Keluarga

Adakah benar bahawa rongga pada wanita hamil boleh membahayakan kehamilan?

Rongga boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil. Ramai yang berpendapat bahawa keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana rongga dipercayai membahayakan kehamilan. Adakah betul?

Rongga umumnya berlaku kerana sisa makanan yang menempel pada gigi tidak dibersihkan dengan betul. Akibatnya, sisa makanan yang bercampur dengan bakteria terkumpul di dalam mulut, merosakkan lapisan luar gigi (e-mel) ke bahagian dalam (dentin), dan akhirnya membentuk lubang.

Sekiranya tidak diperiksa, keadaan ini boleh menyebabkan jangkitan, kerosakan gigi, dan kehilangan gigi kekal.

Rongga Boleh Memudaratkan Kehamilan

Wanita hamil terdedah kepada masalah kesihatan mulut, seperti gusi berdarah atau gingivitis dan rongga. Ini boleh berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan dan boleh diperburuk jika wanita hamil cuai menjaga kebersihan mulut dan gigi.

Di samping itu, perubahan tingkah laku makan, seperti mengidam makanan atau minuman manis, muntah atau sakit pagi, hingga rasa malas untuk menggosok gigi kerana gusi sakit juga membuat wanita hamil terdedah kepada rongga.

Rongga gigi pada wanita hamil mesti dirawat dengan segera walaupun kecil. Ini kerana lubang secara beransur-ansur dapat menjadi lebih besar.

Semakin besar lubang gigi, semakin besar kemungkinan jangkitan yang dapat menyebabkan komplikasi kehamilan, seperti kelahiran prematur, berat lahir rendah, dan preeklamsia.

Itulah sebabnya setiap wanita hamil disarankan untuk melakukan pemeriksaan gigi dan mulut. Rongga yang dijangkiti atau sangat menyakitkan perlu dirawat secepat mungkin, sementara rongga ringan dapat ditangguhkan hingga trimester kedua.

Petua untuk Menjaga Kesihatan Pergigian dan Mulut Semasa Kehamilan

Kerana rongga semasa kehamilan boleh menjadi sangat berbahaya, wanita hamil disyorkan untuk selalu menjaga kebersihan dan kesihatan gigi dan mulut. Beberapa petua yang boleh dilakukan oleh wanita hamil adalah:

  • Gosok gigi 2 kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida.Pilih berus gigi dengan bulu lembut sehingga tidak menyakitkan gusi anda.
  • Minum banyak air.
  • Hadkan pengambilan makanan dan minuman bergula kerana boleh menyebabkan kerosakan gigi.
  • Makan makanan yang sihat, seperti pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan.
  • Memenuhi pengambilan kalsium dan vitamin D, misalnya dengan memakan susu, keju, roti, bijirin, dan kacang-kacangan yang kaya dengan dua nutrien ini.
  • Berkumur dengan air selepas setiap muntah.
  • Jangan gosok gigi sebaik sahaja muntah, kerana ini dapat mengikis enamel gigi

Menjaga kesihatan gigi dan mulut semasa mengandung sangat penting untuk kesihatan ibu hamil dan janin. Setelah mengetahui bahaya di sebalik rongga dan masalah pergigian lain, wanita hamil tidak boleh malas untuk selalu memberi perhatian kepada kebersihan gigi dan mulut, bukan?

Wanita hamil juga perlu memeriksa kehamilan secara berkala mengikut jadual yang ditentukan oleh pakar obstetrik. Di samping itu, segera berjumpa doktor gigi sekiranya anda mengalami masalah atau masalah pada gigi dan mulut anda.