Kehidupan yang sihat

Walaupun sedikit pahit, terdapat banyak faedah teh barli yang boleh anda dapatkan

Teh barli mungkin masih terdengar asing di telinga masyarakat Indonesia.Tidak seperti kebanyakan teh yang dibuat dari daun atau bunga, teh barli dibuat dari biji barli. Selain itu, teh ini juga mempunyai rasa dan aroma yang unik dan mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Teh barli adalah salah satu jenis teh yang popular di negara-negara Asia Timur, seperti Jepun, Korea Selatan, dan China. Selain dikenal sebagai teh barli, teh ini juga sering disebut sebagai teh barli boricha, mugicha, atau kedamaian cha.

Teh barli dibuat dari biji yang diekstrak dari tanaman barli (Hordeum vulgare). Sebelum dinikmati sebagai teh, biji barli dipanggang hingga berwarna coklat. Selepas itu, biji barli dibancuh menggunakan air panas dan siap dihidangkan.

Oleh kerana proses memanggang, teh ini memberikan rasa yang sedikit pahit. Ada juga yang mengatakan teh ini mempunyai rasa yang khas seperti rasa kacang. Dalam hidangan, teh barli boleh diminum sendiri atau dicampurkan dengan lemon, madu, atau gula untuk menambah rasa.

Pelbagai Khasiat Teh Barli

Selain mempunyai rasa yang enak, teh barli dapat memberikan manfaat kesihatan bagi tubuh. Sebenarnya, teh ini telah lama digunakan sebagai ubat tradisional di China. Kelebihan pengambilan teh barli termasuk:

1. Mencegah kerosakan sel badan

Teh barli kaya dengan antioksidan yang berperanan dalam mencegah kerosakan sel dalam tubuh akibat terdedah kepada radikal bebas. Selain itu, teh barli juga mengandungi antioksidan quercetin yang dapat meningkatkan kesihatan jantung, mengekalkan tekanan darah normal, dan menjaga kesihatan otak.

2. Membantu menurunkan berat badan

Apabila diminum tanpa bahan tambahan, teh barli mengandungi hampir 0 kalori. Mengonsumsi teh ini lebih kurang sama dengan pengambilan air sehingga dapat membantu memenuhi keperluan cecair harian. Ini sangat penting dalam penurunan berat badan yang sihat.

Selain itu, teh barli mengandungi asid klorogenat dan asid vanila, yang merupakan antioksidan yang dianggap dapat meningkatkan pembakaran lemak di dalam badan, sehingga dapat mengurangkan pengumpulan lemak di dalam badan dan mengurangkan berat badan.

3. Menjaga kesihatan mulut

Satu kajian menyatakan bahawa seseorang yang minum teh barli secara berkala akan kurang plak gigi berbanding mereka yang tidak meminumnya. Selain itu, teh ini juga mampu membunuh bakteria jahat dalam air liur yang boleh menyebabkan masalah pada mulut.

4. Meningkatkan kualiti tidur

Teh barli diketahui mengandungi banyak hormon melatonin. Melatonin adalah hormon yang berperanan mengatur kitaran tidur. Jadi, minum teh ini dapat membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan mengenai manfaat teh barli untuk meningkatkan kualiti tidur.

5. Mencegah barah

Kerana kaya dengan antioksidan, teh barli juga dianggap dapat mencegah pertumbuhan sel barah di dalam tubuh. Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih teliti masih diperlukan untuk mengesahkan manfaat teh barli dalam mencegah barah.

Kelebihan teh barli memang sangat menarik. Namun, anda masih perlu berhati-hati, kerana teh ini mengandungi sebatian kimia yang disebut acrylamide. Pengambilan akrilamida yang berlebihan dapat meningkatkan risiko terkena barah kolorektal dan barah pankreas. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti pasti yang berkaitan dengan risiko ini.

Selain itu, teh barli juga mengandungi gluten sehingga tidak sesuai untuk dimakan bagi orang yang menjalani diet bebas gluten atau mengalami alergi gluten, seperti penderita penyakit seliak.

Untuk mendapatkan faedah teh barli dan mencegah kesan sampingannya, minum teh seperti biasa dengan teh biasa (1-3 cawan sehari).

Selain itu, jika anda menderita penyakit atau menjalani ubat-ubatan tertentu dan ingin menggunakan teh barli sebagai rawatan alternatif, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.