Kesihatan

Prosedur Memasukkan Pen untuk Merawat Fraktur

Tulang yang patah mesti diperbaiki dan dipegang dalam kedudukan sehingga ia disambung semula. Salah satu cara ialah memasang pen. Prosedur memasukkan pen untuk merawat patah tulang dilakukan oleh pakar bedah.

Prosedur memasukkan pen untuk merawat patah tulang dilakukan melalui pembedahan. Tujuannya adalah untuk mengekalkan kedudukan tulang (penstabilan tulang). Prosedur ini dapat memendekkan jangka masa rawat inap selama tempoh pemulihan, membolehkan pesakit kembali ke aktiviti dengan lebih cepat, dan mengurangkan risiko peleburan tulang yang tidak lengkap.

Pena yang digunakan diperbuat daripada keluli tahan karat dan titanium yang kuat dan tahan lama. Sekiranya penggantian sendi terlibat, implan sendi boleh digunakan yang juga boleh dibuat dari kobalt dan krom. Kedua-dua pen dan implan diperbuat daripada bahan khas yang jarang mencetuskan reaksi alergi.

Persediaan Sebelum Pemasangan Pena

Pada pesakit yang mengalami patah tulang, doktor akan bertanya mengenai punca kecederaan dan kedudukan di mana kecederaan itu berlaku. Ini bertujuan untuk mengira sama ada terdapat patah tulang di bahagian yang cedera atau tidak.

Doktor juga perlu mengetahui usia dan sejarah perubatan pesakit untuk mempertimbangkan jenis rawatan yang akan diberikan. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal bahagian badan yang cedera, melalui pemerhatian dan palpasi atau penekanan.

Gejala dan tanda yang dapat dilihat pada patah tulang termasuk:

  • Menyakitkan
  • Bengkak
  • Perubahan bentuk tulang
  • Pengurangan pergerakan anggota badan

Untuk mengesahkan keadaan pesakit, doktor boleh melakukan pemeriksaan sokongan dengan sinar-X. Sekiranya perlu, doktor juga boleh melakukan CT scan atau imbasan tulang.

Sekiranya terdapat patah tulang dan keadaannya cukup teruk, doktor akan mengesyorkan pembedahan pena. Sementara menunggu pembedahan, pesakit akan ditempatkan dalam serpihan atau serpihan sementara untuk memastikan tulang patah berada pada kedudukannya.

Bagaimana Prosedur Pemasangan Pena Dilakukan?

Pembaikan patah tulang dan pembedahan pena dilakukan oleh pakar bedah ortopedik (pakar bedah tulang) dan boleh memakan masa beberapa jam.

Pesakit akan diberi anestetik umum untuk tertidur semasa operasi atau anestetik tempatan untuk mematikan kawasan badan yang akan dikendalikan. Anestesia dilakukan oleh pakar bius.

Setelah pesakit dibius, pakar bedah akan melakukan langkah-langkah berikut dalam operasi memasukkan pena:

Membuat sayatan

Sekiranya pelat dan skru hendak diletakkan, pakar bedah akan membuat sayatan di atas tapak patah. Doktor boleh membuat sayatan hanya pada hujung tulang panjang sekiranya batang logam akan diletakkan di bahagian dalam tulang untuk menstabilkan tulang.

Memasang pen

Kedudukan tulang yang patah akan dipulihkan ke posisi semula, kemudian pakar bedah akan memasang plat, skru, atau batang logam untuk mengekalkan kedudukan tulang.

Doktor anda mungkin melakukan cantuman tulang jika tulang itu pecah menjadi beberapa bahagian. Semasa operasi, saluran darah yang rosak akibat kecederaan juga akan diperbaiki.

Meletakkan plaster

Setelah semua prosedur selesai, pakar bedah akan menutup sayatan dengan jahitan atau staples dan menutupnya dengan kain kasa yang bersih. Pada peringkat akhir, kawasan yang patah akan diletakkan di dalam gips.

Dalam keadaan tertentu, pakar bedah perlu memasang wayar yang disebut a Wayar K untuk menstabilkan patah tulang. Wayar K akan digerudi melalui tulang untuk menahan patah di tempatnya. Kawat ini boleh dilekatkan dari luar dengan menembusi kulit atau boleh ditanam di bawah kulit.

Wayar K Ia biasanya digunakan apabila daya tarikan atau tarikan diperlukan untuk jenis patah tulang tertentu. Dalam aksi tarikan, Wayar K digerudi ke tulang berfungsi sebagai cangkuk di mana alat tarikan akan digantung dengan berat untuk menarik tulang yang patah kembali ke kedudukannya.

Perlu diketahui, sekarang ada teknik pemasangan plat moden, iaitu penyaduran berkunci dan penyaduran dinamik. Teknik pemasangan plat moden ini menggunakan prinsip pemotongan pembedahan yang minimum, sehingga masa pemulihan yang lebih pendek selepas pembedahan.

Tempoh penyembuhan tulang biasanya akan berlangsung 6-8 minggu. Masa penyembuhan ini mungkin berbeza bagi setiap pesakit, bergantung pada jenis dan lokasi patah tulang.

Semasa proses pemulihan selepas pembedahan pena, anda mungkin merasa sakit dan bengkak di kawasan tapak pembedahan. Untuk memperbaikinya, anda boleh memampatkan dan merehatkan tulang yang patah, dan mengangkat bahagiannya sehingga lebih tinggi daripada jantung anda ketika berbaring.

Biasanya, doktor juga akan menetapkan ubat penahan sakit untuk mengatasi aduan tersebut. Ambil ubat dan jaga seperti yang dianjurkan oleh pakar bedah setelah operasi pena, sehingga proses penyembuhan patah tulang berjalan lancar.

Ditulis oleh:

dr. Sonny Seputra, M.Ked.Klin, SpB, FINACS

(Pakar Bedah)