Kehidupan yang sihat

Hanya mempunyai berat badan yang ideal tidak semestinya sihat

Berat badan yang ideal bukanlah jaminan sepenuhnya bahawa tubuh seseorang berada dalam keadaan sihat dan bebas dari penyakit. Sesungguhnya kegemukan atau berat badan berlebihan dapat meningkatkan risiko penampilan penyakit tertentu, seperti penyakit jantung, strok, dan diabetes. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh berlaku pada orang yang mempunyai berat badan normal.

Berat badan yang ideal dapat ditentukan dengan menggunakan kalkulator BMI (body mkeldai iindeks) atau dipanggil BMI (indeks jisim badan). Walau bagaimanapun, BMI sahaja tidak boleh menjadi penanda aras mutlak untuk menilai keadaan kesihatan seseorang.

Ini kerana formula BMI hanya mengira nisbah berat dan tinggi. Salah satu kelemahan pengiraan BMI adalah bahawa kaedah ini tidak dapat menentukan jumlah dan taburan lemak di dalam badan. Pembina badan boleh mempunyai nilai BMI yang tinggi, walaupun kandungan lemak badannya rendah.

Sebenarnya, jumlah lemak yang tinggi dalam tubuh adalah penting untuk menilai risiko seseorang menghidap pelbagai penyakit kronik, seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular.

Malah orang yang kurus boleh mempunyai banyak lemak

Dari penjelasan BMI di atas, dapat disimpulkan bahawa bahkan orang yang mempunyai berat badan ideal atau yang kelihatan kurus mungkin mempunyai peratusan lemak badan yang berlebihan. Keadaan ini dikenali sebagai nipis di luar, lemak di dalam (TOFI) atau "kurus di bahagian luar, lemak di bahagian dalam".

Sebaliknya, orang yang mempunyai berat badan berlebihan tetapi komposisi lemak badan normal boleh dianggap lebih sihat daripada orang yang mempunyai BMI normal tetapi mempunyai komposisi lemak badan yang berlebihan.

Terdapat dua jenis lemak badan, iaitu lemak subkutan dan viseral. Lemak subkutan adalah lemak yang terletak di bawah kulit, sementara lemak viseral terdapat di rongga perut dan berhampiran organ tubuh.

Tisu lemak badan yang berlebihan, terutama lemak viseral, boleh membahayakan kesihatan kerana dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti:

 • Penyakit jantung
 • Diabetes jenis 2
 • strok
 • Penyakit Alzheimer
 • Kanser

Lalu, bagaimana berat badan yang sihat?

Berat ideal yang sihat adalah ketika berat badan sesuai dengan BMI normal dan jisim lemak badan tidak terlalu tinggi.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengira lemak badan, termasuk memeriksa ketebalan tisu lemak di lengan atau perut (pemeriksaan antropometrik) dan menimbang dengan timbangan khas (pemeriksaan antropometri).timbangan lemak badan). Pemeriksaan ini boleh dilakukan oleh pakar pemakanan.

Kriteria peratusan lemak badan yang ideal berbeza bagi setiap orang, bergantung pada usia dan jantina. Pada wanita, peratusan lemak badan yang ideal berkisar antara 25-30%. Manakala pada lelaki, ia berkisar antara 18-25%.

Sekarang, Untuk mencapai berat badan yang ideal dan mengekalkan komposisi lemak badan agar tidak berlebihan, anda perlu mengamalkan gaya hidup sihat dengan:

 • Bersenam secara berkala.
 • Makan makanan yang sihat dan seimbang.
 • Tingkatkan pengambilan serat, protein, dan karbohidrat kompleks dari sayur-sayuran, buah-buahan, dan kacang-kacangan.
 • Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi banyak lemak trans, lemak tepu, dan kolesterol, seperti makanan segera dan jeroan.
 • Kurangkan makanan dan minuman bergula, seperti ais krim, kek, dan minuman ringan.
 • Kawal tekanan.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu berat badan yang sihat dan bagaimana mencapainya, betul? Ayuh, mula memohon mulai sekarang!

Satu perkara lagi, jangan lupa untuk memeriksa keadaan kesihatan anda secara berkala kepada doktor. Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk memastikan bahawa berat badan anda ideal dan tisu lemak badan anda tidak berlebihan. Di samping itu, pakar pemakanan juga boleh mencadangkan diet yang sesuai untuk anda.