan mengadu timbulnya pelbagai konflik dalam rumah tangga. Keluhan berbeza-beza, mulai dari suami bertindak sewenang-wenangnya, kurang saling memahami, hingga hubungan seksual yang semakin jarang terjadi.

Kemungkinan Perubahan

Kehidupan rumah tangga tidak selalu lancar, terutamanya ketika anda mempunyai anak kerana akan ada lebih banyak tuntutan yang mesti dipenuhi. Perubahan yang sering dikeluhkan oleh pasangan setelah melahirkan termasuk:

1. Perhatian yang berkurang

Merawat bayi yang baru lahir memerlukan banyak masa, tenaga dan perhatian. Ini juga akhirnya boleh menyebabkan kurangnya perhatian kepada pasangan anda. Sekiranya sebelumnya seorang isteri dapat memberikan perhatian sepenuhnya kepada suaminya, maka setelah bayi dilahirkan perhatian dapat dikurangkan.

Masalah ini kadang-kadang tidak selalu difahami sepenuhnya oleh pasangan, sehingga banyak suami berpendapat bahawa isterinya tidak memperhatikannya.

2. Seks sering dilupakan

Seks selepas bersalin biasanya disarankan sekitar 6 minggu selepas bersalin. Namun, tidak semua wanita merasa bersedia untuk melakukannya kerana mereka masih trauma dengan kesakitan atau merasa letih menjaga bayi. Sekiranya tidak dikomunikasikan dengan betul, ini boleh menyebabkan kemesraan pasangan berkurang.

3. Sukar untuk mempunyai masa sahaja

Apabila anda tidak mempunyai bayi, suami dan isteri dapat menghabiskan masa bersama dengan mudah. Namun, ini akan menjadi lebih sukar setelah mempunyai anak kerana kebanyakan masa diambil untuk mengurus keperluan Si Kecil.

4. Kewangan tidak diurus dengan baik

Ramai wanita memutuskan untuk berhenti bekerja untuk menjaga anak-anak mereka sehingga satu-satunya pendapatan mereka datang dari suami mereka. Ini boleh mencetuskan tekanan dan keluhan kerana dianggap tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan keluarga, terutama setelah mempunyai bayi.

Petua untuk Memelihara Keharmonian Suami dan Isteri

Mengalihkan peranan anda sebagai ibu bapa boleh meningkatkan tanggungjawab anda. Tetapi jangan biarkan kesibukan ini membuat hubungan suami isteri hancur.

Oleh itu, berikut adalah beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk menjaga hubungan suami isteri setelah bersalin:

1. Luangkan masa untuk bercakap

Tidak kira betapa letihnya anda, selalu cuba meluangkan masa untuk memberitahu bagaimana perasaan anda hari ini, serta apa yang sedang dilalui pasangan anda. Walaupun hanya 5 minit sehari, ia tetap lebih baik daripada apa-apa.

2. Menunjukkan keprihatinan

Bercakap tentang kanak-kanak memang menyeronokkan, tetapi itu tidak bermakna tidak ada perkara lain yang boleh dibincangkan. Oleh itu, cubalah membincangkan perkara lain supaya anda dapat memberi perhatian kepada pasangan anda.

3. Menjaga kemesraan

Jaga keintiman yang baik. Caranya sebenarnya tidak sukar, hanya memberi pelukan dan ciuman setiap hari, baik ketika pasangan ingin pergi bekerja atau sebelum tidur bersama.

4. Bercakap tentang perasaan yang anda rasakan

Sekiranya anda menemui masalah, jangan katakan dengan marah. Mungkin tidak mudah, tetapi cuba katakan dengan cara yang lebih lembut.

5. Luangkan masa untuk bersendirian

Cuba buat masa satu hari dalam seminggu, menghabiskan masa bersendirian, seperti tarikh pada malam hujung minggu misalnya. Mengenai kanak-kanak, tidak perlu risau, anda boleh mempercayakannya kepada pengasuh atau keluarga yang boleh dipercayai. Ingat, anda masih harus menjaga keakraban walaupun anda sudah mempunyai anak.

6. Sediakan rancangan kewangan

Atur rancangan kewangan anda bersama-sama, malah disyorkan untuk berjumpa dengan perancang kewangan. Pasangan perlu melihat semula perkara yang menjadi keutamaan agar kewangan tetap stabil.

Bagi isteri yang tidak bekerja, buka perniagaan kecil di rumah, atau suami boleh mencari pekerjaan tambahan untuk menambah pendapatan. Wang sering menjadi masalah, tetapi jangan biarkan ia merosakkan hubungan suami isteri.

Hubungan suami isteri memang akan berubah setelah mempunyai anak, tetapi membuat perubahan ini menjadi perkara yang dapat mengeratkan hubungan. Memang ini bukan perkara yang mudah, tetapi jika dihadapi bersama, semuanya akan terasa lebih ringan, termasuk dalam hal menjaga anak-anak bersama.