Kesihatan

Bahaya Kekurangan Tenaga Kronik pada Wanita Hamil

Kekurangan tenaga kronik sangat mungkin berlaku pada wanita hamil. Wanita hamil yang mengalami kekurangan tenaga kronik sering mengabaikannya kerana mereka menganggapnya "hamil secara semula jadi". Sebenarnya, jika dibiarkan, keadaan ini berpotensi membahayakan kesihatan janin dan ibu hamil sendiri.

Kekurangan tenaga kronik (CED) adalah keletihan luar biasa yang menyebabkan penderita merasa tidak sihat dan masih merasa letih walaupun selepas berehat. Walaupun aduan tersebut dapat dikelirukan dengan aduan yang normal semasa kehamilan, KEK pada wanita hamil sebenarnya dapat dikenal pasti dalam beberapa cara.

Selain keletihan yang melampau, wanita hamil yang menderita CED juga cenderung mempunyai lilitan lengan atas (LILA) kurang dari 23.5 cm dan mempunyai berat badan kurang dari 9 kg semasa kehamilan.

Pelbagai Bahaya jika Wanita Hamil Mempunyai Kekurangan Tenaga Kronik

Perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan boleh membahayakan wanita hamil untuk CED. Selain itu, risiko wanita hamil menderita CED juga dapat meningkat jika mereka mengalami jangkitan tertentu semasa kehamilan.

KEK pada wanita hamil tidak boleh dipandang rendah kerana berisiko menyebabkan keadaan berikut:

Bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah

Wanita hamil yang menderita KEK boleh mengalami sakit pagi teruk (hiperemesis gravidarum). sekarangHyperemesis gravidarum itu sendiri boleh menyebabkan ibu hamil kekurangan zat makanan.

Sekiranya ini berlaku, pertumbuhan dan perkembangan bayi di dalam rahim juga akan terganggu. Kesannya, bayi dapat dilahirkan sebelum waktunya atau lahir dengan berat lahir rendah dan akhirnya mengalami kecacatan kelahiran terbantut. Bukan hanya itu, kekurangan pemakanan yang teruk juga boleh menyebabkan wanita hamil keguguran.

Wanita hamil dengan preeklampsia

Wanita hamil yang mengalami kekurangan tenaga kronik berisiko tinggi untuk menderita preeklamsia. Sebagai tambahan kepada preeklamsia, komplikasi kehamilan lain yang juga mengintai wanita hamil dengan KEK adalah pendarahan faraj, darah tinggi, diabetes kehamilan, dan pecahnya selaput dini.

KEK diturunkan kepada anak-anak

Walaupun peratusannya sangat kecil, anak-anak yang ibunya menderita CED semasa kehamilan lebih berisiko mengalami keadaan yang sama di kemudian hari. Malah, kanak-kanak ini juga berkemungkinan dua kali mengalami kelewatan dalam perkembangan dan pembelajaran daripada kanak-kanak lain.

Untuk mengelakkan KEK semasa hamil, wanita hamil mesti menjaga diet yang baik, bahkan sebelum hamil. Pastikan makanan yang diambil oleh ibu hamil mengandungi nutrien yang diperlukan semasa kehamilan.

Sekiranya wanita hamil mengalami gejala yang menunjukkan kekurangan tenaga kronik, ia tidak boleh diabaikan. Segera berjumpa doktor untuk mengelakkan kesan buruk. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai untuk keadaan wanita hamil.