Kesihatan

Fungsi Vulva dan Penyakit Yang Boleh Muncul

Vulva adalah bahagian organ seks wanita yang berperanan melindungi bahagian dalam faraj. Melihat fungsi-fungsi ini, adalah penting untuk selalu menjaga kebersihan dan kesihatan organ-organ terluar faraj supaya dapat mengelakkan pelbagai penyakit.

Vulva terdiri daripada beberapa bahagian, iaitu labia majora, labia minora, clitoris, kelenjar Bartholin, dan rambut kemaluan. Bahagian vulva mempunyai fungsi masing-masing, baik semasa hubungan seksual dan proses persenyawaan.

Fungsi Vulva sebagai Bahagian Organ intim Wanita

Sebagai bahagian organ seks wanita, vulva mempunyai fungsi penting dalam aktiviti seksual. Bahagian ini terdiri daripada banyak saraf deria yang sensitif. Apabila anda mendapat rangsangan yang betul dapat menghasilkan keseronokan seksual dan membantu anda mencapai orgasme.

Apabila seorang wanita terangsang secara seksual, vulva akan kelihatan membesar kerana peningkatan aliran darah. Aliran darah yang meningkat juga menjadikan klitoris tegak dan dinding faraj mengembang.

Apabila dirangsang, kelenjar Bartholin di vulva akan mengeluarkan pelincir semula jadi yang dapat mengurangkan geseran semasa penembusan. Ini tentunya akan meningkatkan kepuasan semasa melakukan hubungan seksual.

Semasa penembusan, rambut yang tumbuh di vulva juga berfungsi untuk mengurangkan geseran dan mencegah kuman memasuki badan. Oleh itu, rambut kemaluan tidak perlu dicukur, kecuali ada keadaan perubatan tertentu seperti jangkitan kutu kemaluan.

Pelbagai Jenis Penyakit di Vulva

Kesihatan organ pembiakan, termasuk vulva, sangat penting untuk selalu dijaga. Sekiranya tidak dirawat dengan baik, ada pelbagai jenis penyakit yang dapat terjadi pada vulva, yaitu:

1. Folliculitis

Folliculitis disebabkan oleh jangkitan bakteria pada folikel rambut. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan ketulan kecil, merah, dan menyakitkan. Selain kawasan vulva, benjolan ini juga dapat muncul di labia majora.

2. Hubungi dermatitis

Dermatitis kontak dicirikan oleh gejala sakit, gatal, terbakar, atau menyengat. Ini berlaku kerana kerengsaan kulit kerana penggunaan minyak wangi, sabun kebersihan wanita, kondom lateks, pelincir, atau bahan pakaian tertentu.

3. Kista Bartholin

Penyumbatan pada kelenjar Bartholin boleh mencetuskan pembentukan kista Bartholin. Keadaan ini dicirikan oleh penampilan ketulan yang dipenuhi dengan cecair. Walaupun umumnya kecil dan jarang menyebabkan gejala, benjolan yang muncul dapat dijangkiti dan menyebabkan abses atau penumpukan nanah.

4. Lichen planus

Lichen planus adalah keradangan yang boleh berlaku di pelbagai bahagian badan, termasuk vulva. Apabila berlaku pada vulva, gejala boleh merangkumi gatal dan sakit semasa hubungan seksual. Selain itu, kulit vulva akan kelihatan putih dan berkerut. Tidak jarang benjolan keunguan muncul pada kulit vulva.

5. Atrofi vulvar

Keadaan ini dicirikan oleh penipisan kulit vulva yang disebabkan oleh penurunan jumlah estrogen sebelum menopaus. Atrofi vulvar mengakibatkan kekeringan faraj, gatal-gatal, dan sakit semasa hubungan seksual.

6. Barah vulvar

Gejala barah vulva termasuk gatal-gatal, panas, sakit, dan munculnya benjolan atau sakit pada vulva. Gejala lain boleh menjadi perubahan warna kulit atau benjolan di pangkal paha.

Kanser vulva boleh disebabkan oleh jangkitan HPV. Selain itu, vulva juga boleh terkena barah kulit melanoma, karsinoma sel skuamosa barah kulit, dan barah kelenjar peluh atau Batholin.

Segera berjumpa doktor, jika terdapat perubahan pada kulit pada vulva atau rasa sakit, terbakar, atau gatal-gatal muncul. Jangan biarkan keadaan ini terlalu lama tanpa rawatan yang betul.

Petua Merawat Vulva

Untuk mengelakkan pelbagai jenis penyakit di atas, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan agar kebersihan organ intim terjaga, yaitu:

  • Bersihkan vulva dengan air suam dan keringkan dengan lembut dengan tuala lembut.
  • Elakkan menggunakan sabun atau kertas tandas yang mengandungi minyak wangi.
  • Elakkan menggunakan tuala wanita atau tampon dengan lapisan plastik atau wangian tambahan.
  • Elakkan menggunakan serbuk dan produk pembersih pada organ intim.
  • Gunakan seluar dalam kapas dan elakkan pakaian yang terlalu ketat.
  • Lakukan hubungan seks dengan menggunakan perlindungan, seperti kondom, untuk mencegah penyakit menular seksual.
  • Dapatkan vaksin terhadap HPV untuk mencegah penyakit seperti barah serviks.
  • Elakkan merokok dan minum minuman beralkohol, kerana boleh mempengaruhi fungsi seksual.
  • Lakukan pemeriksaan organ intim secara berkala untuk memastikan keadaan kesihatan mereka.

Organ intim, termasuk vulva, memerlukan perhatian khusus. Sekiranya terdapat perubahan atau aduan yang berkaitan dengan vulva, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.