Kehidupan yang sihat

Khasiat Salmon dan Kandungan Pemakanannya

Di sebalik rasanya yang sedap, terdapat banyak khasiat salmon yang tidak boleh anda lewatkan. Manfaat ini berasal dari pelbagai kandungan nutrien penting di dalamnya dan tentu saja baik untuk kesihatan tubuh.

Salmon adalah salah satu ikan yang paling berkhasiat untuk dimakan. Ikan berwarna kemerahan dan bertekstur lembut ini merupakan sumber asid lemak omega-3 dan protein berkualiti tinggi yang rendah merkuri. Oleh itu, jangan terkejut, jika salmon dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh.

Kandungan Pemakanan Salmon

Dalam hidangan salmon mentah yang setara dengan kira-kira 100 gram, mengandungi 140 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 20 gram protein
  • 6.4 gram lemak
  • 30 miligram magnesium
  • 480–500 miligram kalium
  • 0.6 miligram zink
  • 36.5 mikrogram selenium
  • 25 mikrogram folat

Salmon juga kaya dengan asid amino dan lemak sihat, seperti asid lemak omega-3 (EPA dan DHA). Salmon juga mengandungi vitamin A, vitamin B, vitamin D, zat besi, kalsium, dan fosfor.

Pelbagai Khasiat Salmon untuk Kesihatan

Dengan rangkaian kandungan nutrien yang dimilikinya, terdapat beberapa kebaikan salmon yang anda dapat, termasuk:

1. Menjaga kesihatan jantung

Pengambilan salmon secara berkala diketahui memberi banyak manfaat untuk kesihatan jantung. Kandungan asid lemak omega-3 yang tinggi dalam salmon memainkan peranan penting dalam mengurangkan keradangan dan mencegah penumpukan plak di dinding saluran darah jantung (aterosklerosis).

Selain itu, asid lemak omega-3 juga dapat menurunkan kadar trigliserida dalam darah dan membantu mengawal tekanan darah agar tetap stabil. Oleh itu, fungsi dan kesihatan jantung dapat dijaga dengan baik.

2. Menyokong kesihatan dan fungsi otak

Kandungan asid lemak omega-3 dan antioksidan dalam salmon juga memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan dan fungsi otak. Pelbagai nutrien ini diketahui dapat meningkatkan daya ingatan dan kepekatan serta mencegah demensia atau demensia, terutama pada orang tua.

Selain itu, omega-3 juga penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak janin, bayi, dan anak-anak.

3. Menjaga kesihatan tulang

Manfaat salmon seterusnya adalah menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Ikan ini merupakan sumber kalsium, selenium, protein, dan vitamin D yang baik, yang penting untuk menyokong kesihatan tulang dan kekuatan.

Dengan keperluan harian kalsium, selenium dan vitamin D yang mencukupi, anda akan dilindungi dari pelbagai penyakit tulang, seperti osteoporosis.

4. Membantu mencegah dan melegakan simptom kemurungan

Salmon juga dapat digunakan sebagai pilihan makanan untuk membantu mengurangkan gejala kemurungan dan kegelisahan. Manfaat ini diketahui berasal dari kandungan minyak dan omega-3 di dalamnya yang dapat membantu meningkatkan mood.

Untuk memaksimumkan manfaat kesihatan salmon, anda harus memilih salmon segar yang ditangkap terus dari laut atau salmon kalengan yang rendah garam (sodium). Anda juga disarankan untuk makan salmon secara sederhana, iaitu 2 hidangan seminggu.

Tidak hanya itu, perhatikan juga cara memproses ikan salmon. Sebilangan orang berisiko tinggi dijangkiti cacing parasit, jika mereka memakan ikan mentah atau kurang matang.

Supaya faedah salmon tidak hilang dan dapat meminimumkan risikonya, cubalah selalu memproses atau memasaknya dengan betul dan betul. Cara terbaik untuk memasak salmon adalah dengan merebus, memanggang, atau memanggangnya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah salmon atau jika anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, seperti alergi ikan, jangan ragu untuk berjumpa doktor.