Kehidupan yang sihat

Mentaliti Ketam: Sikap Orang Lain Yang Menghambat Kejayaan Anda

Mentaliti ketam adalah istilah untuk menggambarkan sikap seseorang yang menghalang kejayaan orang lain. Sikap ini adalah bentuk persaingan yang tidak adil yang boleh membahayakan orang lain.

Istilah mentaliti ketam menerangkan sifat yang serupa dengan sifat kepiting ketika berkerumun di dalam baldi. Sekiranya salah satu ketam berjaya memanjat dan hendak keluar dari baldi, kepiting yang lain akan mencubit dan menarik kembali kepiting ke dalam baldi.

Tingkah laku kepiting ini boleh dikatakan sebagai bentuk perpaduan kerana mereka tidak mahu rakan mereka keluar dari baldi dan mati kerana dimakan oleh pemangsa. Namun, pada manusia, ini lebih ditafsirkan sebagai sikap mementingkan diri sendiri atau iri terhadap pencapaian orang lain yang membuat seseorang berusaha menjatuhkan rakannya sehingga mereka tidak mencapai kejayaan.

Inilah penyebab kemunculannya Mentaliti Ketam

Tidak dapat dinafikan bahawa manusia secara semula jadi cenderung hidup secara berkumpulan. Ini akan memudahkan manusia mencapai matlamat. Dalam kehidupan berkelompok, bersikap kompetitif adalah semula jadi dan boleh bermanfaat.

Walau bagaimanapun, sifat berdaya saing yang berlebihan sebenarnya dapat membuat seseorang mengalami pengalaman mentaliti ketam. Selain itu, keyakinan diri yang rendah, iri hati, putus asa, dan bahkan kemurungan juga dapat menumbuhkan sikap mentaliti ketam.

Pemikiran orang yang mempunyai mentaliti ketam secara amnya tidak sihat. "Sekiranya saya tidak dapat memperoleh apa yang saya mahukan, anda juga tidak akan mendapatkannya."

Orang itu walaupun boleh berusaha lebih keras untuk mencapai cita-citanya, tetapi rasa putus asa dan keyakinan diri yang rendah membuatnya memilih untuk berhenti bertengkar dan "mengajak" orang lain untuk terus berada di tahap pencapaiannya sehingga dia tidak merasa ketinggalan.

Mentaliti ketam Ia juga boleh disebabkan oleh ketergantungan seseorang terhadap kehidupan berkumpulan. Pemergian salah seorang ahli kumpulan akan menyukarkan perkembangan kumpulan, terutama jika orang yang keluar adalah orang yang sangat berpengaruh.

Oleh itu, orang yang mempunyai mentaliti ketam akan berusaha menahan langkah rakannya yang hendak pergi supaya dia terus berada dalam kumpulan itu.

Terdapat pelbagai cara di mana individu boleh kehilangan kejayaan, seperti membuat komen mengejek atau menakut-nakuti orang lain sehingga mereka enggan meneruskan usaha mereka.

Cara Mengelakkan Mentaliti Ketam

Berada dalam kumpulan dengan orang yang mempunyai sikap mentaliti ketam boleh membuat anda tidak selamat, selalu merasa tertekan, tidak selesa menjalankan aktiviti harian, dan kehilangan peluang untuk mengembangkan kemampuan diri.

Oleh itu, adalah penting bagi anda untuk mengetahui cara menghindari orang yang mempunyai sikap mentaliti ketam untuk dapat mencapai kejayaan yang anda mahukan. Kaedah ini merangkumi:

1. Tetap tekun untuk mencapai kejayaan

Untuk mencapai kejayaan, anda mesti tetap optimis dan yakin pada diri sendiri, ya. Apabila orang lain membuat komen negatif, tutup telinga anda dan terus lakukan perkara yang anda fikir betul. Dengan cara itu, anda tidak akan terganggu oleh kritikan atau sindiran daripada orang lain atas apa yang anda lakukan.

2. Terus mengembangkan kemampuan anda sendiri

Cobalah untuk terus bersemangat mengembangkan kemampuan anda, agar keyakinan diri anda meningkat dan tidak mudah terpancing oleh komen orang lain. Anda boleh mengembangkan kemahiran atau mencuba perkara yang belum pernah anda lakukan sebelumnya.

3. Nilai diri apabila anda merasa seperti gagal

Mencapai matlamat bukan tanpa kegagalan. Namun, jangan biarkan kegagalan membuat anda berputus asa dan menelan komen negatif orang lain yang sebenarnya boleh membuat anda lebih teruk.

Ingatlah bahawa dalam setiap kegagalan selalu ada pelajaran yang harus dipelajari. Oleh itu, cubalah menilai sendiri kegagalan yang anda alami. Dengan cara itu, keyakinan diri anda akan bangkit semula dan anda akan lebih bersemangat untuk mencapai kejayaan.

4. Berkumpulan dengan orang yang menyokong

Meninggalkan kumpulan dengan orang yang mempunyai sikap mentaliti ketam, terutamanya jika mereka adalah kawan lama, itu tidak mudah. Namun, kekal dalam kumpulan hanya akan menyukarkan anda untuk mencapai kejayaan.

sekarang, mula mengurangkan perhimpunan dengan kumpulan lama dan menambah rakan baru yang lebih menyokong. Oleh itu, semasa anda menuju kejayaan, anda mempunyai kumpulan sokongan lain untuk mendorong anda.

Mentaliti ketam orang lain boleh memberi kesan besar kepada anda, dari menurunkan keyakinan diri anda hingga menghalang kejayaan anda. Walaupun begitu, ingatlah, anda tidak perlu marah atau marah kepada orang yang mempunyai mentaliti ketam, kerana itu hanya membuang masa dan tenaga anda.

Lebih baik fokuskan perhatian anda untuk mencapai kejayaan yang anda impikan dan tinggalkan mereka dengan masalah mereka sendiri. Tetap setia pada pendirian anda dan terapkan bagaimana untuk bertahan hidup dengan orang mentaliti ketam seperti yang dinyatakan di atas.

Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar merasakan perlakuan orang yang menghidapnya mentaliti ketam benar-benar menjatuhkan anda dan membuat anda ingin menyerah, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan ahli psikologi, okey?