Kesihatan

Adakah Selamat Makan Makanan Berasaskan Kacang Semasa Hamil?

Mengonsumsi kacang atau makanan berasaskan kacang, seperti jem, boleh menjadi pilihan makanan ringan semasa kehamilan. Namun, adakah selamat bagi wanita hamil (wanita hamil) untuk mengonsumsi kacang tanah atau makanan berasaskan kacang tanah?

Sebenarnya kacang mempunyai banyak faedah, iaitu mengawal kadar gula dalam darah, mengawal berat badan, mencegah barah, dan menjaga kesihatan jantung. Kacang juga kaya dengan vitamin, seperti vitamin B9, vitamin K1, protein, kalium, dan zat besi.

Mengambil kira Keselamatan Kacang Tanah Ibu Habatu

Pada dasarnya, wanita hamil boleh makan kacang dan makanan berasaskan kacang. Ini kerana kacang boleh memberi kesan positif kepada kesihatan ibu hamil. Salah satunya adalah untuk mengurangkan risiko bayi yang dilahirkan kemudian mengalami alahan kacang tanah.

Walau bagaimanapun, wanita hamil yang alergi terhadap kacang tentu tidak boleh memakannya, kerana akan mencetuskan gejala alergi, seperti mual, mulut gatal, lidah bengkak, kekejangan perut, dan sesak nafas. Sekiranya anda tidak tahu sama ada anda mempunyai alahan kacang tanah atau tidak, wanita hamil harus melakukan ujian alergi terlebih dahulu di doktor.

Di samping itu, wanita hamil yang mempunyai sejarah alahan dalam keluarga, seperti asma, eksim, atau rhinitis alergi, juga tidak boleh makan makanan berasaskan kacang tanah.

Pelbagai Khasiat Makanan Berbasis Kacang

Kacang-kacangan mengandungi antioksidan, asam folat, lemak, dan protein yang diperlukan semasa kehamilan. Pelbagai faedah makan kacang dan makanan berasaskan kacang adalah:

  • Mengurangkan risiko bayi mengalami kecacatan tiub saraf
  • Mengurangkan risiko keguguran
  • Mengurangkan risiko kelahiran pramatang
  • Menjaga kesihatan sistem pencernaan wanita hamil

Walaupun mempunyai pelbagai khasiat, pastikan ibu hamil tidak mengonsumsi kacang yang berlebihan. Ini kerana kacang tinggi lemak dan kalori. Sekiranya anda ingin makan kacang, wanita hamil boleh mengatasinya dengan memproses kacang tanpa gula atau garam tambahan, atau dengan mendidihnya untuk menjaga makanan ringan.

Sekiranya wanita hamil masih ragu-ragu atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, tidak ada salahnya berjumpa doktor sebelum memakan kacang dan makanan berasaskan kacang.