Kesihatan

Merawat Orang Sakit? Jangan Lupa Menjaga Diri Anda

Merawat rakan atau ahli keluarga yang sakit, terutamanya yang sakit kronik, bukanlah pekerjaan yang mudah. Agar tugas anda berjalan dengan baik, keadaan kesihatan anda mesti sentiasa dijaga. Ayuh, lihat panduan lengkap mengenai cara menjaga kesihatan tubuh sambil merawat orang sakit.

Merawat orang sakit tidak semudah yang disangka. Ada penyesuaian dan pengorbanan yang harus dilakukan, bukan hanya oleh pengasuh, tetapi juga oleh seluruh keluarga pesakit yang dirawat.

Terutama jika penyakit ini diklasifikasikan sebagai kronik, seperti diabetes, arthritis, demensia, atau barah, yang umumnya memerlukan rawatan jangka panjang.

Mengancam Risiko

Tugas orang yang merawat pesakit yang sakit biasanya merangkumi keperluan asas, seperti menyediakan makanan dan ubat-ubatan, serta menolong pesakit mandi, berpakaian, dan membuang air besar. Tugas ini menjadikan mereka berisiko tinggi mengalami tekanan, penyakit, dan sering masalah kewangan.

Merawat orang sakit memang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal, emosi, dan mental, jadi tidak jarang bagi sesetengah orang yang menjaga mereka mengadu pelbagai gejala masalah kesihatan.

Masalah kesihatan ini termasuk pedih ulu hati, sakit kepala, sakit otot atau sendi, tekanan darah tinggi, jangkitan, hingga kemurungan yang juga boleh mencetuskan penyalahgunaan dadah, alkohol, dan ketagihan nikotin atau rokok.

Cabaran anda mungkin lebih besar jika anda merawat pesakit dengan keadaan tertentu, seperti demensia. Sebabnya ialah semasa tempoh rawatan, banyak tenaga dan emosi akan habis, terutama jika kesihatannya terus merosot.

Cara Menjaga Kesihatan Semasa Merawat Orang Sakit

Anda mesti sedar bahawa anda tidak dapat menjaga orang lain sekiranya badan anda sendiri tidak sihat. Oleh itu, adalah penting untuk menjaga kesihatan fizikal dan mental sebelum dan semasa merawat orang sakit.

Untuk kekal sihat dan sihat semasa merawat orang sakit, anda boleh menggunakan kaedah mudah berikut:

1. Cukup rehat

Merawat orang sakit adalah kerja yang melelahkan. Oleh itu, pastikan anda mendapat rehat yang cukup. Oleh itu, semaksimum mungkin manfaatkan sedikit masa lapang untuk berehat. Sekiranya anda tidak dapat berehat pada waktu malam, anda boleh tidur pada waktu siang atau tidur semasa pesakit sedang tidur.

2. Makan makanan yang sihat

Makan makanan sihat semestinya lebih mudah dilakukan, kerana orang yang anda sayangi hampir pasti harus makan makanan yang sihat juga. Oleh itu, jika boleh, masak makanan sihat untuk anda berdua atau sediakan makanan ringan yang sihat seperti yogurt dan buah setiap hari.

3. Bersenam secara berkala

Bersenam 4−6 kali seminggu selama setengah hingga satu jam dapat membantu menghilangkan tekanan, memperbaiki mood, sambil menambah tenaga. Anda boleh melakukan senaman ringan, seperti berjalan kaki.

Di samping itu, anda juga membawa orang yang anda jaga di kerusi roda, semasa berjalan di sekitar kawasan hospital jika boleh. Bukan hanya berguna untuk anda, tetapi juga membantunya untuk menyegarkan sejenak dari suasana bilik yang membosankan.

4. Menguruskan tekanan

Merawat orang yang sakit sepanjang hari membuat anda terdedah kepada tekanan. Untuk mengurangkan risiko ini, anda dapat menguruskan tekanan dengan pelbagai cara, dari membaca buku, menonton TV, menonton filem kegemaran anda, hingga melakukan hobi yang anda suka ketika orang yang anda sayangi sedang berehat.

5. Periksa kesihatan anda dengan kerap

Penting untuk melakukan ujian perubatan semasa merawat orang sakit walaupun anda belum merasakan gejala masalah kesihatan.

Sekiranya anda mengalami gejala yang tidak biasa, seperti tekanan, keletihan, kehilangan selera makan, atau kurang tidur, berbincanglah dengan doktor anda. Semakin cepat ia dikesan, semakin besar peluang untuk sembuh dari penyakit itu.

6. Elakkan gaya hidup yang tidak sihat

Berhenti atau elakkan merokok, minum alkohol, atau mengambil dadah. Walaupun ini dapat membuat anda merasa lebih tenang sejenak, anda boleh menjadi ketagih. Dalam jangka masa panjang, tabiat ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan.

Sekiranya anda sudah ketagih dan menghadapi masalah untuk menghentikan satu atau semuanya sekaligus, pertimbangkan untuk mendapatkan bantuan perubatan.

7. Rehat sebentar atau berehat sebentar

Pertimbangkan untuk meluangkan masa daripada merawat orang sakit, terutamanya jika anda merasa tertekan atau merasa tertekan. Walau bagaimanapun, kesihatan mental anda juga akan mempengaruhi orang yang anda sayangi. Sebaliknya, anda boleh meminta pertolongan daripada saudara-mara atau orang terdekat untuk menggantikan anda selama beberapa waktu.

8. Cuba bersikap realistik

Tidak perlu merasa bersalah dan menganggap anda belum mencuba yang terbaik apabila keadaan orang yang anda sayangi bertambah buruk. Fokus pada rancangan doktor untuk masa depan atau lepaskan jika tidak menjadi lebih baik.

9. Minta pertolongan orang lain

Merawat orang sakit dan melakukan kerja rumah boleh menjadi sangat melelahkan. Untuk itu, jangan paksa diri dan cuba berkongsi kerja dengan orang lain supaya beban anda sedikit lebih sedikit, seperti menolong anda memasak atau membeli barang keperluan harian.

10. Tetap bersosial

Tetap berhubung dengan orang di sekitar anda supaya anda tidak mengalami tekanan. Sekiranya anda tidak mempunyai masa, cuba hubungi rakan atau saudara anda melalui telefon. Sekiranya boleh, luangkan masa untuk keluar bersama mereka walaupun hanya berjalan-jalan di sekitar rumah atau ke kafe berhampiran rumah.

Menolong orang yang memerlukan, termasuk merawat orang sakit, adalah tugas mulia. Tetapi ingat, anda juga harus memperhatikan kesihatan mental dan fizikal anda untuk mengelakkan tekanan dan masalah kesihatan yang lain. Sekiranya anda merasa terbeban dan tertekan, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found